Skocz do zawartości
Forum

Lipcówki 2007 - zapraszam serdecznie :)

Dziubala

Rekomendowane odpowiedzi

isa32
Deva Ala też musi być wysiusiana zanim ja się położę. Dzięki temu brak wpadek. Wysadzam ją na nocnik ok 23.30 - ja sama się kładę. Jeśli się przebudzi w ciągu kolejnych 6 godz. to ją pytam czy chce siusiu. Czasem chce i robi a czasem kategorycznie odmawia i przesypia do rana i rano robi. My do pieluch nie wrócimy, nawet jeśli codziennie musiałabym jej zmieniać prześcieradło :oops:

no przed snem to jest wysiusiany,ale nie budzilam go specjalnie w nocy tylko jak sam sie przebudzil - dziwie sie tylko bo juz mi sie budzil z suchymi pieluszkami...od dzis bede budzic w nocy - tylko kolejny dylemat, ze on sie nad ranem kolo 5ej -6 budzil na kaszke z butli, a jak sie wczesniej mu zdarzal, w tym wczoraj, to byl ryk o mleko o tej 3.30...wiecjak go wybudze o polnocy to pewnie tez bedzie chcial....:takwyszlo:

asia78
ja Pole budzilam. Ale to trwa 2 sekundy doslownie i zaraz dziecko wraca do spania. Inaczej by sie zsikala. Trwalo to ze 2 miesiace a potem przestalam. Moja Pola do tej pory wstaje w nocy siku. Wiesz to zalezy od dziecka czasem trzeba to zrobic, bo inaczej dziecko nie wytrzymuje

no to musze sie uzbroic w cierpliwosc i szykuja sie kolejjne nieprzespane nocki...bo musze go tez odstawic od butli chyba, bo jak bedzie w nocy pil, to i tak sieposiusia, chybaze bede go budzic 2x na siusianie - co rowna sie to samo czyli moj przerywany sen , bo on w dzien w razie czego odespi...

asia78
Kurcze malo sobie zebow nie wybilam. Siedziala z noga zalozona na noge i to dosc dlugo. Tak mi scierpla, ze sie przwrocilam:takwyszlo:

dobrze ze ci sie nic nie stalo!!!

Dziubala

Deva – szkoda, że są nocki przesiusiane. Może Vik jest wyziębiony w nocy? Ile macie stopni w sypialni, może ubierz mu skarpetki na noc.

fakt, mamy chlodno w sypialni, jakies 18-20 stopni...nawet okna niemam cala noc otwartego by nie byl chlodniej bo Vic sie odkrywa - ale spi nadal w pajacykach wiecniema bosych stopek, jednak maszracje, moze trza skarpetek?
on w ogole duzo siusia, ale ja i malz tez tak mamy - slabe pecherze...

Dziubala
Ale mam ochotę na...coca-colę :D

juz poslalam kurierem :Oczko:
ale mialam tylko cole zero, moze byc?:Oczko:

isa32
Jak zakładałam Ali pieluchę na noc, to tez jej nie budziłam, chyba że sama wstała - dokładnie tak jak Franek. Ale z wiadomych względów czasy pieluchy odeszły w zapomnienie. W sobotę w ciągu dnia zsikała się w spodnie 3 razy :Męki: a wczoraj było wszystko ładnie. Także różnie bywa.

w dzien wpadek nie mamy - no chyba ze na spacerze popusci jakjest za dlugo...ale tak to wola zawsze, tylko mu sie zapomnialo 3 razy z qpą i w gatki ale to rzadki incydent, tylko te nocki teraz...

moze przegapilam moment - jak juz raz po raz byla sucha pielucha to moze powinnam byla zdjac i zeby spal bez, a ja nie chcialam go stresowac brakiem pieluchy na nc dopoki nie bylo to jeszcze codziennie ze budzil sie z sucha...i sie pogorszylo totalnie, no siusia b.duzo w nocy...
a nie jest przeziebiony...
i pęcherz tez nie - no bo byly by jakies inne objawy niz tylko siusianie (a mocz jasny i zadnej temp, ani nic go nie boli...przynajmniej nic na tonie wskazuje)

http://www.suwaczek.pl/cache/726950a1c9.png
www.devachan-viking.blogspot.com www.0-dzidzi.bloog.pl

