Skocz do zawartości
Forum

Lipcówki 2007 - zapraszam serdecznie :)

Dziubala

Rekomendowane odpowiedzi

Lema
Dzien dobry:)

Nie moge sie dzis obudzic... Jestem po dwoch kawach i normalnie zamykaja mi sie oczy:)
Moze Franiowi wsytarcza tyle snu, ale mi nie:) Pobudki o 5 codziennie to nie dla mnie, o nie.

Lema, mi tez było dzisiaj cięzko wstać....pączek do porannej herbaty mnie pobudził do działania. Zastrzyk cukru z rana zawsze na mnie działa :Oczko:

isa32
Cześć :)
Uciekam pracować, ale będę zaglądać. Mam nadzieję na zwiększoną aktywność forum ;)

Kochana, a może przyłączysz się do tej zwiększonej aktywności hihihihihi a nie tylko zaglądasz :Całus:

Dziubalko - ciesze sie że wieści od alergologa dobre :Oczko: A podawanie mleczka skonsulowałabym jeszcze z pediatrą.

Kajoszka - gdzie jesteś kochana? Jak tam Alunia?

http://www.suwaczki.com/tickers/km5spx9iwhx6io0e.png

heloł :)

Dzis sobie pospalysmy do 8.20 :) wczoraj Ela zasnela o 20.16 - ona ma zegar w glowie czy co? bite 12h :)
Kuba wlasnie wstal, bede musiala sniadanko krolewiczowi zrobic :)

Dziubalo a ten MMR dlaczego na koniec roku dopiero? ze wzgledu na podatnosc na alergie?
No z tym mlekiem to ja juz wczesniej pisalam, ze mi sie wydaje, ze nie ma sensu przechodzic na pepti, pozniej na HA tylko wlasnie od razu na modyfikowane normalne, bo przeciez jesli bedzie nadal mial alergie to nawet na HA zle zareaguje, a po co tak tyle razy mleka zmieniac. Jesli alergia minie to minie i nie bedzie zle reagowal na zwykle mleko. Mi sie wydaje, ze alergolog super. Zreszta moja pediatra ma takie samo zdanie jak alergolog Twoja.

babeczka no ja mam inne zdanie jednak, dziecko nie powinno probowac wszystkiego, nie wszystko jest dla dzieci. A te nieszczesne danonki to tez sporadycznie podawane a nie na codzien. Ja sie ciesze, ze Ela lubi twarozki, zolty ser - i to jada , a danonek dostaje sporadycznie.

http://www.suwaczek.pl/cache/a58d0abe3d.png
http://www.suwaczek.pl/cache/7f7b513cb8.png

Alutka – sporo zmian w domku, ale warto je zrobić, by mieć domek jak z marzeń
Sen okropny.

Lema – Pepti tylko na miesiąc żeby zobaczyć czy organizm Maciusia zareaguje np. jakąś wysypką, bo Pepti jest mniej jałowy niż Nutra. W tym wieku zmiana mleka po miesiącu to niż strasznego.
Pediatra mnie wtedy przekonała, a teraz alergolog mnie zaskoczyła.

Spedzialm z Franiem wczoraj cale popoludnie w piaskownicy i powiem Wam, ze synus mnie zaskoczyl. Tak sie pieknie bawil, najpierw sam w tym piasku, lopatka, grabiami, juz nie bylo wcinania garsci piachu i awantur o jedznie kamyczkow:great: A pozniej pieknie, po prostu zachwycajaco bawil sie z chlopcem pol roku starszym. Ganiali sie po trawie, robili sobie akuku, Franus go zaczepial, czarowal usmiechami. No cudny widok, az sie rozplywalam i zalowalam, ze nia mam kamery, zeby to nagrac.

W ogole Franus jest teraz bardzo kontaktowy, odwazny, nie boi sie juz w koncu placzu innych dzieci, bo do niedawna jeszcze rozpaczliwie na to reagowal. A dorslych to wrecz zaczepia, bierze za reke, oprowadza po okolicy, opowiada o wszytskim w swoim jezyku. Po pogrzebie dziadka bylismy na obiedzie, a ze moj tata ma duza rodzine to ja tylko pytalam z kim jest Franio, bo ciagle zmieniala sie osoba zajmujaca sie dzieckiem:) Taki to mi towarzyski synek wyrosl z placzliwego i bojazliwego niemowlecia:)

http://www.suwaczek.pl/cache/f06af92aaa.png

Dziubala
Alutka – sporo zmian w domku, ale warto je zrobić, by mieć domek jak z marzeń
Sen okropny.

