Skocz do zawartości
Forum

Jeszcze-nie-mamusie


Rekomendowane odpowiedzi

dbozuta gratuluję ::): Chcesz teraz w ucho, za to marudzenie, że nic nie pamiętasz? :Psoty:
My byliśmy w kościele na 11:30, w drodze powrotnej pojechaliśmy jeszcze do Kauflandu bo zapomniałam wczoraj kupić masło. Oczywiście na maśle nasze zakupy się nie skończyły :D Ok 16 ma nas odwiedzić mój brat z dziewczyną ::): właśnie zjadłam kawałek ciasta, które wczoraj zrobiłam, niebo w gębie :D:D

Odnośnik do komentarza

[quote
My byliśmy w kościele na 11:30, w drodze powrotnej pojechaliśmy jeszcze do Kauflandu bo zapomniałam wczoraj kupić masło.
heh, skąd ja to znam! u nas w mieście Kaufland jest tuż przy kościele i po mszy z 80% wiernych idzie właśnie tam:-)
A faktycznie zawsze jest tak że na jednej rzeczy się nie kończy, wiem bo sama czasem idę z listą i przy kasie rzadko kiedy pon 100 zł schodzę...:-( obowiązkowo dział dziecięcy trzeba zaliczyć a tam sporo się wydaje...

Przepraszam Inkaaa, coś mi źle cytat wyszedł

http://www.suwaczki.com/tickers/km5sdf9hngltyenz.png

Odnośnik do komentarza

Łosoś na łożu z jarzyn
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Kaloryczność: 150 kcal
Ilość porcji: 8
Składniki
• 1 i 1/2 kg filetów ze świeżego łososia
• opakowanie mrożonki bukiet warzyw kwiatowy
• cebula
• szklanka białego wytrawnego wina
• 2 łyżki natki pietruszki
• sok z 1 cytryny
• 3 łyżki masła
• sól, pieprz
Etapy przygotowania
Filety opłukać, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na 2 godziny do lodówki.
Cebulę obrać, pokroić w talarki. Bukiet warzyw kwiatowy (bez rozmrażania), cebulę i połowę natki włożyć na dno brytfanny, oprószyć solą i pieprzem, zalać 1/2 szklanki wina.
Filety ułożyć na warzywach, obłożyć masłem, posypać resztą natki. Piec 35-45 minut w temperaturze 180°C, skrapiając pozostałym winem.

Jamon serrano con melon
Czas przygotowania: 10 minut
Kaloryczność: 90 kcal
Ilość porcji: 6
Składniki
• 12 plastrów surowej wędzonej szynki (jamon serrano)
• melon kantalupa (pomarańczowy)
• sok z 1/2 limonki
Etapy przygotowania
Melon z szynką (Hiszpania)
Melon przekroić wzdłuż na połówki, łyżeczką usunąć pestki i pokroić na cząstki. Z każdej cząstki odkroić skórkę, ale nie przecinać do końca.
Każdą cząstkę melona owinąć plastrem szynki, ułożyć na talerzu, pokopić sokiem z limonki.


Pianki en rose

Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Kaloryczność: 330 kcal
Ilość porcji: 12
Składniki
• 1/4 kostki masła
• 1/2 szklanki mąki
• łyżka cukru
• aromat migdałowy
• 30 dag mrożonego ciasta francuskiego
• żółtko
• czubata łyżka żelatyny
• 1/2 kg truskawek
• 200 ml białego musującego wina
• 5 łyżek cukru pudru
• 1/2 l kremówki
• kilka listków mięty
Etapy przygotowania
Kruszonka : miękkie masło zagnieść z mąką, cukrem i aromatem.
Ciasto : rulon ciasta rozmrozić. Rozwinąć, blat przekroić na pół, położyć na blasze opłukanej zimną wodą. Posmarować roztrzepanym żółtkiem, ponakłuwać widelcem.
Połowę ciasta francuskiego posypać kruszonką, lekko docisnąć. Całość piec 15-20 minut w temperaturze 200 C. Wystudzić, ciasto z kruszonką pokroić na 12 części.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Truskawki umyć, osuszyć, połowę zmiksować z 3 łyżkami cukru i winem. Żelatynę podgrzać, rozpuścić, dodać do musu truskawkowego. Chłodzić w lodówce, aż masa zacznie tężeć.
Zimną kremówkę ubić, wymieszać z masą truskawkową. Połowę kremu rozsmarować na cieście, ułożyć owoce, położyć resztę kremu.
Przykryć prostokątami ciasta z kruszonką. Wstawić do lodówki na 30 minut.
Przed podaniem pokroić na 12 porcji. Ciastka posypać cukrem pudrem, udekorować miętą.

Każdy może się poddać, to najłatwiejsza rzecz do zrobienia. Ale wytrzymać, przetrwać, gdy nie wychodzi, gdy nie wiesz co dalej, gdy inni namawiaj

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×
×
  • Dodaj nową pozycję...