Viking - Victor Leon

...dzwonilam na policje w sprawie swojego paszportu - wniosek o przyznanie mi norweskiego obywatelstwa rozpatrzono pozytywnie - ale moge je dostac tylko pod warunkiem :surprised: zrzeczenia sie polskiego,:Real mad: czego nigdy nie mialam, i nie mam zamiaru robic.............

tak wiec nie bede miala roznych praw do dziecka z moim mezem...:36_2_58:

w razie czego to nie wiem...bede walczyc...uciekac...chocby na koniec swiata ale dziecka nie dam sobie zabrac...

jedyne na co moge liczyc to to, ze on sie tez wychowal bez matki i dziecku nie bedzie chcial tego nigdy zafundowac...
zreszta, ten jego wypadek po pijanemu jest mi na reke w tej sytuacji, bo pokazuje ze on jest nieodpowiedzialny - wychodzi jednak na to ze jak bede chciala od niego odejsc to musze miec prace z bardzo dobrymi zarobkami, zeby mnie nie zagial ze nie stac mnie na utrzymanie dziecka...

no to szykuje sie burza mózgów i trzeba w koncu podjąc jakies decyzje - chyba pojde do mojej wrozki i zapisze sie do Pani Aidy...ważą się moje losy - ale i dziecka tez...
trzeba wybrac ktory kraj...to najtrudniejsza decyzja,bo calym sercem ciagniemnie do PL, a tam trudniejsze warunki...
chociaz jak sie okazuje, w NO nigdy nie bede tak naprawde u siebie w tym rasistowskim kraju, w ktorym zimy trwaja pol roku i tylko te zarobki lepsze...no i czesc swiadczen socjalnych...no i niby dzieck mialoby leszy start - ale czy faktycznie? skoro tu tak niski poziom nauczania jest?
ale sie napietrzylo dylematów...

czuje sie jak przekłuty balonik...:36_2_58:

Viking - Victor Leon

Deva - 18 stopni to może być mało dla dziecka (chyba, że ma zimny chów :Oczko:), a 20 już ok. Sprawdź w nocy czy Vik ma zimne stopy.
Mój Maciuś też dużo pije (ok. 2 l. dziennie) i często sika, ale z każdym tygodniem mam wrażenie, że częściej wstrzymuje siku. W wakacje potrafił sikać nawet co 10-20 minut (choćby kapkę :Oczko:), teraz potrafi w domu wytrzymać 2h w ciągu dnia, jak jesteśmy na zewnątrz to nawet dłużej. Nie potrafi się wysikać pod krzaczkiem, tylko wstrzymuje i czeka na nocnik w domu :Oczko:
A colę lubie tą zwykłą. Tej zero nie lubię :Oczko:

Asiu...
Rozwazam by odejsc i od męża i od NO.

Nie czuje sie tu szczesliwa.

Zyc z kims tylko dlatego ze we dwoje ekonomiczniej? to do mnie nie przemawia...
nie palnowalam z nim rodziny,ale dalam nam szanse i nie wyszlo - nie jest ani dobrym mezem, ani ojcem
moze nie jest zlym, oprocz tego cojuz wiecie z moich opowiadan , ale godzic sie na bylejakosc juz nie chce...nie chce byle jakiej pracy ani byle jakiego zwiazku ani byle jakiego zycia...
a tu nie mam szans sama, by zapewnic dziecku dobre warunki, chyba zekosztem tyrania tyle, ze nie bede widywala dziecka - bokoszty zycia w NO sa duze, a nawet jesli alimenty to i tak nie beda to krocie, a opoieka spoleczna w razie czego to tez tylko na przezycie - a moja depresja tu pewna...

a jeslimatka nieszczesliwa to co dziecku ofiaruje?

a w PL zawsze i rodzina, i znajomi, bylabym u siebie - tylko sama, a wiec nielekko - a PL tooznacza dla mnie zaczynanie wszystkiego od nowa, jedyne co mam tomieszkanie na kredyt...
ja w PL to nawet numeru NIP nie mam...

i zdaje sobie sprawe z trudnsci, a jednak mnie do PL ciagnie...
tylko chodzi o dziecko -moje wybory zawaza na jeg zyciu - i nie mam tu na mysli izolacji od ojca, bo to mu raczej az tak na złe nie wyjdzie...

