Skocz do zawartości
Forum

Poszukuje przepisu na tort


SylwiaŁ-W

Rekomendowane odpowiedzi

zaprzyjaźniona Marcóweczka poratowała mnie w lutym takim przepisem
na mase owocowa
1,5 szklanki mleka
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
6 zółtek
1,5 kostki masła
zagotować mleko, rozetrzeć żółtka z cukrem i do tego wetrzec mąke ziemniaczaną. Tę masę wkładać po łyżce na gotujace mleko i mieszac. Zagotować - zrobi sie budyń, nie taki bardzo gęsty. Ostudzić. Rozkręcić masło i ten budyń dawać potem po łyżce do masła. Do takiej masy można dać wszystko - kakao, czekoladę, kawe, owoce, ja dalam truskawki mrozone (takie zmiksowane mialam - robilam w sezonie)
Upiec biszkopt, przekroic na 2 części (ew kupic gotowy ) przełożyć masa i na wierzch też masę, zalać galaretka z owocami (np truskawkowa do której wrzucisz jeszcze owocow)

Odnośnik do komentarza

Podstawowy kremik to :

4 jaja
niecała szklanka cukru
1,5 kostki masła

Całe jaja ubić na parze z cukrem, następnie dodawać po łyżce masę do dobrze roztartego masła. Taki krem jest podstawą do wszelkiego rodzaju kremów smakowych. Teraz wystarczy dodać np. aromat migdałowy, truskawki, banana, kawe i mamy gotowy torcik o smaku jaki sobie tylko wymarzymy

Moj maz uwielbia krem chałwowy z tym ze niekoniecznie do tortu

40 dag chałwy
25 dag masła
2 łyżki rodzynek
2 łyżki posiekanych orzechów
3 łyżki cukru pudru
25 ml alkoholu (wódka)

Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy pokruszoną chałwę i wódkę (ucieramy aż uzyskamy kremową masę), na koniec rodzynki i orzechy.

I kremik kawowy

2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka kawy nie rozpuszczalnej
2 kostki masła
2 szkl.cukru - pudru

Masło utrzeć z cukrem i dodać kawy rozpuszczalnej,potem cały czas miksując
dodaj kawy normalnej nie rozpuszczalnej i miksuj ok.3min.

Masa kokosowa:
- 3 jajka
- tabliczka (100g) białej czekolady dobrej firmy
- 2 łyżki śmietanki słodkiej
- 3/4 szklanki kokosu
- 1/2 szklanki mleka w proszku
- kostka (250 g) prawdziwego masła
- 3 łyżki cukru pudru ( więcej lub mniej - do smaku)

Ubić na parze jajka z łyżką cukru do białości.Rozpuścić na parze czekoladę z śmietanką.
Do jeszcze ciepłych jajek wlać delikatnie czekoladę, wsypać kokos i mleko, zmiksować.Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.Utrzec masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać po łyżce masę jajeczno-kokosową. Należy pamiętać o takiej samej temperaturze masy i masła.

Osobiscie polecam jeszcze pianke a'la ptasie mleczko - jadlam z nim tort na urodzinach chrzesniaka mojego meza.Po prostu miksujesz mleko skondensowane i jak juz zrobi sie z niego piana to dodajesz do niego galaretke rozpuszczona w polowie wody jaka podana jest na opakowaniu.Na 1 puszke polecam 2 galaretki.

Szczęsliwa mama

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...