Skocz do zawartości
Forum

Lipcówki 2007 - zapraszam serdecznie :)

Dziubala

Rekomendowane odpowiedzi

Dziubala
isa32
Ogólnie nie jestem fanką szczepień, a grypy jestem absolutną przeciwniczką.

O sobie mogę to samo napisać :)

I ja tez jestem ostrozna jesli chodzi o szczepienia:yes:
isa32
Dziubalko to jak już przy szczepieniach jesteśmy. Szczepiłaś prevenarem (pneumokoki)?

Mój pediatra jedyne jakie zaleca z dodatkowych to wzw typu A.

Franus poki co nie mial zadnych dodatkowych szczepien:yes:

http://www.suwaczek.pl/cache/f06af92aaa.png

isa32
Dziubalko to jak już przy szczepieniach jesteśmy. Szczepiłaś prevenarem (pneumokoki)?

Mój pediatra jedyne jakie zaleca z dodatkowych to wzw typu A.

Maciuś jest zaszczepiony na penumokoki, właśnie Prevnarem (1 szczepionka po 2 rż.). Adaś z kolei zaszczepiony jest na meningokoki (była akcja w żłobkach).
Z dodatkowych szczepień to jeszcze były kleszcze, ale tylko dlatego, że u teściowej jest ich dużo.
Nie wiedziałam, że jest szczepionka na wzw A.

Devachan
...co do szczepionek powiem krótko - zadna z was nie szczepi a co chwile u waszych dzieci jakies katary, przeziebienia, smarkania i kaszle - moze warto zatem rozwazyc?
:

Mikolaj czesto nie choruje, powiem wiecej choruje bardzo rzadko.

isa32
Deva nie zaszczepię ani siebie ani mojej córki szczepionką p.grypie. Nigdy.

i ja tez nie i nikt mnie nie przekona

http://ticker.7910.org/an1cA4ZB0360030MDAwOGQ0fDY4MDg4MDc0ZGphfE1pa29sYWplayBtYQ.gif

...mama przyjechala z psem, jest okay na tyle ze nie trzeba usypiac psa!!!
hurra!!!
ide z Ardasiem na spacerek ;)

co do szczepien - jak juz mowilam , ja homeopatyczna szczepionke stosuje!

pneumokoki w NO sa w kalendarzu szczepien obowiazkowych, rotawirus nie,ale mial podane, WZW B tez sie tam nie podaje bo wszczepienna żółtaczka to tam taka sama rzadkosc jak wrzody pochodzenia bakteryjnego (higienia, higiena, higiena) a na WZW A czyli pokarmówkę to warto jak dzieci do przedszkola sie daje ...

nie ma tylko na WZW C niestety...

na meningo nie szczepilam dodatkowo a co do ospy to musze sprawdzic ale chyba nie, bo jest nieobowiazowa w PLl a co dopiero w NO...

za to z MMRII mialam watpliwosci, moglam odmowic (w NO ma sie to prawo i cie nie scigaja) ale w koncu mial podane z duzym opoznieniem co akurat jak potem czytalam , wychodzi na dobre im pozniej tym lepiej...

Milego popoludnia!

PS.No to sie okazuje ze zdrowe mamy dzieciaki!!!!!!!!!!:yipi:

http://www.suwaczek.pl/cache/726950a1c9.png
www.devachan-viking.blogspot.com www.0-dzidzi.bloog.pl

Viking - Victor Leon

kajocha

słuchajcie!!

mam przepis na zajefajną babkę ::): ja z ciast babki nie lubie bo jest sucha, ale ten przepis jest zajefajny !! a babka tak dobra, ze matko i córko !!

6 jajek
szklanka cukru
1,5 szklanki mąki
pół szklanki mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
torebka cukru waniliowego
starta skórkaz całej cytryny
kostka masła/margaryny ok.200g
2 łyżki kakao

jajca z cukrem ubijac 5 minut, dodawac powoli jedną i drugą mąke i proszek do pieczenia, dodac masło, skórke z cytryny dodac cukier waniliowy i do blaszki nababke wlac 2/3 ciasta a reszte mikserem wymieszac z kakao i wlac na jasne ciasto ::):

piec około 50minut w piecu na 160 stopni ::):

NO PYSZNA !!

oo Kajocha, dzisiaj bedzie babka!!! ale moj T sie ucieszy! :yuppi: uwielbia tego typu ciasta :oops:

http://ticker.7910.org/an1cA4ZB0360030MDAwOGQ0fDY4MDg4MDc0ZGphfE1pa29sYWplayBtYQ.gif

Devachan
...mama przyjechala z psem, jest okay na tyle ze nie trzeba usypiac psa!!!
hurra!!!
ide z Ardasiem na spacerek ;)

co do szczepien - jak juz mowilam , ja homeopatyczna szczepionke stosuje!

pneumokoki w NO sa w kalendarzu szczepien obowiazkowych, rotawirus nie,ale mial podane, WZW B tez sie tam nie podaje bo wszczepienna żółtaczka to tam taka sama rzadkosc jak wrzody pochodzenia bakteryjnego (higienia, higiena, higiena) a na WZW A czyli pokarmówkę to warto jak dzieci do przedszkola sie daje ...

nie ma tylko na WZW C niestety...

na meningo nie szczepilam dodatkowo a co do ospy to musze sprawdzic ale chyba nie, bo jest nieobowiazowa w PLl a co dopiero w NO...

za to z MMRII mialam watpliwosci, moglam odmowic (w NO ma sie to prawo i cie nie scigaja) ale w koncu mial podane z duzym opoznieniem co akurat jak potem czytalam , wychodzi na dobre im pozniej tym lepiej...

