Skocz do zawartości
Forum

Lipcówki 2007 - zapraszam serdecznie :)

Dziubala

Rekomendowane odpowiedzi

RenataOslo
mam do Was pytanie:
moja malo zorganizowana kolezanka z PL byla zarejstrowana w UP bez prawa do zasilku, dostala 2 razy propozycje pracy, ktorej nie podjela ze wzgledu, ze wychowuje 2 dzieci, 4 i 2 lata, stracila przez to ubezpieczenie zdrowotne
moje pytanie: czy jest cos takiego, by mogla sie indywidualnie/osobiscie ubezpieczyc, prywatnie oplacac jakąś skladke, by mogla np z dzieckiem do lekarza, czy szpitala ??
teraz nigdzie nie jest ubezpieczona, ojciec dzieci tez nie jest

Kiedyś można było indywidualnie w ZUS-ie składki opłacać. Wypełniało się 1 druczek i płaciło składkę na poczcie. Nie wiem czy teraz też tak można. Najprościej zadzwonic do ZUS-u i zapytać co ona może w swojej sytuacji zrobic.

Dziubalko na poddaszu w każdym pomieszczeniu będziemy mieć okna dachowe, a w pokojach dodatkowo balkonowe (wykusze) także już i tak nie mam wyjścia :Oczko:
Nie znoszę myć żadnych okien, więc w sumie wszystko mi jedno jakie są. Wiem, że dachowe są różne, tzn. chyba takie całkiem (czy prawie całkiem) obrotowe też, więc zamówimy takie :Oczko:

http://www.suwaczek.pl/cache/794ad0390a.png

http://www.suwaczek.pl/cache/1f485226f6.png

Alutka7912
Moja Jula od dwóch dni jest czosnkową Panienką hihihihihi :mdr:
Przedwczoraj i wczoraj dałam jej syropek z czosnku, cebuli, miodu i cytryny i jak dzisiaj nad ranem przyszła do mnie do łóżka to śmierdziała z daleka :36_1_21:

super, ze chce to pic, naprawcde dobre skuteczne lakarstwo - Vic nie przepada, ale wypije, smak zna jeszcze z brzucha , a jak syrop słodki to daje radę...

poczytajcie na temat srebra koloidalnego - ja musze jeszcze ustalic czy to mozna podawac dzieciom, ale dla doroslych super sprawa - o ile tylko nie masz uczulenia na srebro

Alutka7912
Lema - jak czytam o tym jak Franio pięknie mówi to sobie myślę że dla takich chwil warto właśnie żyć :36_1_21:

tak to jest piękne, nie raz mnie dziwi skąd Vic te wszystkie słowa zna, no takie własnie jak niesamowite itp.

Lema

W kazym razie czajnik mam nadzieje wybierzemy dzis po poludniu z L., bo sama sie nie zdecyduje, a zamowimy w necie, bo w sklepie bylo ponad 100 zl. drozszy od czjanika z przesylka:Kiepsko:

daj znac jaki w koncu wybraliście:Oczko:

RENATKO WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO!!!!!!!!!!!!!!:36_3_15::36_3_15::36_3_15:

isa32
Ala nadal brzydko kaszle, ale jest duża poprawa.

U NAS TEŻ POPRAWA, JUZ NAWET MNIEJ KASZLE - DAWAŁAM FLAVAMED DOPÓKI TAK BRZYDKO KASZLAŁ, CHYBA JUZ WSZYSTKO WYSZŁO, CZEGO I WAM ŻYCZE!

Kajocha cieszę się że z okiem A. ok. I mam nadzieję, że Alunia się nie rozchoruje :Całus:

ZDRÓWECZKA I OBY SIE NIE ROZCHOROWAŁA!

Deva śliczny awatar. A z mężem... przykre... ale sama wiesz najlepiej co robić.
A dla mnie 6 h snu to za mało, więc jak mam wybierać książka czy sen, to wybieram to drugie, choć "przed" Alą książki pochłaniałam :Oczko:

DZIĘKUJĘ :Całus:
JA NADAL POTRAFIE TAK NOCKE ZARWAĆ, ALE TRZEBA PAMIĘTAC, ŻE JA NIE PRACUJĘ ZAWODOWO WIĘC JAKOS SIE POTEM TRZYMAM - A GDYBYM PRACOWAŁA TO NAWET W NECIE BYM PO NOCACH NIE MOGŁA BUSZOWAC...
.

Alutka :brawo: dla Julki - gadułki::): :Całus: dla Ciebie, niech się ból zęba w końcu skończy.

OBY PRZESTAŁO CIE BOLEĆ!!!!
OCH, POPRUBUJ TO SREBRO KOLOIDALNE, PŁUKANIE UST MOŻE BY POMOGŁO I PRZYJMOWANIE DOUSTNE - TO JEST TYTAN W WALCE ZE WSZYSTKIMI BAKTERIAMI, WIRUSAMI ITP, RZECZ DLA MNIE ZUPEŁNIE NOWA, ZAMÓWIŁAM W APTECE, PRZYJACIÓLKA MI POLECIŁA

isa32
Potrzebuję rady... w sobotę mamy 18-tke bratanka D. Impreza 2-dniowa :Zły: najpierw miało być elegancko, więc sukienka i po sprawie. Teraz już nie, mogą być nawet dżinsy. A ja nie do końca chcę je zakładać i wymyśliłam sobie krótkie spodenki i kozaki. Co założyć od góry? Jakoś bluzka koszulowa nie przemawia do mnie, choć może powinna... co radzicie?

jak takie do kolan to swietnie wyglądac beda z golfem, ale modnie byloby z satynowa błyszczącą bluzką (choć to nie mój styl) ja bym raczej wybrała jakis bliźniak lub mały cienki sweterek... ponoc teraz najmodniejsze sa wzorkowane rajstopy!!! i to kolorowe!