Viking - Victor Leon

No moja Ela cala noc wyrabia z sikaniem, ale jakby nie wyrabiala to chyba bym jej pieluche zakladala ( do momenty az zacznie wytrzymywac) zamiast jej budzic. Co inne jak dziecko samo sie przebudzi i wola siku, ale budzic?? e , nie , ja bym nie budzila :Oczko: Sama bym nie chciala, zeby mnie ktos wyrywal ze snu na siku ( ktorego moze mi sie nie chce jeszcze - to juz wogole).

http://www.suwaczek.pl/cache/a58d0abe3d.png
http://www.suwaczek.pl/cache/7f7b513cb8.png

Od jakiegoś czasu nie można już mieć podwójnego obywatelstwa. Wcześniej było to możliwe.

Deva współczuję... podzielam zdanie Dziubali, że pieniądze to nie wszystko. Choć oczywiście są potrzebne i dają pewne poczucie bezpieczeństwa.

Mieszkałam 2 lata w Niemczech. Mogłam zostać, z prawem stałego pobytu. Miałam tam spokojną pracę biurową, a jednak nie zdecydowałam się... i dziś po prawie 5 latach nie żałuję. Oczywiście ciężko mi było na początku, ale poczucie, że jestem u siebie jest bezcenne.

Jeśli masz w PL bliskich, na których możesz liczyć, jeśli Cię tu ciągnie i wiesz, że to tu będziesz szczęśliwa (z tego co czytam takiej perspektywy w NO nie ma...) to czasem warto zaryzykować. A zaczynanie wszystkiego od początku... cóż... czasem nie daje się inaczej. A Ty nie masz lat 50. Choć znam takie panie, które z pełnym powodzeniem w tym wieku zaczynały wszystko od nowa.
Życzę mądrego wyboru. Szczęśliwa matka to szczęśliwe dziecko. I nie rozumiem dlaczego uważasz, że Vic będzie miał lepszy start w NO a nie w PL...

http://www.suwaczek.pl/cache/794ad0390a.png

http://www.suwaczek.pl/cache/1f485226f6.png

Jak sie wyprowadzimy to zamierzam podjac probe odpieluchowania nocnego Franusia. Bede mu kladla podklady pod przescieradlo. On ma takie serie, ze np. dwa tygodnie budzi sie zawsze z sucha pielucha, a pozniej rownie dlugo budzi sie codziennie z mokra. Budzic go nie bede, bo znajac Frania skonczyloby sie na megahisterii (zwlaszcza, ze Franek nie korzysta z nocnika i musimy isc do lazienki, choc bedzie musial chyba zaczac korzystac, bo w nocy w domu nie bedziemy biegac do lazienki na dol:Kiepsko:), a dwa, ze on jak sie wybudzi w nocy to potem dlugo nie moze zasnac. Mi w sumie pieluszka na noc nie przeszkadza, wiec jesli proba odpieluchowania sie nie pwoiedziec to na razie zostaniemy przy pieluszkach:yes:

http://www.suwaczek.pl/cache/f06af92aaa.png

Lema
Jak sie wyprowadzimy to zamierzam podjac probe odpieluchowania nocnego Franusia. Bede mu kladla podklady pod przescieradlo. On ma takie serie, ze np. dwa tygodnie budzi sie zawsze z sucha pielucha, a pozniej rownie dlugo budzi sie codziennie z mokra. Budzic go nie bede, bo znajac Frania skonczyloby sie na megahisterii (zwlaszcza, ze Franek nie korzysta z nocnika i musimy isc do lazienki, choc bedzie musial chyba zaczac korzystac, bo w nocy w domu nie bedziemy biegac do lazienki na dol:Kiepsko:), a dwa, ze on jak sie wybudzi w nocy to potem dlugo nie moze zasnac. Mi w sumie pieluszka na noc nie przeszkadza, wiec jesli proba odpieluchowania sie nie pwoiedziec to na razie zostaniemy przy pieluszkach:yes:

tez bym tak zrobila.
Lema a na gorze nie macie lazienki?

http://www.suwaczek.pl/cache/a58d0abe3d.png
http://www.suwaczek.pl/cache/7f7b513cb8.png

kwiaciarka
Lema

tez bym tak zrobila.
Lema a na gorze nie macie lazienki?

Hehe, mamy, tak jak w tym filmie Kogel Mogel:sofunny: Lazienka jest, tylko nie dziala::):
A tak powaznie nie wykonczamy jej na razie z braku kasy:yes:

http://www.suwaczek.pl/cache/f06af92aaa.png