Lema – Pepti tylko na miesiąc żeby zobaczyć czy organizm Maciusia zareaguje np. jakąś wysypką, bo Pepti jest mniej jałowy niż Nutra. W tym wieku zmiana mleka po miesiącu to niż strasznego.
Pediatra mnie wtedy przekonała, a teraz alergolog mnie zaskoczyła.

no ale co za roznica czy sprawdzisz czy zareaguje wysypka mlekiem pepti czy zwyklym?
Jak bedzie mial alergie to bedzie i tyle, a jak nie to nie.
A jesli nie bedzie mial to bedzie tylko 1 raz zmiana mleka, a nie 3 razy. Takie zmiany mlek dzieci czesto nie akceptuja. Tym bardziej ,ze pepti jest smierdzace i nie dobre. Bedzie musial przez miesiac sie przyzwyczajac do niego, tylko po to, zeby zobaczyc czy ma wysypke. A jak nie , to wtedy Ha, a jak dalej nie to wrtedy dopiero normalne. Ja bym dala od razy normalne tak jak radzi alergolog.

Lema
Spedzialm z Franiem wczoraj cale popoludnie w piaskownicy i powiem Wam, ze synus mnie zaskoczyl. Tak sie pieknie bawil, najpierw sam w tym piasku, lopatka, grabiami, juz nie bylo wcinania garsci piachu i awantur o jedznie kamyczkow:great: A pozniej pieknie, po prostu zachwycajaco bawil sie z chlopcem pol roku starszym. Ganiali sie po trawie, robili sobie akuku, Franus go zaczepial, czarowal usmiechami. No cudny widok, az sie rozplywalam i zalowalam, ze nia mam kamery, zeby to nagrac.

W ogole Franus jest teraz bardzo kontaktowy, odwazny, nie boi sie juz w koncu placzu innych dzieci, bo do niedawna jeszcze rozpaczliwie na to reagowal. A dorslych to wrecz zaczepia, bierze za reke, oprowadza po okolicy, opowiada o wszytskim w swoim jezyku. Po pogrzebie dziadka bylismy na obiedzie, a ze moj tata ma duza rodzine to ja tylko pytalam z kim jest Franio, bo ciagle zmieniala sie osoba zajmujaca sie dzieckiem:) Taki to mi towarzyski synek wyrosl z placzliwego i bojazliwego niemowlecia:)

a no widzisz, dzieci sie zmieniaja, z wieku niemowlecego gdzie wszystko takie obce, nieznane ( dlatego dziecko sie boi) weszly nam dziecinki w wiek maluszkow, gdzie juz wiedza co i jak i wiedza ,ze nie ma co sie bac :)

Kwiaciarka - Maciusiowi w testach wyszło uczulenie na białko jaja kurzego, co prawda jest to najniższa klasa uczulenia i raczej nic złego nie powinno się dziać, ale z jej doświadczenia wynika, że generalnie alergicy z reguły najgorzej znoszą szczepienia na ten MMR w porównaniu do pozostałych dzieci. Parę miesięcy lekarzowi nie zrobi różnicy a dziecku tak.
„Latanie wysoko” to uniknięcie kłopotów i nieporozumień, jak również powodzenie w miłości :Oczko:

Dziubala
Kwiaciarka - Maciusiowi w testach wyszło uczulenie na białko jaja kurzego, co prawda jest to najniższa klasa uczulenia i raczej nic złego nie powinno się dziać, ale z jej doświadczenia wynika, że generalnie alergicy z reguły najgorzej znoszą szczepienia na ten MMR w porównaniu do pozostałych dzieci. Parę miesięcy lekarzowi nie zrobi różnicy a dziecku tak.
„Latanie wysoko” to uniknięcie kłopotów i nieporozumień, jak również powodzenie w miłości :Oczko:

o to ja tez z Ela bede czekala , dzieki , ze wyjasnilas.
oooooooo a ze snem to super, powiem zaraz Kubie, zeby juz tak nie przezywal tego snu ;)
no powodzenie w milosci hahaha niedlugo wraca do szkoly, pewnie znow sie zacznie - dziewczynki pisza mu listy milosne - szok co? takie male...... przez wakacje tez przylatywaly same do Kuby.. .dzieci to teraz szybkie sa , trzeba pilnowac "mlodziezy" hahahah ;)

