Skocz do zawartości
Forum

Lipcówki 2007 - zapraszam serdecznie :)

Dziubala

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc!!

Caly dzien cos robie w domu. :Padnięty:Teraz siadlam po obiedzie z kawka:) A Was nie ma::(:

Widac w chorobie Poli juz swiatelko w tunelu, chociaz jak smarknie to lyzka z kazdej dzurki:Szok:

Dziubala super Murzynki!! Jutro bal jest w malym przedszkolu, ale Stefam tez sie nie chcial przebtac dzis w stroj kowboja. Najbardziej spodobal mu si rewolwer. Nigdy czegos takiego nie mial, ale wiedzial do czego to jest:takwyszlo:

Ciotki zycze Wam poprawy nastroju a za studentki trzymam kciuki!!

widze pustki , co Wy porabiacie? :)

piekny piatek mamy dzisiaj, sloneczny, woda kapie wszedzie ;) ale balwan sie trzyma :)

Ela wczoraj 1szy raz grala sama w gre, sama myszka sie poslugiwala, musiala podzielic dzieci po rowno czekolada, musiala kliknac w myszke przytrzymac przedmiot i polozyc na talerzyk przed dzieckiem - bardzo szybko opanowala to.

uiciekam

http://www.suwaczek.pl/cache/a58d0abe3d.png
http://www.suwaczek.pl/cache/7f7b513cb8.png

kurczaka zrobilam, ale mam ostatnio na kurczaki jakis odruch odpychajacy ..... dzieci moje uwielbiaja a mi ostatnio kazdy kurczak smierdzi :Padnięty: sobie zrobie devolaja, ale pozniej, normalnie odzwyczailam sie od jedzenia, nie chce mi sie jesc. Dzis zjadlam bulke rano z miodem, a pozniej zapiekanki z 2 kromek chleba ciemnego kwadratowego i to cale moje jedzenie dzisiaj i nie chce mi sie jesc.
A waga 54,3 ( ciekawe co pokaza wyniki tarczycowe).

http://www.suwaczek.pl/cache/a58d0abe3d.png
http://www.suwaczek.pl/cache/7f7b513cb8.png

Dziubala

Deva – a coś się z siusiakiem dzieje? Sam fakt zbierania się mastki nie jest przesłaniem do odklejania napletka.
Powodzenia z biznesem. Na pewno się uda, mocno Ci kibicuję, a jak będę w Poznaniu to wpadnę na masażyk :Oczko:

nic sie nie dzieje!
tylko jak chirurg ogladal Vicia po tym upadku to tez genitalia, bo mial przemieszczone jąderko do kanału pachwinowego (Boshe jak on sie mocno wtedy potłukł!!!w zyciu bym nie uwierzyla ze dziecko moze sie tak samo "rozbic"!!) na szczescie jądero szybko samo wróciło na miejsce, obejrzak siusiaka i powiedzial ze sie mastka zbiera i ze bedzie trzeba odkleic bo moze sie potem robic stan zapalny...
ale po waszych radach to skonsultuje to raz jeszcze z norweska pediatra, bo mamy wizyte 17go na bardzo opozniony bilans dwulatka...

kwiaciarka
Devachan
na marzec mamy zabieg odklejenia sklejki bo mu sie mastka zbiera pod napletkiem...

::(:
biedny , nie chce Cie straszyc, moj Kuba to mial - to jest cos okropnego, traumatyczne przezycie, ktore Kuba do dzis pamieta.
Nie mozesz sprobowac jescze bez chirurga? W kapieli probowac na tyle ile sie dam sciagac ( nie odklejac), slyszalam tez, ze sa masci ktore pomagaja w odklejaniu sie napletka ...
na sama mysl mi slabo, ja wyszlam roztrzesiona po tym 'zabiegu, telepalam sie cala, juz nie powiem co sie dzialo z Kuba ::(:
U nas tez sie zbierala mastka, ale Kuba mial 4 lata, trzeba bylo to zrobic, bo taka mastka moze powodowac zapalenia cewki moczowej ...... ale Vikus ma dopiero 2,5 duzo tej mastki sie mu nazbieralo?

Boshe,ale mnie wystraszylas!!!
bo ja sobie zdaje sprawe z tego ze oni to mechanicznie robia i tylko na kremie EMLA znieczulajacym jak do zastrzyków sie smaruje, i teraz sie zastanawiam czy sie zgodzic !
na pewno to skonsultuje z drugim lekarzem..

kwiaciarka
Dziubala
kwiaciarka

w ktorym?

Co najmniej do 5-6 rż. (w Wielkiej Brytanii przyjmują nawet 10 rż.).

