Skocz do zawartości
Forum

ile posiłków poza mlekiem dla 7 miesięcznego

Anusiaz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam pytanko ile posiłków i jakie powinien dostawać maluch, który ma ukończone 7 miesięcy. Gdyż daje synkowi dwa posiłki (obiadek ok 240-190g i kaszka z owocami kaszka na 150 ml mleka + ok 100g owoców ) poza cycem (4-5 razy) i zastanawiam się czy to nie jest za mało. Niby mały do tej pory dobrze przybierał na wadze. Zależy mi na tym by jadł moje mleko jak najdłużej jednak chciałabym również, żeby dostawał odpowiednią ilość innych posiłków, jest to generalnie dziecko, które lubi jeść i chętnie je.

http://lb1f.lilypie.com/wIMpp1.png

Dzień dobry,
Dieta dziecka karmionego naturalnie (piersią), od 7 do 9 miesiąca życia włącznie, oprócz mleka mamy, powinna zawierać 3 dodatkowe posiłki w postaci:

-zupki jarzynowej lub przecieru jarzynowego z gotowanym mięsem lub rybą (1-2 razy w tygodniu) bez wywaru z kleikiem zbożowym glutenowymi z 1/2 żółtka co drugi dzień. Dodatek tłuszczu powinno stanowić wysokiej jakości masło, oliwa z oliwek lub bezerukowy olej rzepakowy,
-kaszki / kleiku zbożowego bezglutenowego lub glutenowego,
-soczku owocowego (najlepiej przecierowego) lub przecieru owocowego (z zastrzeżeniem, by nie było to więcej niż 150g).

Wielkość posiłków, jak również ich różnorodność powinna być oczywiście dopasowana indywidualnie do potrzeb dziecka.
Jadłospis, który Pani wyżej opisuje jest prawidłowy, pokrywa się z zaleceniami, a dodatkowo wszystko wskazuje na to, że główna osoba zainteresowana jest zadowolona...

Z pozdrowieniami,
Beata Jabłonowska