Skocz do zawartości
Forum

Paszteciki


Morrwa

Rekomendowane odpowiedzi

Paszteciki półfrancuskie

Składniki:

CIASTO

* 80 dag (4 szklanki) mąki
* 25 dag masła roślinnego lub margaryny Palmy
* szklanka gęstej śmietany
* 2 dag drożdży
* łyżeczka soli
* 1/2 startej gałki muszkatołowej
* jajo do smarowania
* kminek do posypania

FARSZ

* 3/4 kg kiełbasy
* 3/a kg pieczarek
* 35 dag tłuszczu
* sól
* pieprz
* zielona pietruszka

lub

* gotowane mięso
* kilka pieczarek
* cebulka
* sól
* pieprz

Przygotować farsz:
Umyte, całe pieczarki włożyć na rozgrzany tłuszcz i usmażyć, lekko rumieniąc. Następnie przepuścić przez maszynkę do mięsa wraz z obraną ze skórki kiełbasą i wymieszać, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
lub
zmielić mięso i podsmażone z cebulą pieczarki i doprawić

Przygotować ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z tłuszczem, wlać śmietanę wymieszaną z drożdżami, dodać startą gałkę i sól. Zagnieść gładkie ciasto.
Utoczyć wałeczki grubości palca, rozpłaszczać wałkiem, nałożyć farsz, dokładnie zalepić, odwracając "szwem" do spodu. Posmarować rozbitym jajkiem, posypać kminkiem, pokroić na kawałki długości 15 cm. Paszteciki ułożyć na blasze. Wstawić do bardzo gorącego piekarnika. Piec do zrumienienia.

Super smakują. Ja podaję dziś z barszczem.

http://lb2f.lilypie.com/AX5tp2.png
http://lbyf.lilypie.com/aJtZp1.png

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...