Alutka już się udzielam ;) wiecie co, fajne te emotikonki, ale mnie wkurza, że wrzucam dwukropek i nawias i tak zostaje, wcześniej był uśmiech, dla mnie teraz jest za wolno...
Dziubala cieszę się, że dobre wieści. Nie wiem co myśleć. Ja przechodzę z Alą na HA. Może Kwiaciarka ma rację... postanowiłam, że będę się stosować do zaleceń pediatry przez ten miesiąc, zobaczymy czy będzie dobrze.
Moje kolana kiepsko. Postanowiłam iść prywatnie, może jeszcze w tym tyg. się umówię. Byłam u ortopedy, a ten obejrzał kolana, zgiął i powyginał kilka razy we wszystkie strony i jego zdaniem mam zerwane więzadło krzyżowe w lewym. No ok, tylko dalczego bez żadnego usg, czy innej diagnostyki? Więc jemu się wydaje, że to jest to, w związku z czym zaczniemy od zastrzyków w kolano, bagatela po 120zł jeden! Dałam sobie spokój. Oczywiście jak się okaże, że postawił dobrą diagnozę to mogę się wykosztować, ale dla jego wydaje mi się, nie będę się kłuć. Dziś boli mnie wyjątkowo mocno. Najbardziej przeszkadza przy prowadzeniu samochodu, a ja bez tego jak bez ręki - prawie ;)
Lema super, że Franio taki kontaktowy :) Alicja też jest taka. A też była dość wrażliwa. Mówiłam, że po prostu potrzebowały więcej czasu na wszystko.
Ja też uwielbiam Dr Housa :) :)
No temat żywienia i próbowania wszystkiego przez małe dzieci już był nie raz. Nie zgadzam się, że wszystko, choć chciałabym żeby moja Ala chciała próbować więcej... no ale jak się nie ma co się lubi ;)

http://www.suwaczek.pl/cache/794ad0390a.png

http://www.suwaczek.pl/cache/1f485226f6.png

Kwiaciarka – jeśli Maciuś zareaguje na Pepti np wysypką to wtedy powrót do Nutra. A jeśli po Pepti byłoby ok, to spokojnie mógłby przejść na HA. Pediatrze chodziło o to, by dla organizmu nie było szoku.
Ale co powiedziała alergolog i Ty to napisałaś to też ma sens.
A dzieci trzeba pilnować, już od coraz wcześniejszego wieku :Śmiech:

Lema – super że Franuś taki towarzyski sę zrobił. Dorośleją nam dzieci :Uśmiech:
Hehe, ciekawe, ja zapamiętałam, że Ty mówiłaś o Housie :Śmiech:

kwiaciarka
Alutka a dasz linka do projektu? :)
O teraz Ty masz z tymi snami.
A Kubie sie snilo , ze mial przywiazane balony do reki i frunal do nieba, nie mogl wyladowac, bal sie bo byl coraz wyzej. Kiedys wiedzialam co oznacza sen o lataniu ale juz nie pamietam ....

Projekty domów jednorodzinnych - Krajobrazy Odbicie lustrzane :Oczko: Jak będę miała ze zmianami to zeskanuje i wam pokaże :) Babeczka prowadzi dziennik budowy tego domu, można zobaczyc postępy w pracy no i jak domek wygląda live :)
RETRO-czyli......przygoda zycia ?! - Zobacz temat :: Murator

Lema

Lema, świetnie że Franus sie tak otworzył, wydoroslał Ci synuś :) Julka tez jest bardzo kontaktowa że tak powiem. Jak bylismy w zoo to zamiast oglądac zwierzaczki zaczepiała dzieci i robiła śmieszne miny do dorosłych :Oczko:

http://www.suwaczki.com/tickers/km5spx9iwhx6io0e.png

Dziubala
Kwiaciarka – jeśli Maciuś zareaguje na Pepti np wysypką to wtedy powrót do Nutra. A jeśli po Pepti byłoby ok, to spokojnie mógłby przejść na HA. Pediatrze chodziło o to, by dla organizmu nie było szoku.
Ale co powiedziała alergolog i Ty to napisałaś to też ma sens.
A dzieci trzeba pilnować, już od coraz wcześniejszego wieku :Śmiech:

Lema – super że Franuś taki towarzyski sę zrobił. Dorośleją nam dzieci :Uśmiech:
Hehe, ciekawe, ja zapamiętałam, że Ty mówiłaś o Housie :Śmiech:

jaki szok, poprostu zareaguje alergicznie ....tak samo alergicznie zareaguje na HA jak i na zwykle.Jesli tak zareaguje od razu odstawiasz alergen, tak jak w kazdym innym przypadku alergii. Szok to moze byc dla niego ciagla zmiana mleka, byc moze nie potrzebna ( bo moze wcale pepti nie potrzebuje). Ja z Kuba przeszlam od razu z nutra na zwykle i z ela tez od razu na zwykle.
ja to bym tak zrobila - podalabym od razu mleko normalne, jesli by zareagowal alergicznie, sprobowalabym z pepti. Sluchaj, jesli sie okaze, ze nie ma juz alergii to po co bedzie przez miesiac pil to pepti? A tak przechodzisz od razu na zwykle mleko ( jesli nie ma na nabial i nie bedzie mial do konca roku, to najprawdopodobniej byla to nietolerancja i minela, jesli mial by alergie to i nabial by go uczulal), jesli nic nie ma to sie cieszysz i dalej pije zwykle, jesli jednak cos wyskoczy, przechodzisz na pepti, jesli po pepti tez to wracacie do nutra. No mi sie to wydaje ok i ja bym tak zrobila.

Uciekam kochane , pozniej sobie wpadne :)

isa32
Alutka już się udzielam ;) wiecie co, fajne te emotikonki, ale mnie wkurza, że wrzucam dwukropek i nawias i tak zostaje, wcześniej był uśmiech, dla mnie teraz jest za wolno...
Dziubala cieszę się, że dobre wieści. Nie wiem co myśleć. Ja przechodzę z Alą na HA. Może Kwiaciarka ma rację... postanowiłam, że będę się stosować do zaleceń pediatry przez ten miesiąc, zobaczymy czy będzie dobrze.
Moje kolana kiepsko. Postanowiłam iść prywatnie, może jeszcze w tym tyg. się umówię. Byłam u ortopedy, a ten obejrzał kolana, zgiął i powyginał kilka razy we wszystkie strony i jego zdaniem mam zerwane więzadło krzyżowe w lewym. No ok, tylko dalczego bez żadnego usg, czy innej diagnostyki? Więc jemu się wydaje, że to jest to, w związku z czym zaczniemy od zastrzyków w kolano, bagatela po 120zł jeden! Dałam sobie spokój. Oczywiście jak się okaże, że postawił dobrą diagnozę to mogę się wykosztować, ale dla jego wydaje mi się, nie będę się kłuć. Dziś boli mnie wyjątkowo mocno. Najbardziej przeszkadza przy prowadzeniu samochodu, a ja bez tego jak bez ręki - prawie ;)
Lema super, że Franio taki kontaktowy :) Alicja też jest taka. A też była dość wrażliwa. Mówiłam, że po prostu potrzebowały więcej czasu na wszystko.
Ja też uwielbiam Dr Housa :) :)
No temat żywienia i próbowania wszystkiego przez małe dzieci już był nie raz. Nie zgadzam się, że wszystko, choć chciałabym żeby moja Ala chciała próbować więcej... no ale jak się nie ma co się lubi ;)

Tez mnie to wkurza.

http://www.suwaczek.pl/cache/f06af92aaa.png

Emotionki najmniej używane zostały skasowane. Pewnie dlatego dwukropek i nawias już nie tworzą uśmiechu.

Czekam aż Maciuś się obudzi (coś długo dziś śpi jak na poranną drzemkę) i idziemy na spacer. Wpadnę na drzemce chłopaków.

Isa – ja się tych zastrzyków boję, choć kuzynce K pomogły na kolano. Miała ich 5 po 150zł/szt. Mnie bolą dwa kolana. Może jednak się obędzie bez zastrzyków...

Kwiaciarka – wiem, wiem. To co piszesz ma sens. Tyko nie wiem teraz czy czekać do końca roku czy jednak już na dniach przejść na normalne (znaczy modyfikowane) mleko?

Lema
Dzien dobry:)

Nie moge sie dzis obudzic... Jestem po dwoch kawach i normalnie zamykaja mi sie oczy:)
Moze Franiowi wsytarcza tyle snu, ale mi nie:) Pobudki o 5 codziennie to nie dla mnie, o nie.

Dzien dobry i ja tez mowie!!

