Skocz do zawartości
Forum

Risotto


basica31

Rekomendowane odpowiedzi

Widzę, że nikt Ci nie odpisał... Ja moje risotto uważam za smaczne ale wiesz jak to jest ze smakami. Jeden lubi to inny tamto :) Do mojego gotuję pokrojoną włoszczyznę, mogą być też ziemniaki jak kto lubi. Smażę pierś z kurczaka i mieszam wszystko z ugotowanym wcześniej ryżem. Wkładam wszystko do źaroodpornego naczynia i zapiekam krótko z serem. Kiedyś w Czechach jadłam podobne tylko nie zapiekane ale posypane serem a w środku były duszone pomidory. Było bardzo dobre. Cyba nawet lepsze ;) Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza

oj basica nie wiedzialam ze szukasz przepisu na risotto:D moj przepis jest wloski hehe
robisz je z czym sobie tylko zapragniesz, pyszne jest z warzywami typu cukinia lub szparagi, z owocami morza lub grzybami czy pieczarkami...
gtlowny skladnik podsmazasz na oliwie az zmieknie, jesli to warzywa to mozesz tez podsmazyc troszke cebulki:) potem dorzucasz ryz (ja daje 2 garsci na osobe) i czekasz chwilke az zmieni lekko kolor, potem dolewasz po chochli bulionu (ja uzywam warzywnego do warzyw, rybnego do owocow morza i grzybowego do grzybow ale jesli robisz np z kielbaska typu metka to wlasciwie kazdy miesny lub warzywny bedzie ok)... jak sie juz jedna chochla bulionu wchlonie dolewasz nastepna i tak az ryz bedzie miekki ale nie rozgotowany (al dente to najlepsze rozwiazanie:) ) oczywiscie nie zapominaj o mieszaniu!!!
na koniec zgas ogien i dodaj kawalek maselka lub odrobine startego parmezanu (ja wole z maslem)
i gotowe!!jest przepyszne i kremowe!!!!smacznego!!!

http://www.suwaczek.pl/cache/a094a721a3.png

http://www.suwaczek.pl/cache/513e076da8.png

Blog Zosiaczka i Tiny
http://casamitch.blogspot.com/

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...