Skocz do zawartości
Forum

Gotowanie na parze


Gość Jul

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłam właśnie przepis w necie na "Schab na parze w sosie musztardowo-chrzanowym"

Składniki
dla 4-6 osób

schab, 8 kawałków
cebula, 1 średnia główka
musztarda francuska, 4-5 łyżek
musztarda chrzanowa, 3-4 łyżki
chrzan tarty, 2-3 łyżki
woda - jeśli sos zbyt gęsty, 1-2 łyżki
pieprz cytrynowy lub zwykły, do smaku
papryka słodka w proszku, do smaku

Przygotowanie:
1. Schab pokroić na 8 plastrów, rozbić tłuczkiem do mięsa, posypać pieprzem.
2. Sos: musztardy + chrzan + drobno siekana cebula + woda + papryka słodka
3. Kawałki schabu posmarować obficie z obu stron sosem ; zawijać w srebrną folię ; parować ok. 40 minut (parowar 800W)
4. Opcjonalnie - jako dopełnienie do obiadu pełnego: Ziemniaczki - 40 minut Kalafior, marchew - ok.30 minut. Jeśli warzywa i ziemniaki nie smakują bez przypraw - proponuję sosik: jogurt naturalny mały, 3 łyżki majonezu kieleckiego, 3 łyżki chrzanu

Nie ma dla mnie większego szczęścia niż świadomość, że moje dzieci s

Odnośnik do komentarza

ostatnio zrobiłam kuleczki mięsne na parze:

1,2 kg szynki cielęcej
cebula
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka mąki
1 jajo
1/3 szklanki wody
2 łyżki oleju lub oliwy
sól, pieprz, majeranek, lubczyk - do smaku

cebulkę pokroić w drobna kostkę i zrumienić na oleju/oliwie. Mięso zmielić, dodać przyprawy i resztę składników oraz cebulkę - wymieszać na jednolita masę. Formować kulki o średnicy ok 3-4 cm. Parować 60 minut. Z porcji wychodzi kulek dla 8-10 osób, ale jeśli tyle nie potrzeba nadwyżki można mrozić :D.
Kulki najlepiej smakują z sosem koperkowym:
łyżka mąki
łyżka masła
woda
zrobić zasmażkę, dodać wody, pół pęczka koperku (można mniej jak kto lubi), sól, pieprz do smaku.
Do tego kasza, ogóreczki kiszone i jest pyszny obiadek :D

Odnośnik do komentarza

ja mam i jestem przeszczęśliwa bo to sprzęt często używany, głównie jak karmiłam piersią ale i jak byłam w ciąży, ja lubię gotować ale nie siedzieć przy garach wiecznie bo na to czasu nie ma

warto sobie wcześniej doprawić jedzonko, potem dokładnie ułożyć w parowniku, albo np. wszystko dac do rękawa do pieczenia - po 60 min. samego robienia obiad gotowy smaczny i zdrowy

http://www.suwaczki.com/tickers/w5wq3e5en5kuzrs6.png

http://www.suwaczki.com/tickers/3jvz3e5eqgubclqa.png

Odnośnik do komentarza

ivona
Margeritka
każdy garnek do gotowania na parze jest dobry?

ja mysle ze kazdy:) nie trzeba miec super sprzetow do gotowania na parze. Wystarczy nawet taka wkladka do garnka ktora mozna na przyklad w ikei kupic.

STABIL Wkład do gotowania na parze - IKEA

Właśnie widziałam taką wkładkę w Tesco za 15 zł(14.99) i się zastanawiałam czy warto ale końcu odłożyłam bo pomyślałam że to nie to samo co parowar ,którego i tak u mnie brak...
Ale nast. razem to kupię jak piszecie że zdaje egzamin
Muszę jeszcze poprzeglądać przepisy ...

http://www.suwaczki.com/tickers/km5sdf9hqymi36e7.png
http://www.suwaczki.com/tickers/82do3e5ekt2ocja7.png

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...