Skocz do zawartości
Forum

Grill


kat_ja

Rekomendowane odpowiedzi

Zakładam ten temat, bo sezon w pełni, a nikt chyba jeszcze nie zebrał w całość fajnych, sprawdzonych, ulubionych przepisów na potrawy z grilla.

Tak więc zapraszam do dzielenia się pomysłami :Śmiech:

No i od razu prośba: jeśli któraś z Was ma przepis na dobry sos barbecue do marynowania żeberek, to proszę podzielcie się :-)

BĘDĄC MATKĄ NIGDY NIE MÓW, ŻE JESTEŚ NA COŚ PRZYGOTOWANA...

http://lb5f.lilypie.com/ItFmp2.png

Odnośnik do komentarza

oooo swietny pomysl.. ja niestety dopiero zaczynam grilowac bo wczesniej nie mialam ogrodka a na balkonie to jakos tak nie bardzo:)
moja kolezanka robila przepysznyu chleb z grila byl czosnkowo serowy zawiniety w folie aluminiowa ale nie wiem dokladnie jak go robila:( moze ktoras z was wie o co mi chodzi i potrafi dac dokladniejszy przepis??
z przypraw ktore moge polecic na grila (bardzo czesto uzywa moja tesciowa) to rozmaryn i szalwia oraz czosnek.. swietne polaczenie!!!!

http://www.suwaczek.pl/cache/a094a721a3.png

http://www.suwaczek.pl/cache/513e076da8.png

Blog Zosiaczka i Tiny
http://casamitch.blogspot.com/

Odnośnik do komentarza

szaszłyki

Główne skladniki:
- pierś z kurczaka,
- wędzony boczek,
- małe pieczarki,
- papryka czerwona i zielona (może być w innym kolorze),
- cebula,
Marynata:
- oliwa z oliwek,
- czosnek wyciskany przez praskę (2 zabki),
- suszony koperek,
- carry,
- vegeta,
- przyprawa pięciu smaków,
- sos sojowy

Wykonanie:
mięso myjemy, oczyszczamy z błonek, kroimy na niewielkie kawałki, zalewamy marynata i w zamkniętym pojemniku wstawiamy do lodówki (najlepiej na cala noc).
W przypadku marynaty mieszamy wszystkie składniki (ilość jest uzależniona od ilości miesa).

Pieczarki myjemy, umyte papryki kroimy w gruba kostkę,cebule kroimy w krążki, boczek w cienkie plastry. Wszystko nadziewamy na wykałaczki. Preferowana kolejność: papryka-kurczak-cebula-boczek-pieczarka-kurczak-papryka. Dobrze jest przygotowanego szaszłyka owinąć w folie aluminiowa i w taki sposób położyć na grilla. Sa zdecydowanie lepsze.

Odnośnik do komentarza

My uwielbiamy skrzydełka z grilla:)
Marynata z oliwy, przyprawy do kurczaka, miodu, ketchupu, można też dodać czosnek. Skrzydełka zostawiamy najlepiej na noc w tej zalewie i smażymy na grillu.
Pychotka, zwłaszcza z sosem czosnkowym:)

Małgosiaa szaszłyki robię prawie identycznie jak Ty, dodaję jeszcze tylko cukinie:)

Odnośnik do komentarza

Ja ostatnio z dodatków zrobiłam pieczarki faszerowane.
Wybieramy duże pieczarki, odcinamy nóżki. Na patelni podsmażamy nóżki, pokrojoną w kostkę cebulkę, pomidora, paprykę (zółtą i czerwoną). Odparowujemy porządnie. Można dodać do tego trochę ryżu, albo co nam się spodoba innego. Ja ostatnio dałam właśnie ryż, trochę szynki pokrojonej w kostkę i koperek dla aromatu. Farszem napełniamy kapelusze pieczarek, zawijamy w folię i grillujemy ok. 15 minut. Na górę można nasypać troszkę startego żółtego sera.

