Skocz do zawartości
Forum

Skurcze po 20 tyg. ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

Czy któraś z Was ich doświadczyła. Jeśli tak jak one wyglądały i jak często występowały.
Ja od 20 tyg. miałam je 3-4 razy dziennie, była to taka fala ucisku, przechodząca od góry do dołu brzucha. Niestety od kilku dni mam je kilkanaście razy dziennie i zdarzają się też takie co 10 min. przez np. 2 godz. Byłam u lekarza powiedział że z szyjką wszystko ok. Ale martwi mnie ta częstotliwości i ilość w ciągu dnia...

http://www.suwaczki.com/tickers/mhsvhdgexxj5t3ng.png

Witam
miałam w ciąży tak samo jak ty. Skurcze u mnie pojawiły się też ok 20 tyg. - twardniejący brzuch, nie były bolesne.
Na usg okazało się że dziecko przez skurcze nie ma miejsca i od tego czasu musiałam brać no-spe 3*1 fortę praktycznie do końca ciąży. Jak szłam na porodówkę nie wiedziałam nawet że się poród zaczął w końcu cały czas miałam takie skurczę.

annaanna84 syna urodziłam w 42 tc choć mój lekarz twierdził że mogę nie donosić ;).
Skurcze u mnie wyglądały tak że czułam po prostu jak mój brzuch twardnieje na chwilę po czym znów staję się miękki i rozluźniony. Na początku występowały 2-3 razy dziennie przez kilka dni później kilka dni przerwy i kolejna seria. Na ok 3 tyg przed porodem jak pojawiały sie już codziennie w miarę regularne do końca i w tym okresie lekarz stwierdził że to są już skurcze przepowiadające więc "niedługo" urodzę po 40 tyg dziwił się że ja jeszcze w dwupaku. A urodziłam zdrowego ponad 4 kg chłopaka :)

Nie martw się na zapas twój dużo odpoczywaj i na pewno wszystko będzie dobrze :)

Gość dariolka195

Też miałam tak wcześnie skurcze,to są tzw skurcze BH.

Mi brzuch twardniał parę razy w ciągu dnia,ja jako że to była moja pierwsza ciąża myślałam,że to maluszek się tak naciąga i wypycha po protu brzuch.Parę dni później miałam wizytę,powiedziałam gin i ta przepisała mi silniejszą dawkę magnezu i się oszczędzać.W rezultacie urodziłam po terminie.

witam dziewczyny chce sie spytac was jak to u was dokladnie wyglada z tymi skurczami ja jestem w 22tygodniu i od okolo miesiaca biore luteine bo tez mialam te skurcze lekarz powiedzial ze wszystko jest okze takie skurcze sa dopuszczalne ale tylko do 10 dziennie ale na wszelki wypadek przepisal ta luteine i do taj pory bylo ok ale od kilku dni znow mi sie pojawily nie sa bolesne ale tak mi sie brzuch na dole napina a jak to u was wyglada

Witam skurcze BH mam od 21 tc moja gin mówi że to normalne bo wiadomo każda ciąża jest inna i jedne doświadczają tych skurczy wcześniej a inne później najważniejsze że maluszkowi nic nie jest. W razie gdyby skurcze były odczuwane bardzo nieprzyjemnie mam brac nospe forte.
annaanna84 mi równiesz podczas nich ciężko się oddycha

http://www.suwaczek.pl/cache/a4f8c45232.pnghttp://www.suwaczki.com/tickers/9ltfxzdv5l3o2tv5.png]Tekst linka[/url][url=

U mnie było jak u dariolka195
Pamiętam, że miałam 3 dni, które przeleżałam, bo nawt jakieś plamienie się pojawiło. Syn pojechal wtedy do babci, a ja nie robiłam absolutnie nic przez 3 dni. Później już się to nie powtórzyło (Plamienie), bo skurcze powodujące napinanie brzucha były. Ale nie musiałam niczego łykać oprócz magnezu.

paula
pocieszyłaś mnie trochę, bo mój gin mówi że za wcześnie na B-H, ja staram się odpoczywać bo ta ciąża rozpoczęła się trochę mało przyjemnie ( szpital, krwotok, krwiak...). Zażywam asmag 3x2 i nospa 3x1. Są gorsze i lepsze dni. Najbardziej martwiło mnie że aż mnie czasem zatyka i powietrze trudno złapać. Dobrze że jest to forum i Wy dziewczyny, dziękuję Wam.

http://www.suwaczki.com/tickers/mhsvhdgexxj5t3ng.png