Moj dzien zaczal sie o 7!! Funio wstal zjadla kasze,zrobil kupe i bawilismy sie swietnie do 9,kiedy moj cudowny syneczek gdzies sobie poszedl i przylazla jakas maruda:grrrrrr:po 10 minutach byl caly na nie!! wszystko mu nie pasowalo. Ani raczki ani kojec ani podloga ani nawet lulanie. Darl sie hrabia bo zmeczony. No to go wsadzilam do lozeczka i tam tez sie darl tylko z 2-3 minutowymi przerwami. Wreszcie zasnal o 10:Padnięty:Wiec teraz siedzimy z Poleczka na tarasie:smile:

Lema

Asiu- jak pies sie czuje? W jakim on jest wieku?

Lema pies po wczorajszej glodowce, tylko na wodzie juz lepiej. On skonczy 11 lat w grudniu,wiec do mlodych nie nalezy. Nie wiem co mu wczoraj bylo:oops:Musze sie z nim wybrac do lekarza,bo ma czasem rozne dolegliwosci,ale to chyba po prostu nazywa sie starosc :(

Dziubala
Witam wtorkowo

Wizyta u alergologa ok :Uśmiech:. Była pod wrażeniem, że Maciuś ma taką ładną skórę, a jak usłyszała, że zjada jogurty i serki truskawkowe i nie ma po nich wysypki to niemal z krzesła nie spadła :Śmiech:
Dobrze, że miałam pytania spisane na kartce, bo o połowie nie pamiętałam. Na szczepienie MMR mamy iść dopiero pod koniec roku, wziewy codzienne możemy już całkowicie odstawić i podawać tylko w razie choroby. Ponieważ Maciek nie łapie infekcji, nie ma alergii na to co zjada (a jeszcze 2 m-ce temu miał) to nie ma sensu robić powtórnych testów jesienią.
Alergolog zabiła mi tylko jednego ćwieka - z Nutramigenem. Mówiła żeby podawać go Maćkowi jeszcze do końca roku, bo mimo że na nabiał nie reaguje to jednak okres podawania laktozy (przetworów mlecznych) ma za krótki. Bo, mimo że nie ma alergii pokarmowej, to może pojawić się inna alergia np. wziewna. Więc chyba nie będziemy ryzykować i zostaniemy na tym Nutra. Potem Maciek od razu może pić... mleko modyfikowane i nie musi to być HA, bo to podaje się profilaktycznie. Mam ochotę to jeszcze skonsultować z naszą pediatrą (była za odstawieniem Nutra, przejściem przez miesiąc na Pepti a potem na mleko HA). Sama już nie wiem. Co myślicie?

Dziubala
Asia – mam prawo jazdy :Śmiech:, K chciał mi kupić takie małe zgrabne autko już w zeszłym roku, bo oczywiste się wydawało, że przy 2 dzieci mi się przyda, ale go nie chciałam i na razie nie chcę. Zdecydowanie bardziej wolę MPK. Auto w tym roku tak naprawdę to było mi potrzebne może ze 2 razy. A kasa przydała się nadpłacanie kredytu. Pewnie jesienią czy zimą zmienię zdanie :Oczko:
Jak piesiunio?

Ja bym sie trzymala raczej zdania alergolozki:yes: A co do samochodu to mi kiedys tez byl niepotrzebny,uzywalam go 3 razy w miesiacu:yes:ale teraz jakos mi go brakuje

Lema

Dorosleja nam dzieciaki:yes:

Elzbieta sie najadla, przespacerowala po ogrodzie , zaczela trzec oczka, ale spac nie chce , jeszcze nie pora, gdzies za godzine bedzie czas. Dorwala 3 smoczki i testuje , ktory lepszy hahah smiesznie to wyglada, bo kazdego bierze, podgryza , cmoka i nastepny :)

Asia u Was ladna pogoda , ze na tarasie siedzicie? u nas piekna, goraco sie zrobilo, a os od zawalenia :kiepsko::laba:

Dziubalo no ja sprobowalam u Eli mleko normalne po 2mcach od wprowadzenia nabialu. Mi sie wydawalo, ze 2mce to mozna probowac. Jakos mnie meczylo, ze moze niepotrzebnie pije pepti. Pozatym Ela miala robione testy i wyszlo to jajko, maka zytnia, mleko nigdy nie wyszlo... A jak bylo u Maciusia? nie pamietam? wyszlo mu z testow mleko?
Ja dalam Eli poczatkowo 1 posilek na zwyklym mleku i obserwowalam, teraz lecimy juz tylko na zwyklym.
Z ta nietolerancja to tak jest, ze mija po roku zazwyczaj, no ale oczywiscie trzeba byc ostroznym.