Dziubala
Renia – Maciuś na razie nie podjął próby sikania na stojąco. Pewnie będzie czekał aż podrośnie żeby ze schodka nie korzystać :Śmiech:

Vic korzysta...

Iwa – hej, dawno Cię nie widziałam, co robiłaś od czasu N? Co u Czarusia i Gabrysi?

Kajoszka – biedny A, dobrze że opiłek wyjęty, mam nadzieję, wszystko będzie ok!
A Alka mnie rozbroiła tym bzykaniem rodziców w kuchni :sofunny:

no tekst swietny!!!
lepszy niz Vickowe "bźiganie" ktore oznacza robienie czegos "bzzzzzzzzzzz" czyli wiertarka itp i używa tego określenia mimo tego, ze mowi ze sie wierci wiertarą...

Deva – jak długo jesteś jeszcze teraz w Polsce? Niezłe masz ciągle te przejścia z małżem :Szok:
Niech Vic szybko zdrowieje!
A kto jest w awatarku, Ty?

tak to ja...bez retuszu:Oczko:
jestem w Pl na pewno do konca miesiaca bo moj brat z Anglii przylatuje specjalnie na balety z siostrą :)
a co do małża, to brakmi słów, teraz udaje zaintersowanego - bo sie wystarszył, że moze wszystko stracic, ja sobie rade dam bo zawsze jestem zdana sama na siebie, jemu byłoby ciężej, to takie duże dziecko...

Dziubala
Lema – ja kupiłabym czajnik tylko z widocznym po bokach poziomem wody (to bardzo wygodne). Ten pierwszy czajnik to właśnie mamy, w sumie nie zwracam uwagi, że pokrywkę podnosi się ręcznie :Oczko:. A widziałaś jego następcę, ma podnoszoną pokrywkę przyciskiem CZAJNIK PHILIPS HD 4667 / 20 INOX PODĹ�WIETLANY (814467695) - Aukcje internetowe Allegro

]fajny... a moj sie psuje, też muszę kupić cos stalowego (w tym kolorze, nie inox, ja mam to takie co wyglada jak podrapane, nie wiem jak to sie nazywa

asia78
Ten deweloper co A. ma tam kolege ma budowac ponizej 4 tys za metr:Szok:Nie wiem jak im sie tp uda, ale jak tak to ja chce takie mieszkanie:)

no faktycznie tanio!!!

Alutka7912
asia78
Ten deweloper co A. ma tam kolege ma budowac ponizej 4 tys za metr:Szok:Nie wiem jak im sie tp uda, ale jak tak to ja chce takie mieszkanie:)

Coś podejrzanie niska ta cena....chociaż jak wybuduje mój dom to wychodzi mi za metr 2000 :wink:

taka cene proponuja za budowe pod klucz za m2 w szybkiej zabudowie - tzn.tak sie reklamuja...tylko co wtedy oznacza pod klucz...?

Alutka7912
Zakładacie już dzieciom na spacery rajstopy??

Ja póki co nie zakładam....no chyba że Jula w sukience abo spódniczce na spacer idzie.

my tak, w domu tez Vic biega w rajtkach...

Lema
Alutka7912
Lema - ja już się nie moge doczekać tego wykańczania domu...wybierania lamp, mebli itd....mam nadzieje że zapał mi nie minie hahahahah

I jeszcze mam jeden problem- mama poziomice w oczach. Juz wszyscy sieze mnie smieja. Po kazdej robocie- montaz mebli, barierki na schodach przyjazdzalam i bylam w stanie np.wypalac roznice w poziomie rzedu 2 mm na odleglosci ponacd 1 m. Przeklenstwo, mowie Wam.

wow co za oko!!!!!!!!!!!!!!

Lema
Po raz kolejny przekonalam sie, ze Ikea to naprawde swietna firma::): Mam na mysli obsluge klienta:yes:

ja kocham Ikea za asortyment, maja taki wybór i promocje często...

http://www.suwaczek.pl/cache/726950a1c9.png
www.devachan-viking.blogspot.com www.0-dzidzi.bloog.pl

Viking - Victor Leon

Dziubalko wiecej susz!!!!!!!!!!!!

Renatka, ale te składki to sa około 300zł miesięcznie do ZUS na zdrowotne tak mi lekarz mowil...to juz taniej prywatny abonament w klinice jakiejs wykupic, zaczynaja sie od 30zl, ja chyba tak zrobie bo jak tu jestem w PL to tylko mi szpital zostaje na europejska karte ta norweska, wiesz....

http://www.suwaczek.pl/cache/726950a1c9.png
www.devachan-viking.blogspot.com www.0-dzidzi.bloog.pl

Viking - Victor Leon

Heh, ja mam okna dachowe, sztuk dwa, zadne nieumyte, wiec nie wypowiem sie::): Ale one i tak chowaja sie z trudnoscia mycia przy moim wylazie na dach w formie okna. Ten chyba trzeba myc z dachu, bo w ogole sie nie obraca. ALe i tak to jeden z lepszych pomyslow w naszym domu, L. to wymyslil, dzieki temu mamy doswietlona klatke schodowa- rewelacja. Polecam. A myc to bedzie autro pomyslu, wiec dla mnie to nie problem:sofunny:

http://www.suwaczek.pl/cache/f06af92aaa.png