Milego popoludnia!

PS.No to sie okazuje ze zdrowe mamy dzieciaki!!!!!!!!!!:yipi:

Deva, dobrze, ze z psem ok.

a WZWB to niekoniecznie jak piszesz higiena, bo zarazic moga w zakladzie fryzjerskim, salonie kosmetycznym czy u dentysty, nie wspomnę o zakladach tatuazy i sterylizacja nic nie da niestety

i faktycznie na WZWC nie ma szczepionki wcale nad czym tez ubolewam

RenataOslo
kajocha

słuchajcie!!

mam przepis na zajefajną babkę ::): ja z ciast babki nie lubie bo jest sucha, ale ten przepis jest zajefajny !! a babka tak dobra, ze matko i córko !!

6 jajek
szklanka cukru
1,5 szklanki mąki
pół szklanki mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
torebka cukru waniliowego
starta skórkaz całej cytryny
kostka masła/margaryny ok.200g
2 łyżki kakao

jajca z cukrem ubijac 5 minut, dodawac powoli jedną i drugą mąke i proszek do pieczenia, dodac masło, skórke z cytryny dodac cukier waniliowy i do blaszki nababke wlac 2/3 ciasta a reszte mikserem wymieszac z kakao i wlac na jasne ciasto ::):

piec około 50minut w piecu na 160 stopni ::):

NO PYSZNA !!

oo Kajocha, dzisiaj bedzie babka!!! ale moj T sie ucieszy! :yuppi: uwielbia tego typu ciasta :oops:

Będzie Reniu małżowi smakowała:D ta babka jest tak mega szybka bo ja to wiesz wykładam wszystkie składniki na stół i wale na oko, ale staram sie żeby te pół szklanki wyszło na pół szklanki :Oczko: ta babka jest taka inna, nie sucha ze gardło zatyka ja sie je ::): wilgotna jest i najlepiej posypać zwykłym cukrem pudrem na wierzch:yes: zresztą bedziesz widziec sama jaka dobra :yes: ::): NAPISZ koniecznie jaka Ci wyszła :yes:

http://img244.imageshack.us/img244/8602/glitteryourway5972a42dwu3.gif

http://www.bejbej.nazwa.pl/zasuwaczki/16801.png

Reniu, nawet nie wiesz jak sie cieszę ze z psem OK!

W kwestii WZW B pisze ze jednak higiena(pracy) bo to samo sie ma na rzeczy przy helikobakter pylori, druga sprawa ze kraje typu NO nie szczepią, a mojego syna tak (na moja prosbe) bo matka pochodzi z kraju "podwyższonego ryzyka" (liczone liczba statystycznych zachorowan ktora i tak jest pomniejszona w stosunku do rzeczywistosci) i ze dziecko bedzie tam/tu podrozowalo...
owszem, mozliwosci zarazenia sie jest wiele i nawet zapytam czemu nie starcza sama sterylizacja? przeciez nie wszystko mozna uzywac jednorazowe...?

"Do zakażenia może dojść przez używanie zakażonych narzędzi chirurgicznych, a także kosmetycznych, w czasie kontaktów seksualnych. Niedopuszczalne jest używanie wspólnych przyborów toaletowych z zakażonym pacjentem. Możliwe są też inne drogi zakażenia, jak połknięcie zakażonej wydzieliny i zakażenie noworodka przez chorą matkę.

Przestrzeganie zasad higieny, odpowiednia sterylizacja sprzętu medycznego, stosowanie w miarę możliwości sprzętu jednorazowego to podstawowe, ale niestety nie w pełni skuteczne metody zapobiegania wzw-B.
Prawdziwy postęp w ograniczaniu tej epidemii wiąże się z wprowadzeniem szczepień ochronnych. Polecam wszystkim rodzicom szczepienie swoich dzieci, nawet jeżeli wiąże się to z wydatkami finansowymi."

warto zzajrzec Liver - wzw

bo nie wiedzialam na przyklad ze przechorowanie wzw a w wieku doroslym jest grozniejsze niz w dzieciecym (podobnie jak ospa)

http://www.suwaczek.pl/cache/726950a1c9.png
www.devachan-viking.blogspot.com www.0-dzidzi.bloog.pl

Viking - Victor Leon