BĘDĄC MATKĄ NIGDY NIE MÓW, ŻE JESTEŚ NA COŚ PRZYGOTOWANA...

http://lb5f.lilypie.com/ItFmp2.png

Odnośnik do komentarza

rewelacyjny na grilla!!!mam go od mojej mamy i zawsze podawala go z wypieczona karkoweczka ale pasuje rowniez do zeberek , kielbasek , stekow ...itp

skladniki:

2 zabki czosnku
2 lyzki miodu
3 lyzki ketchupu
6 lyzek majonezu
lyzeczka octu
pol lyzezcki pieprzu cayenne
2 lyzki sosu sojowego

dla wersjii pikantnej trzeba dodac lyzeczke pieprzu cayenne lub wiecej

chetnie bede zbierac przepisy bo uwielbiam steki i karkoweczke z grilla i jezeli beda tu jakies przepisy na marynaty to cudnie!!!!!!!!

http://www.suwaczek.pl/cache/af907efe10.png
http://www.suwaczek.pl/cache/7b8af1e9dc.png

Odnośnik do komentarza

kat_ja
Ja ostatnio z dodatków zrobiłam pieczarki faszerowane.
Wybieramy duże pieczarki, odcinamy nóżki. Na patelni podsmażamy nóżki, pokrojoną w kostkę cebulkę, pomidora, paprykę (zółtą i czerwoną). Odparowujemy porządnie. Można dodać do tego trochę ryżu, albo co nam się spodoba innego. Ja ostatnio dałam właśnie ryż, trochę szynki pokrojonej w kostkę i koperek dla aromatu. Farszem napełniamy kapelusze pieczarek, zawijamy w folię i grillujemy ok. 15 minut. Na górę można nasypać troszkę startego żółtego sera.

pyszne ja tez to zrobie!!!
wlasnie dlatego lubie przepisy z tego forum i czesto o nie pytam bo w gazetach niestety nie wszystkie przepisy sa sprawdzone i smaczen( chociaz wiem ze to kwestia gustu) a z drugiej strony pelno jest takich po ktorych przeczytaniu juz jestem zmeczona:Oczko:i musze jezdzic po miescie za jakimis nieziemskimi skladnikami

http://www.suwaczek.pl/cache/af907efe10.png
http://www.suwaczek.pl/cache/7b8af1e9dc.png

Odnośnik do komentarza

Miesne kaski
6 stekow ( lub karkowka)
6 lyzek oleju
1/2 szklanki jasnego piwa
1 lyzka muszterdy i miodu
sol,pieprz

---------------------------------------
Mieso oplukac i osuszyc.Lekko rozbic oproszyc pieprzem.Olej wymieszacz piwem, miodem i musztarda.Wstawic na jakis czas do lodowki( najlepiej na 24h).Co jakis czas mieso obracac by rownomiernie pokrylo sie marynata.
Smazyc na ruszcie po 10 min z kazdej stronyskrapiajac marynata.Posolic

Przepis wzielam z Claudii ale juz sprawdzilam w niedziele i polecam

http://www.suwaczek.pl/cache/af907efe10.png
http://www.suwaczek.pl/cache/7b8af1e9dc.png

Odnośnik do komentarza

Karkówka z indyjskim smaczkiem

- kilka niesbyt grubych plastrów karkówki
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- świeża kolendra
- świeży koperek
- jogurt naturalny
- garam masala
- przeciśnięty przez praskę czosnek
- sól
- pieprz
- wegetta

Karkówkę natrzeć solą i pieprzem. Z pozostałych składników przygotować marynatę o konsystencji śmietany 18%. Marynatą posmarować mięso i odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Dokładnych ilości niestety nie podam, bo zawsze robię "na oko". W każdym razie marynata ma mieć kwaskowy smak. Smażymy na grillu tak aby mięso było soczyste w środku i chrupiące na wierzchu.

SMACZNEGO!

