Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
Gość kwiatuszek9876

Prosty i dobry przepis na smaczne pierniczki

Rekomendowane odpowiedzi

Ciasto najlepiej przygotować w listopadzie i odstawić na ok. 2 tygodnie w chłodne miejsce.

1 kg mąki
2 szkl.cukru
1 sztuczny miód
1 kostka margaryny
4 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka kawy mielonej
1 łyzeczka kakao i paczka przyprawy korzennej do pierników

Miód i cukier zagotować z margaryną i przyprawami. Wlać na mąkę po przestygnięciu dodać jajka i sodę wymieszaną w 2 łyżkach letniej wody. Wygniatać aż będzie jednolite i elastyczne.Najlepiej wszystkie składniki od razu potroić, bo inaczej rodzinka marudzi że mało.Po upieczeniu polukrować i przyozdobić bakaliami i dobrze schować.Powodzenia!!!
po upieczeniu jeszcze ciepłe zamknąć do ostygnięcia w słoiku lub puszce wtedy zmiękną.

o to przepis - ciasto nie musi obowiązkowo leżakować - ale wyleżane jest lepsze smakowo - ja w tym roku z braku czasu nie leżakuje - tylko jak znajde chwile moze w przyszłym tygodniu to odrazu wyrabiam i wypiekam


http://www.suwaczki.com/tickers/km5stv73mq7jshre.png

http://www.suwaczki.com/tickers/zrz6j44j4vsm7c39.png

http://www.suwaczki.com/tickers/oxp71zajtmx0mb6v.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

PIERNIKI

Składniki na około 100 sztuk:

* 55 dag mąki (+ więcej do podsypywania)
* 30 dag miodu (z miodem sztucznym pierniczki szybciej będą miękkie, niż z prawdziwym)
* 10 dag cukru pudru
* 12 dag masła
* 1 jajko
* 2 łyżeczki sody oczyszczonej
* przyprawa do piernika - około 60 g (można dać mniej)
* kakao (opcjonalnie, tym razem dałam 2 łyżeczki)

Miód podgrzać (wg autorki przepisu) i wymieszać z pozostałymi składnikami, wyrobić, aż ciasto będzie jednolite w przekroju (ja miodu nie podgrzewałam, rozpuściłam za to masło = świetnie się wałkowało). Wałkować podsypując mąką (ja na grubość około 2-3 mm, ale można grubsze - grubsze są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki.

Jeśli chcemy pierniczki z otworkiem do przewlekania, otworek robimy przed pieczeniem (słomką, lub lepszy - pomysł - wykałaczką, kręcąc nią).

Jeśli chcemy witrażyki, również przed upieczeniem, w dużym pierniczku wykrawamy mniejszy otworek, nasypujemy do niego pokrusznych landrynek (z górką) i pieczemy na papierze do pieczenia, ściągając po ostygnięciu.

Jeśli chcemy pierniczki dekoracyjne - smarujemy przed pieczeniem powierzchnię pierniczka roztrzepanym jajkiem, naklejamy cukrowe perełki, orzechy itp.

Piec około 8 - 10 minut (piekłam 7 minut) w temperaturze 180ºC, jeśli z witrażykami 11 - 12 minut w temperaturze 150º.

Lukrujemy lub polewamy czekoladą po upieczeniu.

Pierniczki po upieczeniu są twarde, później zmiękną (należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku). Bardzo długo i dobrze się przechowują (nawet kilka miesięcy). Można upiec je kilka tygodni przed świętami, lukrowanie zostawiając na później.

Smacznego


http://suwaczki.maluchy.pl/li-63211.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-63212.png

http://www.suwaczki.com/tickers/9ltfs8fwlk7az538.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

http://parenting.pl/kulinarnie/4376-piernik-swiateczny-dla-cierpliwych.html
http://parenting.pl/kulinarnie/9578-pierniczki-staropolskie.html

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

robiłam z tego przepiu w tym roku i w poprzednim i pierniki wychodza świetne, muszą troche poleżec żeby były kruche ale jak po tygodniu polukrowałam troche to już były dobre i od razu zginęły więc chyba jeszcze na jedną porcje się skusze po niedzieli (a robiłam z podwójnej porcji)


http://suwaczki.maluchy.pl/li-63211.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-63212.png

http://www.suwaczki.com/tickers/9ltfs8fwlk7az538.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość kwiatuszek9876

No to wezmę i zrobię zobaczymy co wyjdzie . Bo w tamtym roku robiłam ale niestety wylądowały w koszu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

kwiatuszek9876
No to wezmę i zrobię zobaczymy co wyjdzie . Bo w tamtym roku robiłam ale niestety wylądowały w koszu

Oj, mam nadzieje że z tymi nie będzie az tak źle :D Siostra też robi z tego przepisu i wychodzą pyszne, ale muszą troche poleżeć w zamkniętym opakowaniu bo na poczatku są troche twarde, ale spokojnie bo po tygodniu już są dobre przewaznie.


http://suwaczki.maluchy.pl/li-63211.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-63212.png

http://www.suwaczki.com/tickers/9ltfs8fwlk7az538.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość kwiatuszek9876

Anka dzięki bardzo . Zapisałam sobie już przepis i na pewno je zrobie :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

kwiatuszek9876
pierniczki właśnie się zrobiły i tak wyszły

wyglądają tak jak powinny, mam nadzieje że będą smakowały :) Ja robiłam z dwóch porcji, ale chyba zrobie jeszcze jedną :D Aaaa i fajne masz foremki, ja mam inne kształy :D
Dla porównania wstawiam moje tegoroczne

http://parenting.pl/picture.php?albumid=1309&pictureid=8184


http://suwaczki.maluchy.pl/li-63211.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-63212.png

http://www.suwaczki.com/tickers/9ltfs8fwlk7az538.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

AnkaK33
to ja się jeszcze pochwale już polukrowanymi kolorowymi pierniczkami :D

http://parenting.pl/picture.php?albumid=1309&pictureid=8185

Piekne, lukier gotowy kupiłaś taki kolorowy??Czy barwnik spożyczy dodałaś??


http://www.suwaczek.pl/cache/a7fc4dfc01.png

http://www.suwaczek.pl/cache/7be3a61a97.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość kwiatuszek9876

Anka super wyszły ci te pierniki . Ja chyba zrobię jeden kolor jakoś wole tradycję :)

Ja drugą turę robię jutro bo chce żeby Gabi też robiła . Troszkę się wystraszyłam jak je wyciągałam bo takie miękkie były , ale nawet jak teraz wezmę to ok .

Olcia rób bo smaczne są

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

kwiatuszek9876
Anka super wyszły ci te pierniki . Ja chyba zrobię jeden kolor jakoś wole tradycję :)

Ja drugą turę robię jutro bo chce żeby Gabi też robiła . Troszkę się wystraszyłam jak je wyciągałam bo takie miękkie były , ale nawet jak teraz wezmę to ok .

Olcia rób bo smaczne są

Ciesze się ze mogłam pomóc :)
Ja w zeszłym roku robiłam z Kubusiem i świetnie mu to wychodziło choć nie miał jeszcze 1,5 roku. W tym roku robiłam sama bo z dwójką dzieci to juz gorzej wogóle jak Misia chciała wszystkie foremki na raz :D Gabi też na pewno się spodoba :D


http://suwaczki.maluchy.pl/li-63211.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-63212.png

http://www.suwaczki.com/tickers/9ltfs8fwlk7az538.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość kwiatuszek9876

Oj napewno bo ona uwielbia robić coś w kuchni a jak robi ze mną pizze to już wogóle

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Maksymalnie dozwolone są tylko 75 emotikony.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...