Skocz do zawartości
Forum

Lipcówki 2007 - zapraszam serdecznie :)

Dziubala

Rekomendowane odpowiedzi

Bylismy wczoraj u pediatry- potwierdzila, ze kupa z nitkami od banana, do chodu Frania nie ma zadnych zastrzezen :Śmiech:, witamine D3 mamy podawac kropelke co drugi dzien. A jesli chodiz o wysypke, ktorej znow nie ma, to tak naprawde nic nie powiedziala:Smutny: Zdziwiona byla, moze to wcale nie jest alergia pokarmowa, za jakis miesiac polecila podac serek lub jogurt i obserwowac. I poki co Bebilon Pepti.

http://www.suwaczek.pl/cache/f06af92aaa.png

isa32
Lema
Dziubala
No, klasyka jak „Rejs” :Śmiech:

I Miś:Śmiech:

tak, klasyka :Śmiech: ja jeszcze uwielbiam "Co mi zrobisz jak mnie złapiesz" :Śmiech:
a ja wyjscie awaryjne :)

Lema

Hmm, ze sznorowka lepiej trzyma stpe... No moze racja, w koncu rzep tylko w jednym miejscu ja spina. Tylko jesli Franek urzadza dantejskie sceny przy ubieraniu, to jak ja mu zaloze sznurowane buty, o zgrozo.

A jesli chodzi o sznurowanie bucikow- mysle, ze te nie wystarcza Franiowi na dlugo, a poki co wydaje mi sie za maly na takie ciwczenia. Roczniak trenujacy sznurownaie butow? Chyba za male jeszcze nasze baczki, tak mysle.

no oczywiscie, ze teraz nie bedzie uczyl sie sznurowac :)
Ale Ela siedzi np. od rana i bawi sie sznurowkami, wklada w dziurki, wyciaga :)
Szurowanie , ktore przydaje sie do pozniejszego pisania oczywiscie u starszych dzieci, 3 latek juz potrafi nauczyc sie sznurowac buciki.
Teraz to bardziej z powodu lepszego trzymania stopy , szczegolnie w kostce.
Ale Kuba mial na rzepy buty bo w przedszkolu nie chcial byc ostatni gdy sie ubierali na dwor :)
Nasz ortopeda radzi szczegolnie kapcie kupowac na sznurowki.
Ale ja nie kupie, Kuba wiecznie siedzial i rozwiazywal i sie nimi bawil , pozniej wstawal a sznurowki rozwiazane wiecznie - no niby cwiczyl polkule, ale nie praktyczne to po domu.
Kapcie Ela bedzie miala na zatrzaski, te zetpolu, a buty sznurowane. Jak pojdzie do przedszkola moze bedzie odwrotnie - buty na rzepy, zeby szybko w przedszkolu sie ubrac mogla, a w domu kapcie na sznurowki :)
sie zobaczy :)
narazie buty na sznurowki ,zeby dobrze trzymaly stope ;)

http://www.suwaczek.pl/cache/a58d0abe3d.png
http://www.suwaczek.pl/cache/7f7b513cb8.png

Lema
Kwiaciarko- a propos tego, ze Ela wczoraj pozniej poszla spac i lepiej spala to ja juz wczesniej myslalam tylko zapomnialm napisac, ze moze powinnas sprobowac dawac jej kaszke po kapieli. O ile dobrze pamietam dajesz jej przed, moze dla niej to po prostu za wczesnie i dlatego budzi sie na jedzenie.

probowalam, mimo, ze to tylko 30 minut roznicy , bo kapiel i ubieranie tyle gdzies trwa - nic nie pomaga, tak czy siak sie budzi.
Ale jak zasypia o 19 to 2 razy w nocy mi potrafi nawet zjesc i sie wierci, poplakuje.
A dzisiejsza noc byla taka spokojna .

kwiaciarka
Lema
Kwiaciarko- a propos tego, ze Ela wczoraj pozniej poszla spac i lepiej spala to ja juz wczesniej myslalam tylko zapomnialm napisac, ze moze powinnas sprobowac dawac jej kaszke po kapieli. O ile dobrze pamietam dajesz jej przed, moze dla niej to po prostu za wczesnie i dlatego budzi sie na jedzenie.

probowalam, mimo, ze to tylko 30 minut roznicy , bo kapiel i ubieranie tyle gdzies trwa - nic nie pomaga, tak czy siak sie budzi.
Ale jak zasypia o 19 to 2 razy w nocy mi potrafi nawet zjesc i sie wierci, poplakuje.

