Skocz do zawartości
Forum

Cycusiowe mamusie :)

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć dziewczyny,
Mamy roczek! Ale "szybko" zleciało :) Niesamowite, jak szybko upływa ten czas.
Przeszliśmy tyle różnych rzeczy przez ten okres: zmarznięte stópki, niechęć do rozszerzania diety, plucie mm, niepicie z butelki, budzenie na pierś w nocy co godzinę :)
Były ekscytacje nowymi umiejętnościami...

Ekscytujący rok!

Mamuuska i Kiecka również wszystkiego naj z okazji rocznic
Szara impreza będzie jutro bo jest Tour de Pologne i Kraków zamknięty dziś od południa, bałabym się że nie wszyscy dojadą...

miłego dnia i weekendu :)
papappa

Hej Kobietki! U nas 34 stopnie w cieniu :/ Wojtuś drzemie przy cycusiu, pot mu spływa z czółka, ja się gotuję z poduszką na kolanach... Mam nadzieję, że uda się wyjść na póznopopołudniowy spacer, bo u Wojtusia nie ma spania w domu za dnia, jedynie na spacerku.

es_ze, Kiecka, mamuskaa wszystkiego najlepszego dla Waszych maleństw!

http://www.suwaczki.com/tickers/dxom2n0a5yei1s9t.png

Witajcie Mamusie.
U nas dzisiaj 38 w cieniu,przemknelismy szybko do parku zeby Jasiu zasnal i teraz spi w piwnicy :-) bo chlodniej. Nie wyobrazam sobie dzisiaj go usypiac przy cycusiu w domu. Co prawda ludzie sie na mnie dziwnie patrzyli ze w taki upal z dzieckiem jade ale w koncu lepiej sie wyspi we wozku w chlodzie niz mialby sie pocic razem ze mna przy cycu.
Es_ze wszystkiego najnaj dla Kajki z okazji roczku,ano emocji jest pelno przy takich maluchach. Skoro tak wczesnie zaczynala chodzic to teraz juz pewnie ladnie biega? :-)
Mamuskaa dla Wiki rowniez najlepszego z okazji malych urodzinek :-).
My wczoraj popoludnie spedzilismy u mojego brata w basenie. Ale Jasiu szalal,basen jest ogromny wiec maly sam nie plywal ale z reki do reki i bylo szalenstwo a pozniej energia mu zostala. Myslalam ze w drodze powrotnej bedzie mi w aucie przysypial ale gdzie tam,byl rozgadany na calego. Ale w nocy poza pobudkamo z goraca,to ladnie spal.
Szara pytalas co jem na kolacje,latem to najczesciej swieze warzywka,pomidory,ogorki,czasami do tego jakas wedlinke,

es_ze Wszystkiego Najlepszego dla Kajki :)) buziaki dla Was dziewczyny!
Czy ona juz biega?? Pewnie tak.. a Ty za nia!
ale czas zasuwa.. pamietam jaka bylas wykonczona pobudkami w nocy i jak nie bardzo bylo wiadomo co z tym zrobic.. za zimo? za cieplo? glodna? ;) W kazdym razie latwo nie bylo..

a co bylo z zimnymi stopkami?
Ponoc takie maluszki maja nieuregulowany "system grzewczy" czy jak to nazwac ;]

http://www.suwaczki.com/tickers/zem3i09k8nae1ac3.png

Cześć dziewczyny ☺ u nas dziś zdecydowanie chłodniej. ..dla mojego męża i synka to raj....taki chłodek...a ja uwielbiam upały. ..cały dzień mogę leżeć na plaży. ..ale w tym roku pierwsze wakacje z synkiem. ..więc nie ma tak dobrze :) jednak urlopujemy się ile się da...mamy o tyle dobrze, ze jesteśmy u dziadków, którzy mieszkają nad morzem. ..więc wszyscy zadowoleni :)
Michas dwa pierwsze dni..nie mógł się przestawić i kiepsko spał. ..jednak już jest ok...a dziś rano podczas porannej toalety, synek się uśmiecha a tam....pierwszy ząbek :) :) :)
Rodzice przeszczęśliwi:)
Znikamy na kolacje :)

Miłego wieczoru mamusie :):):

http://fajnamama.pl/suwaczki/7qhegrx.png

nie no te upaly sa przerazajace, sie klimat w Polsce ekstremalny zrobil, jak slonce sie schowa zimno, jak wyjdzie to od razu ponad 30st. Wywijaska dobry pomysl z piwnica :) my nie mamy niestety a do garazu podziemnego malego nie wstawie ;]
Myslisz ze tak pije czesto bo spragniony czy moze raczej zmeczony i chce sie przytulic? Pisalas ze ludzie czasem patrza dziwnie ze "duze" dziecko karmisz i ze sie dziewnie czujesz a ja mysle ze Twoj synek to wcale nie jest duze dziecko i zgadzam sie z psychologiem z artykulu co do dlugosci karmienia. Wydaje mi sie, ze wszystko sie zmienia tzn podejscie do kp gdy samemu sie karmi dziecko, u mnie tak bylo. Zaluje ze juz nie karmie bo chcialam dluzej ale wyszlo jak wyszlo. Zwlaszcza jak dziecko sie upomina tzn ze potrzebuje tej bliskosci z mama tzn takie jest moje zdanie :)

