Skocz do zawartości
Forum

Lipcówki 2007 - zapraszam serdecznie :)

Dziubala

Rekomendowane odpowiedzi

Babeczqa – jedne dzieci są uczulone na banany, a inne nie. Banany nie należą do grupy mocno uczulających więc nie należy zakładać, że każde dziecko będzie uczulone ;)

Pediatra powiedziała mi ostatnio rzecz, która dała mi do myślenia. Mianowicie, że uczulenie na białko mleka krowiego nie musi być jednoznaczne z uczuleniem na białko mięsa krowiego. Więc może się okazać, że Maciuś mleka nie będzie mógł pić, ale będzie mógł zjeść np. cielęcinę. Po prostu musimy sprawdzić czy go to mięso uczuli.
Ja w ogóle jestem w kropce, bo odkąd Maciuś zjada zupki, kaszki i deserki to cały czas ma nie tylko suche plamki ale coraz częściej zdarza się, że są one zaczerwienione. Chyba przez tydzień wszystko odstawię i Maciek będzie tylko na Nutra z kleikiem, i będę wprowadzać jedną rzecz na tydzień. Może w ten sposób dojdę od czego mu się taka skóra robi.

Rozmawialismy wczoraj z mezem, ze zobaczymy co sie bedzie dzialo przez te dwa tygodnie. Tylko czy wytrzymamy tak dlugo, bo wczorajsze zapisywanie do reszty mnie zalamalo. Jak sie patrzy na to, co jest zapisane to czarno na bialym widac, ze jest zle.

Do tego wszystkiego Franus taki placzliwy, wczoraj to wiadomo, zupelnie wybity z rytmu, ale cala noc polakiwal, obudzil sie o 5 i tylko na rece i wszedzie zle i wszytsko nie tak. Moze to kolejne zabki, ale moze cos naprawde zlego sie dzieje.
Od niedzieli praktycznie nie spie, dodatkowo to poteguje wszelkie obawy...

Tak bym chciala, zeby to byl sen, koszmarny, z ktorego za chwilke sie obudzimy...

http://www.suwaczek.pl/cache/f06af92aaa.png

isa32
Dziewczyny potrzebuję rady :)

Mam w tej chwili spacerówkę baby design travel - mieszkamy na 3 piętrze, więc musiał być przede wszystkim w miarę lekki, żeby mama mogła znieść i wózek i Alę no i nie kosztować fortuny ;)
Teraz jednak będziemy wynajmować pomieszczenie na parterze i możemy kupić coś wygodniejszego. Chciałam z przekładaną rączką, ale nie wiem na ile to się sprawdza - macie doświadczenie z tą funkcją? Mam obawy co do słońca świecącego prostu w buźkę Ali i pomyślałam, że to przekładanie miałoby wtedy sens... Ma być wygodny dla dziecka, z konkretnym koszem na zkupy. Lekki być nie musi. Jak sprawdza się tacka dla dziecka z przodu? ok czy lepszy normalny pałąk? Wózek miałby być docelowy, czyli dopóki Ala będzie go potrzebowała. Radzicie sprzedać ten który mam, czy może dobrze mieć w zapasie (skoro już i tak jest).
Dziękuję Wam z góry za pomoc :Uśmiech:

Temat przekładanych rączek był już tu wałkowany ;). Zdaje się, że Kajoszka jest teraz chyba najlepiej zorientowana w spacerówkach ;). Z tego co wiem to na pewno jest 1 spacerówka z przekładaną rączką, właśnie z firmy BabyDesign. Ja mam spacerówkę z tej firmy ale model „Tiny”, leciutki i w ogóle ma same plusy, no ale akurat przekładanej rączki nie ma, bo przy szukaniu spacerówki nie brałam tej opcji pod uwagę ;)
Teraz Maciej najczęściej jeździ jeszcze w wózku wielofunkcyjnym, który ma opcję przekładanej rączki i powiem Ci, że jeszcze ani razu z niej nie skorzystałam, dlatego, że po przełożeniu rączki na drugą stronę ciężej się wózek prowadzi i robiąc większe kroki obijam się trochę o koszyk na zakupy ;)
Ja tacki dla dziecka nie chciałam, w tym wielofunkcyjnym też ją mam, ale nie zakładam, bo dla mnie ani Maćka jest nieużyteczna. Wolałabym tacę dla rodzica, ale to nie jest to dla mnie konieczne, bo i tak bym z niej nie korzystała ;). Istotniejsze dla mnie było, by wózek miał kieszeń na budzie. Ale wiem, że np. Kwiaciarka chwaliła sobie tackę dla dziecka. Musisz sama zdecydować co jest dla Ciebie ważne.
Czy wózek sprzedać? Hmm, z doświadczenia mam forumowych powiem Ci, że wszystkie mamy z czasem kupują lekkie wózki więc może ten zatrzymaj na wszelki wypadek ;)