Oby wiecej takich spokojnych, a najlepiej oby tylko takie:Uśmiech:

A moze jednak sprobuj troszke przesunac wieczorne zasypianie Eli, moze nie tak pozno ja wczozraj, ale na przyklad o godzinke?

kwiaciarka
Lema

kwiaciarka - nieprzejmuj sie dzieciaczki sa moze glodne, nie kazde jest takie samo, ja co jakis czas tez jej daje leko w nocy bo jest glodna i sama slysze jak jej w brzuszku burczy:)
:lol:
niech pija az im bedzie na zdrowko:)

http://www.suwaczek.pl/cache/66190808a7.png

kwiaciarka
isa32
Lema

I Miś:Śmiech:

tak, klasyka :Śmiech: ja jeszcze uwielbiam "Co mi zrobisz jak mnie złapiesz" :Śmiech:

Lema

Hmm, ze sznorowka lepiej trzyma stpe... No moze racja, w koncu rzep tylko w jednym miejscu ja spina. Tylko jesli Franek urzadza dantejskie sceny przy ubieraniu, to jak ja mu zaloze sznurowane buty, o zgrozo.

A jesli chodzi o sznurowanie bucikow- mysle, ze te nie wystarcza Franiowi na dlugo, a poki co wydaje mi sie za maly na takie ciwczenia. Roczniak trenujacy sznurownaie butow? Chyba za male jeszcze nasze baczki, tak mysle.

Szurowanie , ktore przydaje sie do pozniejszego pisania oczywiscie u starszych dzieci, 3 latek juz potrafi nauczyc sie sznurowac buciki.
Ale Kuba mial na rzepy buty bo w przedszkolu nie chcial byc ostatni gdy sie ubierali na dwor :)
Ale ja nie kupie, Kuba wiecznie siedzial i rozwiazywal i sie nimi bawil , pozniej wstawal a sznurowki rozwiazane wiecznie - no niby cwiczyl polkule, ale nie praktyczne to po domu.
Kapcie Ela bedzie miala na zatrzaski, te zetpolu, a buty sznurowane. Jak pojdzie do przedszkola moze bedzie odwrotnie - buty na rzepy, zeby szybko w przedszkolu sie ubrac mogla, a w domu kapcie na sznurowki :)

Franek w ogole uwielbia wszelkiego rodzaju sznurki, bawi sie roletami w domu, opuszcza je i podciaga, troczkami przy ubrankach itp. Sznurowki na pewno go zainteresuja. A swoja droga to Ela jest bardzo sprawna manulanie, trudna sztuka wlozyc sznurowke w mala dziurke. Brawa dla niej:brawo:

babeczqa
Ja zmienilam troche jadlospis Oliwii tz wyciagnelam go
7-8 - kaszka 180 ml
< wmiedzyczasie, malinki, chrupki i bułka , jogurcik>
11- kaszka owocowa 180 ml
13-14 - Obiad
17 - deserek

19- bułka albo chlebek z czyms
po 20.00 kaszka 210 ml

Zdaza sie ze pozno wrocimy wtedy jeszcz epzniej dostaje mleko i spi super:)

Duzo je Oliwka, przynajmniej w prownaniu z Franiem, a z niego w koncu kawal mezczyzny.