http://www.suwaczki.com/tickers/zem3i09k8nae1ac3.png

Emilia. Ja również gratuluję pierwszego ząbka i życzę udanego wypoczynku i oby nie było aż tak gorąco ze względu na Michasia :).
Szara, wczoraj nawet sąsiadka, która ma synka młodszego od Jasia o 4 miesiące pytała mnie czy jeszcze karmię, bo to już teraz to tylko sobie krzywdę robię a mały nic z tego nie ma :-/. Ona karmiła tylko miesiąc bo jej pokarm zaniknął. Jasiu pije dużo z kubka niekapka albo nawet ze szkalnki ode mnie, więc to raczej nie jest pragnienie. Jasiu bardziej przychodzi jak sobie nie radzi np. teraz z upałami i sam nie wie co ze sobą zrobić czy jak się w dzień obudzi z płaczem to się przy cycusiu uspokaja. Za tydzień idziemy na szczepienie to na pewno pielęgniarka będzie mi gadała, żeby już oduczać,bo już jak Jasiu miał roczek to mi truła, ale muszę porozmawiać z lekarką, zobaczymy co powie. Koleżanka nie mogła odzwyczaić 2,5 latka i w końcu sutki pieprzem posypała, bo nic nie pomagało i jak mały spróbował to już więcej nie chciał bo stwierdził, że "dydy blee :)". W sumie to zawsze można znaleźć sposób żeby na siłę Jasia odstawić, ale ja chyba nie mam do tego przekonania... Przede wszystkim wieczorne usypianie, to że z butelki w nocy nie pije, więc jak będzie głodny to co z nim zrobię? Nie wiem.
Szara, jestem Ci bardzo wdzięczna za podrzucenie pomysłu z "wytrawną" kolacją. Dzisiaj mieliśmy kaszę orkiszową z cukinią, zielonym groszkiem, marchewką i porem, ugotowane na masełku i byłam pod wrażeniem, że moje dziecko potrafi tyle zjeść bez większego namawiania. Nawet jak już niby się najadł i wyszedł z fotelika to później jeszcze wracał dojadać aż zjadł wszystko. Bardzo się cieszę i nigdy bym nie pomyślała, że tak mu posmakuje. Chciałam tylko zapytać jak gotujesz dla Aleksa, to wiadomo, że kasze dajesz różne, ale warzywa też zupełnie zmieniasz czy np. zawsze dajesz marchewkę a inne zmieniasz?
U nas dzisiaj trochę chłodniej, bo mimo 32 stopni, był wiatr i do 15 było zachmurzone, później znów słońce przygrzewało, ale powiedzmy, że trochę oddechu mogliśmy złapać. Chociaż ja miałam ciężki dzień i jak tylko mogłam to się pokładałam :). Zaraz szybki prysznic i do spania, może jutro będzie lepiej.
Pozdrawiam serdecznie

Dawno mnie tu nie bylo :)

Wywijaska,ja też nadal karmie piersią Stasia i nie uważam,żeby to było złe,szkodliwe dla kogokolwiek z nas itp. (a nasi synowie chyba w podobnym wieku-grudzień 2013?). Ja się nie przejmuje zdaniem innych osób,nawet czasem na rady przedstawicieli służby zdrowia patrze przez palce...Bo sorry,ale jak mi lekarz mówi,że lepiej by bylo przestać karmić piersią,ale ani jednego konkretnego argumentu nie podaje (nie trafia do mnie argument "bo już jest duży i nie powinien" albo-wyssane calkiem z palca-"w pani mleku nie ma juz żadnych wartości odżywczych,wiec po co").Na szczęście nasz pediatra twierdzi,że kp jest ok (rzekłabym nawet,że czasem subtelnie-ale jednak -skrytykuje mm),pielęgniarka,ktora szczepi Stasia też nic nie mówi na ten temat.A jak trafimy na drugiego lekarza w naszej przychodni,to tylko sie śmieje,jak mówimy,że jeszcze kp i mówi"no tak,chłopak,to i cycki będzie kochal przez cale życie":)
Ale to Twoja decyzja-jesli chcesz przestać kp,to też dobrze:) zadowoleni powinniście być oboje :)

