Skocz do zawartości
Forum

problem ze spaniem w przedszkolu

slonce246

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, moja córka (3 lata) zaczęła niedawno chodzić do przedszkola i już pojawił się problem. Otóż przez pierwszy tydzień mimo, że niechętnie szła do przedszkola to kiedy przychodził czas leżakowania grzecznie kładła się i ładnie zasypiała, ale od jakichś 3-4 dni jest koszmar. Kiedy tylko ma iść spać jest płacz, histeria, że ona nie chce spać w przedszkolu, zanim wyjdziemy z domu 1000 razy się upewnia czy przyjdę przed leżakowaniem, kiedy mówię, że nie płacze przez cały czas i nic nie jest w stanie jej uspokoić. Pani mówi, że nic się nie wydarzyło podczas leżakowania co mogły by tak na nią wpłynąć. Zaczęłam wypytywać małej co się dzieje i powiedziała mi najpierw, że w spaniu przeszkadzają jej dzieci, później, że w przedszkolu jest potwór który łapie dzieci i je zjada. Nie wiem czy zmyśla by wpłynąć na mnie bym nie prowadzała jej do przedszkola czy rzeczywiście się boi.
Dużo z córką rozmawiam, tłumaczę, próbowałam różnych sposobów by "wygonić potwora" ale nic nie działa. Nadal jest problem i nie wiem jak do niej dotrzeć i pomóc pozbyć się lęków. Proszę o jakąś poradę :)

Droga Mamo,

Pani córeczka bardzo głośno mówi, że coś w jej leżakowaniu nie pasuje. Pewnie sama już nie wie co jej przeszkadzało, ale całą sobą mówi, ze tego nie chce.
W takiej sytuacji żadna perswazja czy przymus nie pomogą a tylko całkowicie zniechęcą ją do przedszkola.

Zastanawia mnie co w tej sytuacji robią przedszkolanki?? Jak one reagują? Co mówią Pani dziecku?

Jeżeli one są miłe i zależy im na dobru dziecka to warto się zastanowić wraz z nimi jak Pani córka może spędzić czas leżakowania. Warto też zapytać córki jak chciałaby ten czas spędzić.
Może wystarczy, ze Pani przedszkolanka pomoże jej rozebrać się? albo wystarczy zmiana miejsca leżakowania albo leżaczek, albo pościel, albo obecność Pani przy łóżeczku, albo głaskanie...

Być może trudno jej odpoczywać gdy inne dzieci krzyczą, biegają czy rozmawiają, a czasem nawet rzucają książeczkami i wolałaby ten czas spędzić w drugiej grupie, gdzie dzieci już nie śpią?

proszę wspólnie z paniami szukać najlepszego rozwiązania problemu.

pozdrawiam
Joanna B.