Skocz do zawartości
Forum

Dzieci Ze Skazą Białkową

Gość kwiatuszek9876

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
jestem mamą 4,5 miesięcznej dziewczynki. Około 3 miesiąca stwierdzono u córki alergię na mleko krowie (karmię tylko piersią).
Córka miała wysypkę na twarzy, bóle brzucha, prężenia, ulewanie, a nawet wymioty.
Odstawiłam mleko krowie i przetwory, oprócz mleka do kawy.
Wszystkie objawy minęły, oprócz śluzowatych i rzadkich kupek raz dziennie. Jestem zdołowana, bo jestem osobą aktywną, a brak produktów mlecznych w mojej diecie sprawia, że jestem osłabiona i chudnę na potęgę. Nie mam siły na nic.
Moje pytanie jest takie: czy można alergię jakoś potwierdzić u takiego malucha? Czy mogę spożywać mleko modyfikowane (dla alergików) jako dodatek np. do owsianki?
Chcę karmić piersią i tylko piersią, ale ta sytuacja już mnie wykańcza, nie mam sił szukać alergenów...

Pozdrawiam.

Niestety u tak małego dziecka badania są niemiarodajne. Dlatego też pediatrzy raczej je odradzają.
Moja córka ma prawie 11 miesięcy. Skazę wykryłam gdy skończyła miesiąc. Karmię cały czas piersią. Domyślam się, że jesteś wykończona, ale warto zacisnąć zęby :) pamiętaj o syplementacji i dobrym odżywianiu, a nie będzie źle. Niestety mleko/serwatka itp. są nawet w chlebie, musisz dokładnie czytać skład. Powodzenia :)

http://www.suwaczki.com/tickers/3i49io4py2bi4oc7.png

Gość pakeranna

Dziękuję za szybką odpowiedź.

Czytam wszystkie etykiety - robienie zakupów wydłużyło się dwukrotnie :)
a chleb już robię sama, żeby mieć 100% pewności.
Ale mam nową motywację do działania. Postaram się być jeszcze bardziej dokładna w tym co jem.
Dziękuję.

Bardzo mocno trzymam za Was kciuki! Wiem dobrze, że przychodzą chwile zwątpienia i wszystkiego się odechciewa. Czasami miałam wrażenie, że pije tylko wodę, a Małą i tak wysypuje, ale to wszystko mija :) chciałam karmić tylko piersią i to się udało, nie ma rzeczy niemożliwych :) polecam wprowadzić do jadłospisu szpinak, soczewicę, ciecierzycę, oleje i mleka roślinne (uwaga na soję), ryby (także te w puszkach), żurawinę i płatki owsiane. W razie kryzysu słodyczowego - ciasto drożdżowe wychodzi także na wodzie ;) polecam Ci blog - smakołyki alergika (wpisz w google)!

http://www.suwaczki.com/tickers/3i49io4py2bi4oc7.png

Gość pakeranna

Byłam z córką u poleconego pediatry. Oprócz eliminacji nabiału (już jest poprawa!) mam spróbować ograniczyć spożycie glutenu, niby gluten nie przenika do pokarmu, ale metodą prób i błędów wyszło, że śluzowate kupy są także po kolacjach, a ja zawsze jem płatki owsiane.

Pozdrawiam.