Fankowy jadlospis wyglada tak:
8.00- kaszka ok. 210 ml
12.00- zupka, duzy sloiczek
15.00- obiadek, duzy sloiczek
18.00- deserek
20.30- kaszka, ok. 210 ml

Lema
Bylismy wczoraj u pediatry- potwierdzila, ze kupa z nitkami od banana, do chodu Frania nie ma zadnych zastrzezen :Śmiech:, witamine D3 mamy podawac kropelke co drugi dzien. A jesli chodiz o wysypke, ktorej znow nie ma, to tak naprawde nic nie powiedziala:Smutny: Zdziwiona byla, moze to wcale nie jest alergia pokarmowa, za jakis miesiac polecila podac serek lub jogurt i obserwowac. I poki co Bebilon Pepti.

kurcze musze zapytac nasza co z ta D3....

Lema
kwiaciarka
isa32

Lema

Franek w ogole uwielbia wszelkiego rodzaju sznurki, bawi sie roletami w domu, opuszcza je i podciaga, troczkami przy ubrankach itp. Sznurowki na pewno go zainteresuja. A swoja droga to Ela jest bardzo sprawna manulanie, trudna sztuka wlozyc sznurowke w mala dziurke. Brawa dla niej:brawo:
Dzieki :)
Dobrze ze Franiu bawi sie takim rzeczami, psycholog w przedszkolu mowila, ze dzieci wlasnie od malego maja za malo takich cwiczen nawet wlasnie z glupia sznurowka.
Ela potrafi wlozyc sznurowke w dziurke chyba dlatego, ze duzo rzeczy Kuby bierze i sie nimi bawi, np. Kuba ma takie pudelko podluzne , dlugie, dosc waskie z kredkami. Ela uwielbia wkladac i wyciagac kredki.
Albo Kuba dal jej swoj piornik z zerowki.
Wyciaga kredki z tych gumek i tam pozniej je wklada :)
Kuba jak bym maly mniej cwiczyl w taki sposob, teraz musi nadrabiac rysowaniem slaczkow zeby literki prosto wychodzily, ale jak na malo cwiczacego za mlodu :) to niezle pisze :)

Lema
kwiaciarka
Lema

Oby wiecej takich spokojnych, a najlepiej oby tylko takie:Uśmiech:

A moze jednak sprobuj troszke przesunac wieczorne zasypianie Eli, moze nie tak pozno ja wczozraj, ale na przyklad o godzinke?
Wlasnie chce to zrobic :)

kwiaciarka

Nocka z 1 pobudką Maciusia na herbatkę więc ok. Rano znów problem z pójściem Adasia do przedszkola. Ja widzę, że on się boi, że po niego nie przyjdziemy, bo po setki razy pyta czy na pewno przyjdziemy. Nie wiem skąd mu się to wzięło, bo przecież codziennie go wcześniej odbieram?

Wlasnie mialam napisac,zebys moze go wczesniej odebierala ale juz to robisz.
A bierze Adas ze soba jakas ukochana zabawke?

Nie, nie bierze. Do żłobka brał autka albo maskotki i wkładał do szafki. Do przedszkola jeszcze nic nie wziął.

babeczqa
Dziubalka - moja mama pracuje w przedszkolu i ma na stanie 30 dzieci 3 - latki:) tez sie boja ze rodzice po nich nieprzyjda ale jak juz sa to wtedy placza bo wyjsc niechca bo chcą sie bawic:)

Przyzwyczai sie chlopak i niedlugo niebedzie pytał:)

A powiedz, czy mama jest z sama z nimi. Bo wczoraj na zebraniu dowiedziałam się, że 1 pani jest do 6.00-12.00, a potem przychodzi druga pani i też jest sama od 12.00-17.00. Jestem zaskoczona, jak 1 przedszkolanka da sobie radę sama z 26 dzieci :Szok:

kwiaciarka
Lema
Jelsi Ela ma rozmiar 21 to te 23 wcale nie takie wielkie. Bylam pewna, ze 22 bedzie ok, ale tak na styk mu weszla stopka.

Kwiaciarko
- a czemu na rzepy niedobrze? Te ktore mierzylismy byly na jeden duzy rzep.

