Interpretacja badań diagnostycznych

Niskie leukocyty, proszę o pomoc!!!

~paulina165165

~paulina165165

Robiłam ostatnio badanie na tarczycę i przy okazji dostałam skierowanie na morfologię. Okazało się, że z tarczycą wszystko ok ale morfologia wyszła średnia. Bardzo proszę o interpretację wyników ponieważ bardzo się martwię. Widząc wyniki od razu mam przed oczami diagnozę-białaczka Może jestem przeczulona na tym punkcie, ale panicznie się tego boję. Bardzo proszę o pomoc. Podczas badan nie odczuwalam zadnych dolegliwosci-ostatnie badania byly ok 2 miesiace temu. teraz mam bol gardla i ucha, lekko powiekszone wezly chlonne które raz sa a raz znikaja, lekkie zmeczenie i wyżynającą sie ósemkę po stronie ucha. Bardzo proszęo pomoc poniewaz wizyte u lekarza mam dopiero w lutym, czy martwic sie? Dodam ze 1 wyniki były 1 dzien przed miesiaczka.
To moje wyniki
WBC leukocyty 3,5 norma: 4,0-10,8
RBC krw. czerwone 4,50 norma: 3,5-5,0
HGB hemoglobina 8,3 norma: 6,83-9,43
HCT hematokryt 0,410 norma: 0,335-0,450
PLT płytki krwi 128 norma: 140-400
PCT hematokryt płytkowy 0,117 norma: 0,100-0,500
MCV śr. obj. krw. czerwonej 91 norma: 80-98
MCH śr obj. hem. w krwi czerwonej 1,85 norma: 1,67-2,08
MCHC śr. stęż. hem. w krwi czerwonej 20,3 norma: 19,2-21,7
RDW wsk. rozpr. krwi czerwonej 13,6 norma: 10,0-18,0
MPV śr. obj. płytek 9,1 norma: 6,5-11,5
PDW szer. rozkł. plytek 13,4 norma: 10,0-18,0
% limfocyty 36,2 norma 25,0-40,0
%monocyty 8,0 norma: 3,0-8,0
%granulocyty 55,8 norma: 40,0-70,0
#LYM bezwzgl. liczba limfocytow 1,2 norma: 1,0-3,5
#MON bezwzgl. liczba monocytów 0,2 norma: 0,2-1,0
# GRA bezwzgl. liczba granulocytów 2,1 norma: 2,5-6,5

Po miesiącu zrobiłam kolejne badania i wyniki wyszly:
WBC leukocyty 3,0 norma: 4,0-10,8
RBC krw. czerwone 4,66 norma: 3,5-5,0
HGB hemoglobina 8,3 norma: 6,83-9,43
HCT hematokryt 0,405 norma: 0,335-0,450
PLT płytki krwi 169 norma: 140-400
PCT hematokryt płytkowy 0,143 norma: 0,100-0,500
MCV śr. obj. krw. czerwonej 87 norma: 80-98
MCH śr obj. hem. w krwi czerwonej 1,79 norma 1,67-2,08
MCHC śr. stęż. hem. w krwi czerwonej 20,6 norma 19,2-21,7
RDW wsk. rozpr. krwi czerwonej 14,1 norma 10,0-18,0
MPV śr. obj. płytek 8,5 norma 6,5-11,5
PDW szer. rozkł. plytek 15,3 norma: 10,0-18,0
% limfocyty 42,4 norma: 25,0-40,0
%monocyty 7,5 norma: 3,0-8,0
%granulocyty 50,1 norma: 40,0-70,0
#LYM bezwzgl. liczba limfocytow 1,2 norma: 1,0-3,5
#MON bezwzgl. liczba monocytów 0,2 norma: 0,2-1,0
# GRA bezwzgl. liczba granulocytów 1,6 norma: 2,5-6,5
Dodatkowo zrobiłam OB, które wyszło 10 norma: 1-12

Odpowiedzi znajdują się poniżej

Agnieszka Stańska

Agnieszka Stańska

Odpowiedź eksperta

Nie każdy spadek liczby leukocytów to białaczka. Czasem obrazem spadku odporności są właśnie zbyt mały poziom leukocytów. Również gdy w organizmie jest jakiś stan chorobowy (przeziębienie, zakażenie wirusowe itp) to też może maleć poziom leukocytów. Również, gdy stosujesz przewlekle leki poziom leukocytów może maleć. Osłabienie organizmu i przemęczenie to objaw niskiego poziomu białych krwinek. Martwią mnie te Twoje węzły chłonne, które co rusz się pojawiają i znikają. Proponuje konsultację u lekarza rodzinnego. Powinien wyjaśnić, dlaczego obserwujesz spadek leukocytów. A swoją drogą, co to za lekarz, do którego termin jest na luty?

28089 agnieszka-stanska Kobieta, 47 lat, Wrocław
~paulina165165

~paulina165165

Wezly pojawiają się zazwyczaj jak zaczyna mi roznąć ząb albo zaczyna mnie boleć gardło. Bylam u lekarza rodzinego, który powiedział,że nie może wykluczyć bialaczki i dał mi skierowanie do hematologa, u którego wizytę mam dopiero w lutym :( czy zrobić jeszcze jakieś dodatkowe badania na wlasną rękę? Bardzo proszę o odpowiedz, bo bardzo się martwię. W wolnych chwilach przeglądam fora i szukam jakiejś odpowiedzi co to może być. Dodam, że moja babcia w młodości również miala zmniejszony poziom leukocytów, który pojawił się 2 razy. Brała przez krótki okres czasu jakies leki i leukocyty wróciły do normy. Bardzo żadko choruję, tak poważniej z gorączką może raz, maksymalnie dwa dni w roku. Dlatego po badaniu zdziwił mnie wynik :( a czy powodem wezłów i leukocytow moze byc psujący sie zab? Bardzo dziękuję zapomoc i proszę o odpowiedz jesli to możliwe. Pozdrawiam

Agnieszka Stańska

Agnieszka Stańska wpis edytowany

Odpowiedź eksperta

Bolący ząb raczej spowoduje wzrost liczby leukocytów. stan zapalny powoduje mobilizację leukocytów i wzmożoną ich produkcję aby zwalczyć infekcję. Na podstawie samej morfologii trudno coś wyrokować a badania, jeśli już to powinien zlecić lekarz hematolog. Kontroluj morfologię i w razie drastycznego spadku poziomu leukocytów spróbuj wymóc skierowanie do szpitala.

28089 agnieszka-stanska Kobieta, 47 lat, Wrocław
pito

pito

Witam!
Paulino przeglądam forum porównuje twoje wyniki do wyników żony /już jesteśmy zapisani do hematologa ale szukamy nadziei że takie wyniki to nie koniecznie białaczka jak u ciebie wyszła diagnoza ?proszę wszystkich o odpis.
dodam iż 3 miesiące temu wyniki były ok /zrobiliśmy drugie wyniki i to samo jest.

  • th_niskie-leukocyty-prosze-o-pomoc_29782.jpg
45584 pito Mężczyzna, 36 lat, warszawa
~magentta

~magentta

Znalazłam ten wątek na forum bo mam też niskie leukocyty tj 3000. I jak Twoje wyniki? poprawily się ? dowiedzialaś się co to było? pozdrawiam