My na urlopie nad morzem :) chłopaki śpią,ja nie mogę ;)

https://www.suwaczki.com/tickers/qb3c3e5ewahdy8r5.png

Witajcie mamusie :)
U nas sauna, chyba się gotuję od środka...
Ja Was, dziewczyny, bardzo podziwiam, że nadal karmicie. Moja mama karmiła mojego brata 2,5 roku i to tylko na dobre mu wyszło, więc póki Wam i Waszym dzieciaczkom pasuje to oby jak najdłużej :)
Mnie strasznie denerwuje ograniczenie ludzi w tym temacie. Niby dostęp do wiedzy lepszy, a niektórzy kłapią dziobami teorie z prehistorii. Ja ostatnio usłyszałam, że Hania jest taka drobna, bo przecież ja nic nie jem! I powinnam przejść na butelkę bo jaki ma sens dalsze kp. No myślałam, że para uszami mi pójdzie.

http://www.suwaczki.com/tickers/3i49io4py2bi4oc7.png

Cześć dziewczyny!
Stęskniłam się za kontaktem z Wami, ale muszę ogarnąć wszytko po urodzinach, wtedy coś więcej napiszę i może uda mi się wkleić przynajmniej zdjęcie tortu :)
Było super! Impreza w stylu różowym, motyw kwiatowy i hello kitty, balony, serpentyny, pizza i cukierki :)

Kiecka, Vanilia, Wywijaska, Szara, Mamuskaa bardzo dziękujęmy za życzenia :**

A na dodatek dzisiaj zaczynamy malowanie....
miłego dnia :)

Witajcie Mamusie!
Ola, faktycznie dawno Cię tu nie było i nawet myślałam co u Was słychać, że pewnie Cię wir pracy wciągnął i już nie masz czasu zbyt często tutaj zaglądać, ale fajnie, że jesteś :). Życzymy Wam udanego wypoczynku, no i przespanych nocy :). A co do kp, to wczoraj już nie dopisałam, że mnie to w sumie nie przeszkadza, fakt, że jak mały na wyjeździe miał gorszy dzień i chodził marudzić za cysiem, to było trochę krępujące, ale nie byliśmy z obcymi, więc się nie przejmowałam. A z lekarką chciałam porozmawiać, bo znów zastanawiam się czy przez kp Jasiu nie będzie miał problemów ze zgryzem, chociaż z drugiej strony nie wiem czy to nie są bezsensowne obawy, ale zobaczymy co powie. Nasza lekarka w przychodni jest już starsza i też zawsze mówiła, że kp jest najlepsze, bo mm pozostawia wiele do życzenia. A ta do której chodzimy prywatnie, sama karmiła synka do 3 lat, więc tym bardziej jest za, tylko zapomniałam ją zapytać o ten zgryz. Wiadomo, że każdy ma swoje zdanie i jednak dłuższe kp nadal jest dość kontrowersyjne. Ja miałam założenie karmić do roku, a że wyszło dłużej, to moim zdaniem tylko na plus przede wszystkim dla Jasia. A co do tego, że dla mnie to już nie jest dobre, to chyba też trochę bzdury, bo skoro jem wszystko, biorę witaminy i jem dużo owoców i warzyw to chyba w niczym mi nie zaszkodzi. Jasiu jest z 14 grudnia 2013 :). To fajnie że ze Stasia też taki cycusiowy chłopak :).
Kiecka, mi też życzliwi doradzali, z moja teściowa na czele, żeby dziecku chyba po 3 miesiącach dać polewkę na noc, to będzie przesypiał noc i nie będzie ciągle głodny. Ale na szczęście nie dałam się namówić ani na mm ani na inne czary. Fakt, że dzieci, które są na mm szybko przesypiają noce, ale ja i tak nie zrobiłabym inaczej, braku snu mnie nie zabiły, a mam przynajmniej satysfakcję, że Jasiu dostał to, co najlepsze skoro mogłam mu to dać.Fajnie, że Twoja Mama tak długo karmiła brata, może i Wam z Hanią się uda :).
U nas w nocy było strasznie, nad ranem ranem się trochę orzeźwiło i jest wiaterek tak jak wczoraj, to może nie będzie tak tragicznie, chociaż słońce świeci dość mocno.
Miłego dzionka, Mamusie

Ola,pewnie macie jakies ustalone godziny karmienia ze Stasiem? Jesli moge zapytac to jakie to sa godziny,bo jestem ciekawa ile razy jeszcze Stas pije w dzien. A w nocy jeszcze go karmisz czy juz przesypia cala noc? Jasiu w dzien to roznie ale zdarza sie ze chcialby czesciej pic. A tak regularnie to dostaje wieczorem na uspienie,pozniej w nocy kolo 2-3 i pozniej kolo 7 przed wstaniem. A kolacje Stasiu je przed czy po kapaniu? My od niedawna wprowadzilismy kolacje kolo 19,pozniej troche zabawy,kapiel,cycus i spanie. A wczesniej najpierw bylo kapanie a pozniej kolacja i od razu cycus ale chyba teraz jest lepiej. Wiem ze pewnie masz malo czasu na urlopie na forum ale mam nadzieje ze znajdziesz chwilke zeby odpisac bo faktycznie chlopcy sa w jednym wieku i jestem ciekawa jak to u Was wyglada :-)