Interpretacja badań diagnostycznych

Zmartwiona wyniki tarczycy

nikitaka

nikitaka

Mam pytanie odnośnie wyników hormonów tarczycy. Obecnie jestem w 33 tygodniu ciąży. Na samym początku ciąży Tsh wynosiło u mnie 0,038 (przy normie 0,35-5,5), Ft 3 i ft 4 w normie. Obecnie w 36 tygodniu ciąży moje wyniki wyglądają tak TSH 0,415 ( przy normie 0,27-4,2), natomiast martwi mnie wynik FT 4 0,651 ( przy normie 0,93-1,7). czy jest powód do zmartwień, dodam ze w trakcie usg wykryto u mnie guzki na tarczycy, czy powinnam brać jakieś hormony??. Czy wyniki są dobre. Dziekuje za odpowiedz. Dodam że jeden lekarz kazał mi brać hormony drugi nie twierdzac ze jest to normalne pod koniec ciazy. Juz sama nie wiem co robić. A jak wyglada sprawa witamin z jodem??

--

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w3rjjgjymorw2k.png
http://suwaczki.maluchy.pl/li-59914.png

28803 nikitaka Kobieta, 34 lata, s

Odpowiedzi znajdują się poniżej

Agnieszka Stańska

Agnieszka Stańska

W wątku Martyny30 pisałam już o hormonach tarczycy.( http://parenting.pl/diagnosta-laboratoryjny/19382-hormony-tarczycy.html) Ich poziomy spadają w trakcie ciąży. Co do suplementacji witamin i preparatów z jodem to jeśli pożywienie jest urozmaicone i bogate w naturalne witaminy i minerały to nie ma potrzeby połykania dodatkowych preparatów. W sprawie guzków skonsultuj się z endokrynologiem. Serdecznie pozdrawiam, Agnieszka

28089 agnieszka-stanska Kobieta, 49 lat, Wrocław