Kuba mial 4,5 lata i wlasnie mastka powodowala podraznienia ujscia cewki moczowej. pod napletkiem mial balonik z mastki, widoczny z daleka. Mial zaczerwienione ujscie cewki nie jeden raz, swedzialo go, chodzil i mowi, ze swedzi, ze piecze ..... mial masci ale nie pomagaly, konsultowalam u 2 chirurgow i pediatry - kazdy z lekarzy powiedzial, ze jesli napletek nie schodzi, ani nie jest chociaz na malej powierzchni odklejony na tyle aby mastka miala ujscie to niestety trzeba go chirurgicznie odkelic i usunac mastke, poniewaz mozemy sie dochrapac zapalenia cewki moczowej a pozniej calego ukladu moczowego bo mastka caly czas podraznia ujscie cewki.

Kazdy z lekarzy tez powiedzial, ze czeka sie do 5 roku zycia, Kuba mial chyba 4,5 , dlatego pisze do Devy ze vik ma dopiero 2,5 i czy duzo ma tej mastki, co mowi lekarz,czy nie mozna jeszcze poczekac.

Wiesz Dziubalo jesli mastka zbiera sie w malych ilosciach, jesli chociaz kawaleczek - doslownie wystarczy milimetr powierzchni na ktorej napletek jest odklejony i mastka ma ujscie, to sie nic nie robi z napletkiem czekajac az sie sam naturalnie odklei - ale watpie ze do 10 rz.
Wiesz widzialam, czytalm o chlopakach, ktorzy do 18 rz mieli napletek sklejiony bo rodzice nie chcieli na sile odklejac, mieli straszne problemy przy erekcji, nie mowiac juz o wspolzyciu.

Ja bym liczyla sie z opinia lekarza, sa sytuacje ,ze mozna czekac ale sa takie ze czekac nie ma na co, chyba ze na zapalenie cewki moczowej.

dziewczyny ale stulejka i sklejka to dwie rózne rzeczy!
Vic nie ma stulejki, tylko sklejke, jemu napletek schodzi ja bym powiedziala nawet troszke wiecej niz w polowie, mastke ma matulka tak 1,5 na 2-3 milimetry, ona jest czesciowo widoczna spod napletka...o masciach nie wiedzialam, na pewno popytam i sie powdowiaduje bo wcale nie mam ochoty jakichkolwiek traumatycznych zyczen dziecku fundowac, dzieki wam za rade!!!

kwiaciarka
Dziubala
Kwiaciarko - ja rozumiem, że są sytuacje kiedy napletek trzeba odkleić chirurgicznie ale sam fakt, że jest tam mastka to nie powód do tego. Co innego gdy zacznie się coś dziać jak u Twojego Kubusia.

dlatego pytam Deve co tam sie dzieje oprocz tej mastki, wogole jak ta mastka sie zbiera jak to wyglada.

no to opisalam, moze doradzisz jakie te masci i co, to zapytam lekarza...

Dziubala
Witam piątkowo

Dziś Maciuś w domku, niedługo zbieramy się na spacer bo jest piękna słoneczna i bezwietrzna pogoda i tylko -4st.
Wczoraj pracowałam dzielnie do północy, skończyłam co trzeba i szef dał mi dziś wolne :D

Lema, Babeczqa - będziemy za Was trzymać kciuki. Powodzenia, dacie radę!

tez trzymam kciuki!!!

Dziubala fajnego masz szefa:Oczko:

ja ide sie kurowac, katar i zatoki mnie rozjechaly na maksa...

UDANEGO WEEKENDU DZIEWCZYNY!!!

babeczqa
Oliwka zjadla obiad, ryba - sola - cała zjadła takamniejsza,brokuły i ryz lyzke!

TEZ SIE CIESZE jak Vic ma apetyt ;)

http://www.suwaczek.pl/cache/726950a1c9.png
www.devachan-viking.blogspot.com www.0-dzidzi.bloog.pl

Viking - Victor Leon

Miałam prasować ale mi się nie chce więc jeszcze zaglądam na chwilę i idę zaraz do łóżka poczytać Cejrowskiego :D. Wyjeżdżamy jutro na weekend do teściowej, szykuje się imprezka bo szwagierka ma imieniny :)

Deva – jak nic się nie dzieje to zostaw tego siusiaka w spokoju, ale jak masz wątpliwości to skonsultuj z innym urologiem dziecięcym.

Asia - Emla znieczula, wiem to nawet po sobie :Oczko:. Nazwanie jej badziewiem to duża przesada.

Miłego weekendu :)

asia78
Deva na samej emli??????????????? Przeciez to w ogole nie znieczula. Ludzie sie tym podneicaja, ze takie dobre a to badziewie jakich malo

tak zalecił hirurg, i 3 dni wczesniej zaczac nasiadówki w korze dębu...

Ja emli nigdy nie probowalam, ale widze po tobie i Dxiubali ze to pewnie zalezy od wrazliwosci skory na tą substancje...

mi troszke lepiej, na tyle ze sie za sprzatanie w domu wzielam...
'
Vic u babuni do jutra...

:36_3_15:

http://www.suwaczek.pl/cache/726950a1c9.png
www.devachan-viking.blogspot.com www.0-dzidzi.bloog.pl

Viking - Victor Leon