Lema
Rozmawialismy wczoraj z mezem, ze zobaczymy co sie bedzie dzialo przez te dwa tygodnie. Tylko czy wytrzymamy tak dlugo, bo wczorajsze zapisywanie do reszty mnie zalamalo. Jak sie patrzy na to, co jest zapisane to czarno na bialym widac, ze jest zle.

Do tego wszystkiego Franus taki placzliwy, wczoraj to wiadomo, zupelnie wybity z rytmu, ale cala noc polakiwal, obudzil sie o 5 i tylko na rece i wszedzie zle i wszytsko nie tak. Moze to kolejne zabki, ale moze cos naprawde zlego sie dzieje.

Tak bym chciala, zeby to byl sen, koszmarny, z ktorego za chwilke sie obudzimy...

Kochana, domyślam się co przechodzicie, ale nie wiem jak Ci pomóc, co napisać, by pocieszyć, podnieść na duchu...
Przytulam i trzymam kciuki by wszystko ułożyło się jak najlepiej i z Franusiem wszystko było w porządku :Całus:

Dziubala

Temat przekładanych rączek był już tu wałkowany ;). Zdaje się, że Kajoszka jest teraz chyba najlepiej zorientowana w spacerówkach ;). Z tego co wiem to na pewno jest 1 spacerówka z przekładaną rączką, właśnie z firmy BabyDesign. Ja mam spacerówkę z tej firmy ale model „Tiny”, leciutki i w ogóle ma same plusy, no ale akurat przekładanej rączki nie ma, bo przy szukaniu spacerówki nie brałam tej opcji pod uwagę ;)
Teraz Maciej najczęściej jeździ jeszcze w wózku wielofunkcyjnym, który ma opcję przekładanej rączki i powiem Ci, że jeszcze ani razu z niej nie skorzystałam, dlatego, że po przełożeniu rączki na drugą stronę ciężej się wózek prowadzi i robiąc większe kroki obijam się trochę o koszyk na zakupy ;)
Ja tacki dla dziecka nie chciałam, w tym wielofunkcyjnym też ją mam, ale nie zakładam, bo dla mnie ani Maćka jest nieużyteczna. Wolałabym tacę dla rodzica, ale to nie jest to dla mnie konieczne, bo i tak bym z niej nie korzystała ;). Istotniejsze dla mnie było, by wózek miał kieszeń na budzie. Ale wiem, że np. Kwiaciarka chwaliła sobie tackę dla dziecka. Musisz sama zdecydować co jest dla Ciebie ważne.
Czy wózek sprzedać? Hmm, z doświadczenia mam forumowych powiem Ci, że wszystkie mamy z czasem kupują lekkie wózki więc może ten zatrzymaj na wszelki wypadek ;)

Dziubala dzięki za info, już mi rozjaśniłaś w głowie :) A może Twoim zdaniem w ogóle nie powinnam zmieniać tylko pozostać przy tym, który mam... ??

http://www.suwaczek.pl/cache/794ad0390a.png

http://www.suwaczek.pl/cache/1f485226f6.png

Lema

Lema ja też trzymam kciuki, cały czas wierzę, że wszystko się ułoży. Domyślam się jak Wam ciężko, do tego tak jak napisałaś zmęczenie też robi swoje...
Ściskam mocno :Całus:

isa32
Dziubala

Dziubala dzięki za info, już mi rozjaśniłaś w głowie :) A może Twoim zdaniem w ogóle nie powinnam zmieniać tylko pozostać przy tym, który mam... ??