Basica w sobotę jesli pogoda pozwoli próbuję Twojego przepisu.

BĘDĄC MATKĄ NIGDY NIE MÓW, ŻE JESTEŚ NA COŚ PRZYGOTOWANA...

http://lb5f.lilypie.com/ItFmp2.png

Odnośnik do komentarza

Jeden z naszych hitów :Oczko:

Biała kiełbasa w ostrym sosie

- surowa biała kiełbasa
- słoik pikantnego ketchupu (najlepszy Włocławek)
- główka czosnku
- sól
- pieprz
- opcjonalnie tabasco

Ketchup, przeciśnięty czosnek, sól i pieprz mieszamy. Do takiej marynaty wrzucamy białe kiełbaski i zostawiamy na noc w lodówce. Pieczemy na grillu smarując pozostałym sosem. My uwielbiamy!

BĘDĄC MATKĄ NIGDY NIE MÓW, ŻE JESTEŚ NA COŚ PRZYGOTOWANA...

http://lb5f.lilypie.com/ItFmp2.png

Odnośnik do komentarza

U mnie w lodówce siedzi zamarynowana karkówka wg przepisu Basicy i biała w ostrej marynacie.

Podam Wam jeszcze przepis na super szaszłyki. Jeśli ktoś lubi mięsa ze słodką nutą to poelcam.

Szaszłyki z indyka z brzoskwiniami

- ok. 1kg pierś z indyka
- 1 puszka brzoskwiń
- przyprawa do piernika
- sos sojowy
- oliwa
- sól
- pieprz

Pierś z indyka kroimy w kostkę (wymiar ok. 3x3cm), solimy i doprawiamy pieprzem. Z zalewny z brzoskwiń, sosu sojowego, oliwy i przyprawy do piernika robimy marynatę. Mięso zalewamy marynatą i odstawiamy na noc. Brzoskwinie kroimy w kostkę. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy na przemian indyka i brzoskwinie. Pieczemy na grillu ok. 15 minut na średnio rozgrzanych węglach.
SMACZNEGO

BĘDĄC MATKĄ NIGDY NIE MÓW, ŻE JESTEŚ NA COŚ PRZYGOTOWANA...

http://lb5f.lilypie.com/ItFmp2.png

Odnośnik do komentarza

NIe wiem jak Wy, ale ja w ten weekend planuję rozpocząć sezon grillowy :Śmiech:

Zatem podbijam temat :Oczko:

Sezon chyba zainaguruję karkóweczką w suchej marynacie (sól, pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa barbecue i co mi tam jeszcze wpadnie w ręce :Śmiech:) oraz jakims fajnym zimnym sosem.

Macie jakieś nowe pomysły? :Śmiech:

BĘDĄC MATKĄ NIGDY NIE MÓW, ŻE JESTEŚ NA COŚ PRZYGOTOWANA...

http://lb5f.lilypie.com/ItFmp2.png

Odnośnik do komentarza

myśmy inaugurowali w miniony weekend, dla mnie dodatek do mięs to moja ulubiona sałatka ziemniaczana i tym razem robiłam jeden sos twarożkowy z chrzanem i miętą, a drugi na bazie serka naturalnego homo (szczypiorek, czosnek, ogórek świeży starty drobniuteńko, sól, pieprz)
Lubię też ziemniaki zapiekane w folii i do nich również zimne sosy

Odnośnik do komentarza

My bedziemy otwierac sezon w sobote, mam nadzieje, ze pogoda dopisze.
Ostatni hit sałatkowy , moze znacie:

2 rosoły z kury Amino, jeden łągodny, drugi pikantny
kilka pomidowrów
ogórek zielony+kiszony
1 łyżka majonezu

Pomidory i ogórki pokroić w kostkę, pokruszyć makaron z zupek, poczekać, aż zmięknie, dodać zupkowe przyprawy i majonez, wymieszac.
Pycha, super pasuje do grilla.

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...