Skocz do zawartości
Forum

Lipcówki 2007 - zapraszam serdecznie :)

Dziubala

Rekomendowane odpowiedzi

Alutka7912
Mam pytanie do was odnośnie chodzików tzn. czy używacie ich czy nie. Ja Julci nie kupiłam chodzika bo uważam że najlepiej jak sama bedzie uczyła sie chodzić bez żadnej pomocy ze strony "kółek". Wolę podac jej ręce żeby sobie pochodziła, a teraz to ona już i tak chodzi sobie sama jak tylko może sie czegoś trzymać. Ktoś mi kiedys powiedział że chodziki wypaczaja dzieciom biodra i że dzieci stawiają w sposób nienaturalny stopy podczas takiego chodzikowania. Uważacie, że to prawda? Bo ja sama juz nie wiem....

Tak to prawda. Nie musi tak być ale może się zdarzyć. Ja chodzikom mówię NIE.
Polecam wszelkiego rodzaje pchacze. Dziecko wtedy samo decyduje kiedy chce wstać, chodzić i przez jaki czas, a poza tym uczy równowagi, nie tak jak chodzik.
Chodziki nie sa polecane z racji złego wpływu na postawę dziecka, dziecko samo się nauczy chodzić jak będzie do tego gotowy jego kręgosłup i na tyle mocne mięśnie pleców.
Poza tym chodzik wyrabia zły nawyk bo dziecko nie chodzi tylko się odpycha a do tego są używane inne mięśnie i ruchy.

Alutka7912
A powiedzcie jeszcze jak wygląda dzienny jadłospis waszych dzieci? :) U mnie Julka na pierwsze śniadanie zjada 240 ml. mleka zagęszczonego z lakka kaszką owocową, na drugie sniadanie zjada porcje kleiku ryżowego z owocami. Obiadku zjada gdzieś ok. 200-250 ml, potem na deser jakies owoce a na kolację znowu mleczko z kaszką. W między czasie wypija w ciągu dnia ok. 400 ml. soczku i/lub herbaty i zjada ciacha i flipsiaki no i to co uda jej sie podgryźć ode mnie lub tatunia :)

Maciuś ma taki jadłospis:
8.00 – 210 ml Nutra z łyżką kaszki
12.00 – mały słoiczek obiadku, najczęściej wlewany do 150ml Nutra
15.30 – 180 albo 210 ml Nutra
18.00 – deserek (słoiczek)
19.30 – 210 ml Nutra z łyżką kaszki
Pije najczęściej w nocy 150ml herbatki, o ile się obudzi. Nie podjada między posiłkami.

isa32
Tak czy inaczej niedługo roczek, a moje dziecię najchętniej wcina mleczko i deserki, a ja naiwnie myślałam, że już z nami będzie zajadać ;) Mam drobniutkie dziecię, dopiero niedawno przekroczyła 8kg. Jest bardzo ruchliwa, żywotna i rozwija się prawidłowo. Po prostu jedzenie to nie jej pasja ;) to w końcu takie nudne zajęcie :)

To z jedzeniem ma jak Maciek, z tym że on waży 10,5 kg i jedzenie go nie nudzi, nie licząc obiadku jedzonego łyżeczką ;)

aida77

Ja wage mam mal, ale to tez chbya kosci..az tak mi sie nei wydaje, ja bym, sike pozbyla 2 kg, ale nie mam wprawd z dietami, i az takm nie to nie rusz, przytyje wiecej to sie bede odchudzac, poki co luzik

a waga..w teori niedowaga wg wszelkich wskaznikow :Oczko:52kg/170cmAle mmam maly biust wiec nie ma co wazyc...wolalabym wiekszy :Śmiech:

Powinnaś kopa dostać a nie myśleć o zrzuceniu 2kg!!! Raczej powinnaś przytyć. Och Aida, Aida ;)

Dziubala
Alutka7912
A powiedzcie jeszcze jak wygląda dzienny jadłospis waszych dzieci? :) U mnie Julka na pierwsze śniadanie zjada 240 ml. mleka zagęszczonego z lakka kaszką owocową, na drugie sniadanie zjada porcje kleiku ryżowego z owocami. Obiadku zjada gdzieś ok. 200-250 ml, potem na deser jakies owoce a na kolację znowu mleczko z kaszką. W między czasie wypija w ciągu dnia ok. 400 ml. soczku i/lub herbaty i zjada ciacha i flipsiaki no i to co uda jej sie podgryźć ode mnie lub tatunia :)

Maciuś ma taki jadłospis:
8.00 – 210 ml Nutra z łyżką kaszki
12.00 – mały słoiczek obiadku, najczęściej wlewany do 150ml Nutra
15.30 – 180 albo 210 ml Nutra
18.00 – deserek (słoiczek)
19.30 – 210 ml Nutra z łyżką kaszki
Pije najczęściej w nocy 150ml herbatki, o ile się obudzi. Nie podjada między posiłkami.

Maciulek dużo używa butelki czytając jaka ilość mleka jest pita. Ja wiem, że to dobrze, że Ala wszystko chce z łyżeczki, ale wolałabym żeby czasami wyciągla całe jedzonko - tymbardziej że ładnie pije sama

http://img244.imageshack.us/img244/8602/glitteryourway5972a42dwu3.gif

http://www.bejbej.nazwa.pl/zasuwaczki/16801.png