Ja bym została, bo w sumie to po co Ci nowy? ;)

isa32

Mam w tej chwili spacerówkę baby design travel - mieszkamy na 3 piętrze, więc musiał być przede wszystkim w miarę lekki, żeby mama mogła znieść i wózek i Alę no i nie kosztować fortuny ;)
Teraz jednak będziemy wynajmować pomieszczenie na parterze i możemy kupić coś wygodniejszego. Chciałam z przekładaną rączką, ale nie wiem na ile to się sprawdza - macie doświadczenie z tą funkcją? Mam obawy co do słońca świecącego prostu w buźkę Ali i pomyślałam, że to przekładanie miałoby wtedy sens... Ma być wygodny dla dziecka, z konkretnym koszem na zkupy. Lekki być nie musi. Jak sprawdza się tacka dla dziecka z przodu? ok czy lepszy normalny pałąk? Wózek miałby być docelowy, czyli dopóki Ala będzie go potrzebowała. Radzicie sprzedać ten który mam, czy może dobrze mieć w zapasie (skoro już i tak jest).

heloł wszystkim :)

co do wozka do ta przekladana raczka sprawdza sie swietnie, wlasnie ze zwgledu i na slonce i na wiatr. kieyds mialam taki wozek z taka raczka.
Teraz nie mam z przekladana, ale mam niby budke taka co przekladasz calkiem az do nozek dziecka i slonce nie swieci , wiatr nie wieje, ale co z tego skoro dziecko nic nie widzi jak nie spi i sie denerwuje. Parasolka do wozka to mnie wk........... i to delikatnie mowiac.
Tacka dla dziecka z przodu jak dla mnie sprawa pierwszorzedna tez. Eli stawiam kubeczek z piciem , klade chrupki , zabawki i nie marudzi, tylko siedzi i sie sama soba potrafi zajac.
Wozka starego bym nie sprzedawala, jesli masz mozliwosc kupienia nowego i nie sprzedawania tego. Dwa wozki sa fajna sprawa, jeden na dwor drugi do domu :)
Ela np, mi nie chce siedziec w kojcu, wiec rano siedzi w wozku jak ja szykuje chlopakow do szkoly i pracy. Siedzi sobie, zajada chrupki, popija herbatka :)
My mamy jeden wozek i jest uciazliwe wieczne czyszczenie kol jak sie z dworu wraca.
Wiem ,ze sa pokrowce na kola, to by mogla byc tez fajna sprawa.

http://www.suwaczek.pl/cache/a58d0abe3d.png
http://www.suwaczek.pl/cache/7f7b513cb8.png

heloł laseczki :)

isa32

MOJA RADA:

sama chciałam z przekładaną rączką, ale odpuściłam a zamiast tego w moim Chicco mam tak, że odpinam budkę i zasuwam nią buźźkę Ali jak śpi i np. wieje, słońce mocno świeci :) Jeśli chodzi o mnie to odpuściłam przekładaną rączkę i jestem zadowolona bo wózki z przekładaną rączką są cięzkie, drogie i przeważnie z gondolami a po co Ci juz gondola ? Jeśli chodzi o kosz na zakupy to w tym moim Chicco jest kosz - nie za wielki, ale normalne dzienne zakupy spokojnie pomieszczę :) zapoznaj sie z tym wózeczkiem - ja szczerze polecam !! dla mnie (i dla Alki) jest REWELACYJNY !! no jeżeli chodzi o cene... a sama zadecyduj :) aha pałączek kontra tacka : Alka ma pałąk i jest nim zachwycona !! to jest super dla dziecka, które sie uczy samo siadać z pozycji półleżącej :) Kwiaciarka np. jest fanką tacki (w sumie Elusia ;) ) - każda lubi co innego :) a oto Alki spacerówka

CHICCO CT 0.4 WÓZEK Kolor LOLLIPOP + BARIERKA !!! (335620284) - Aukcje internetowe Allegro

Oooo w szoku jestem :) cena spada, ale dziwić sie nie ma co bo to model 2007 :) ja dałam duuuuzzzzo wiecej ;) szczerze polecam Ci ten wózeczek :) a kolorek to tez rewelka !! w sam raz dla dziewczynki :yes:

http://img244.imageshack.us/img244/8602/glitteryourway5972a42dwu3.gif

http://www.bejbej.nazwa.pl/zasuwaczki/16801.png

Lema

Lema
kochana ja wiem co przechodzisz, przechodzilam cos podobnego 7 lat temu a wlasciwie to w niepewnosci zyjemy caly czas.
My to wogole nie wiedzielismy tzn . zylismy w niepewnosci 2 tygodnie po urodzeniu sie Kuby, czy Kuba wogole bedzie chodzil, czy nie bedzie mial wodoglowia, czy bedzie sam sie zalatwial itp. jak dlugo bedzie zyl.A teraz tez ciagla niepewnosc czy choroba sie nagle nie uaktywni. Z tej wady co kuba wyszedl wychodzi 1 dziecko na 1000. Kazdy lekarz nam mowi zawsze ,ze kuba wygral los na loterii u Pana Boga. Teraz tez mamy niepewnosc ciagla i wlasciwie to bedzie jeszcze dlugo, dopoki Kuba nie przestanie rosnac. Bo szybki wzrost moze powodowac uaktywnienie sie choroby. Takze wiem co przechodzic, ale kochana trzeba wierzyc ze jest i bedzie ok. My z mezem zawsze wierzylismy i Kuba jest zdrowy i to calkiem zdrowy.
My jestesmy wierzacy, wiec pomaga nam wiara w to ,ze Bozia nam pomaga. Zawsze sie modle do Boga o zdrowie dla moich dzieci i wierze ,ze mnie wyslucha.
Trzeba wierzyć, ze wszystko sie ulozy i Franiowi nic nie bedzie.
Te dwa tygodnie beda ciezkie dla Was, ale za 2 tygodnie cos juz bedzie wiadomo i bedzie latwiej. A ta neurolog to dobry lekarz? polecony jakis?

http://www.suwaczek.pl/cache/a58d0abe3d.png
http://www.suwaczek.pl/cache/7f7b513cb8.png

babeczqa
Czesc !!

Oliwia nie chce jesc obiadkow:( zadnych zaciska buzke i nic:( co robic....zmartwiona....
:Płacz::Zakręcony::Niewiniątko::Męki:

Babeczqa nie wiem, czy Cię pocieszę, ale Ala też przestała jeść obiadki(jakieś 3 tyg.temu), tak jak Oliwka - usteczka zaciśnięte i koniec. Przez 1,5 tyg. jadła tylko nutramigen z kleikiem ryżowym, czasem deserek. Samo przeszło, teraz zaczęła jeść, ale tylko hippa, wcześniej bobovita i gerber. Gotowanych w domu też nie chciała. Za jakiś czas znów spróbuję gerbera, szczególnie, że mam zapas w domu ;)
Może odczekaj kilka dni, jeśli nic więcej się nie dzieje. Poza tym jest/była chora, więc może stąd ta niechęć do jedzenia. Myślę, że będzie dobrze, taki etap.

Wózek

Kwiaciarka, Kajoszka dziękuję za opinie. Na razie chyba pozostanę przy tym, który mam. Żałuję, że nie kupiłam baby design tiny tak jak Dziubala pewnie wtedy byłabym zadowolona, bo travel wydaje mi się taki mało przytulny, boję się, że Alce niewygodnie... odczekam, może coś mi wpadnie w oko. Pewnie to kolejna fanaberia matki debiutującej :Oczko: Z baby design podoba mi się smart i verso, ale facet w sklepie mnie oświecił, że często mieli na nie reklamacje, więc przestali je zamawiać :Niespodzianka: a porządny wózek z przekładaną rączką to ok 1tyś.- a to raczej odpada.

Isa- jesli chodzi o wozek ja nic nie poradze, bo sama mam podobny dylemat.

Kwiaciarko- o matko, to ja nie wiedzialam, ze Kubus mial takie problemy. Mieliscie straszne przezycia. A wiedzieliscie juz przed porodem? U nas w rodzinie jest przypadek dziewczynki, u ktorej zdiagnozowano porazenie mozgowe i lekarka powiedziala, ze nie ma szans, zeby to bylo zdrowe dziecko. Tymczasem ma 10 lat i jest fajna, madra, w pelni sprawna dziewczynka.
I wierze, ze u Frania skonczy sie dobrze, ze okaze sie, ze to nic powaznego, tylko.... Czasem nachodza mnie takie mysli, ze bywa, ze cos wydawalo sie grozna sprawa, a wyprostowalo sie, a bywa, ze z niczego robi sie cos powaznego... I ze za chwilke dowiemy sie czgos strasznego...

Aha, a neurolog podobno dobra, pediatra nam ja polecala. No i budzi zaufanie przy osobistym kontakcie. Czy sie wyjasni za dwa tyg? Zalezy od tego co i jak bedzie sie dzialo przez ten czas... Na pewno wiecej bedziemy wiedziec, ewentualnie nastepne kroki zostana podjete, skieruje nas na dalsze badania. Ja co prawda jestem raptus i najchetniej przebadalabym go z lewa na prawo, ale to tez nie jest metoda, zeby ciagac i meczyc dziecko. A moze naprawde samo minie i trzeba dac mu czas i spokoju jak najwiecej. Na pewno jesli zapadlaby decyzja o leczeniu, jesli postawilaby diagnoze, ze to np. padaczka, bedziemy szukac jakiegos dobrego specjalisty, zeby to skonsultowac.