No ja jak zwykle trzymam sie rad naszego ortopedy.
Sznurowka lepiej trzyma stopke, jednym slowem bucik jest zdrowszy.
Pozatym dziecko powinno uczys sie sznurowac buty, to cwiczy polkule mozgowe i rozwija koordynacje w raczkach, paluszkach, takie cwiczenia bardzo sa potrzebne pozniej tez do nauki pisania, dziecku latwiej przychodzi pisanie literek i robienie slaczkow.

Juz widziałam oczami wyobraźni roczniaka sznurującego :Śmiech::Oczko:
Pierwsze próby sznurowania to chyba robią 4-5 latki :Śmiech:
Ja tak sobie myślę, że buty mogą być i na sznurówki i na rzepy, bo jak jest kilka rzepów to przecież też dobrze but trzyma.
A też nie ma co upatrywać we wszytkich rzeczach, które dzieci robią ćwiczeń półkuli :Oczko:

kwiaciarka
3 latek juz potrafi nauczyc sie sznurowac buciki.

3 latek nie potrafi sznurować. Nawet wczoraj na zebraniu jak mamy pytały czy będzie nauka sznurowania bucików (ubierania się itp.) to panie mówiły żeby nie przesadzać z wymaganiami ze sznurowaniem, bo nawet 4 lata to jeszcze za wcześnie by dziecko samodzielnie umiało sznurować. A jak mamy chcą żeby dziecko samo ubierało butki to niech kupią butki... na rzepy :Śmiech:. Akurat w temacie jestem :Śmiech:

Dziubala
kwiaciarka
Lema
Jelsi Ela ma rozmiar 21 to te 23 wcale nie takie wielkie. Bylam pewna, ze 22 bedzie ok, ale tak na styk mu weszla stopka.

Kwiaciarko
- a czemu na rzepy niedobrze? Te ktore mierzylismy byly na jeden duzy rzep.

No ja jak zwykle trzymam sie rad naszego ortopedy.
Sznurowka lepiej trzyma stopke, jednym slowem bucik jest zdrowszy.
Pozatym dziecko powinno uczys sie sznurowac buty, to cwiczy polkule mozgowe i rozwija koordynacje w raczkach, paluszkach, takie cwiczenia bardzo sa potrzebne pozniej tez do nauki pisania, dziecku latwiej przychodzi pisanie literek i robienie slaczkow.

Juz widziałam oczami wyobraźni roczniaka sznurującego :Śmiech::Oczko:
Pierwsze próby sznurowania to chyba robią 4-5 latki :Śmiech:
Ja tak sobie myślę, że buty mogą być i na sznurówki i na rzepy, bo jak jest kilka rzepów to przecież też dobrze but trzyma.
A też nie ma co upatrywać we wszytkich rzeczach, które dzieci robią ćwiczeń półkuli :Oczko:

No wlasnie, kilka to moze ok, ale te ktore mierzylismy byly ne jeden. Wobec tego chyba z nich zrezygnuje...

Lema
babeczqa
Ja zmienilam troche jadlospis Oliwii tz wyciagnelam go
7-8 - kaszka 180 ml
< wmiedzyczasie, malinki, chrupki i bułka , jogurcik>
11- kaszka owocowa 180 ml
13-14 - Obiad
17 - deserek

19- bułka albo chlebek z czyms
po 20.00 kaszka 210 ml

Zdaza sie ze pozno wrocimy wtedy jeszcz epzniej dostaje mleko i spi super:)

Duzo je Oliwka, przynajmniej w prownaniu z Franiem, a z niego w koncu kawal mezczyzny.

Fankowy jadlospis wyglada tak:
8.00- kaszka ok. 210 ml
12.00- zupka, duzy sloiczek
15.00- obiadek, duzy sloiczek
18.00- deserek
20.30- kaszka, ok. 210 ml

Maciuś chyba podobnie do Franusia:
8.00 - Nutra 210ml + 2 miarki kaszki
12.00 - obiadek (duży soiczek)
15.30 - jogurt albo serek homo
18.00 - deserek (słoiczek)
19.30 - Nutra 210ml + 2 miarki kaszki