Skocz do zawartości
Forum

Lipcówki 2007 - zapraszam serdecznie :)

Dziubala

Rekomendowane odpowiedzi

Kasza makrobiotyczna:

1 szklanka kaszy gryczanej (najlepiej żeby była sypka a nie w woreczku)
1/4 szklanki pestek dyni
1/4 szklanki pestek słonecznika
1/2 szklanki dużych, miękkich rodzynek
1/2 szklanki suszonych śliw kalifornijskich
2-3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
4 jabłka
1/2 szklanki soku jabłkowego
1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
1 lub 2 łyżeczki cynamonu (jeżeli ktoś nie lubi to nie musi dodawać)
Szczypta soli do smaku

Sposób przygotowania:

Kaszę gotujemy w 1,5 szklanki wody, a następnie odcedzamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podgrzewamy. Kasze odstawiamy na bok a na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pestki dyni, słonecznika, rodzynki i pokrojone w paseczki śliwki. Dodajemy do tego płatki owsiane i cynamon i całość mieszamy. Dodajemy szczyptę soli by wyostrzyć smak śliwek i rodzynek. Obieramy jabłka i kroimy na drobną kosteczkę a następnie podsmażamy na patelni. Łączymy kolejno jabłka z mieszanka pestkowo – rodzynkowo – śliwkową i gotujemy przez około 10 minut. Następnie dodajemy kaszę i mieszamy. Pozostawiamy na ogniu jeszcze przez 5 minut pod przykryciem.

http://www.suwaczki.com/tickers/km5spx9iwhx6io0e.png

isa32
Dziubalko działka 1700m. 30km od Łodzi, ale bliżej rodziców, jednych i drugich :Uśmiech: oczywiście nie przez płot :Śmiech: nasza jest pierwsza od drogi, za nami jeszcze 4 kolejne do następnej drogi, do nich będzie droga, więc będziemy mieć narożną. Prąd przy działce, woda po drugiej stronie ulicy, mam nadzieję, że dogadamy się z sąsiadami i sprawnie to pociągniemy. W oddali las, powietrze takie, że się czuję jak w innym wymiarze. Na działce sporo drzewek smosiejek i brzozy. Część będzie trzeba wyciąć, ale jest fajna. Kolejny teren za nami też jest już podzielony na działki budowlane, więc za kilka lat może być to całkiem spore osiedle. Mogliśmy kupić działkę w głębi, ale miała 1200m, zresztą jest już sprzedana. Jak pojedziemy w przyszłym tygodniu to zrobię fotki i wstawię.

Z opisu wygląda bardzo fajnie :Uśmiech:

Alutka – a wczoraj to wszystko co napisałaś to chyba nie na jeden raz zjadła Julka? :Szok::Oczko:

Alutka7912
asia78
A co to ta kasza?

Asiu, był kiedys przepis w Dzieńdobry tvn :Oczko: To kasza gryczana z płatkami owsianymi, rodzynkami, suszonymi sliwkami, pestkami dyni i słonecznika, jabłkami i cynamonem. Pychotka :Oczko: Ja jem ja na drugie sniadanko (na pierwwsze jem płatki owsiane na wodzie). :Oczko:

Brzmi pysznie, to jest słodkie?

Dziubala
isa32
Dziubalko działka 1700m. 30km od Łodzi, ale bliżej rodziców, jednych i drugich :Uśmiech: oczywiście nie przez płot :Śmiech: nasza jest pierwsza od drogi, za nami jeszcze 4 kolejne do następnej drogi, do nich będzie droga, więc będziemy mieć narożną. Prąd przy działce, woda po drugiej stronie ulicy, mam nadzieję, że dogadamy się z sąsiadami i sprawnie to pociągniemy. W oddali las, powietrze takie, że się czuję jak w innym wymiarze. Na działce sporo drzewek smosiejek i brzozy. Część będzie trzeba wyciąć, ale jest fajna. Kolejny teren za nami też jest już podzielony na działki budowlane, więc za kilka lat może być to całkiem spore osiedle. Mogliśmy kupić działkę w głębi, ale miała 1200m, zresztą jest już sprzedana. Jak pojedziemy w przyszłym tygodniu to zrobię fotki i wstawię.

Z opisu wygląda bardzo fajnie :Uśmiech:

Alutka – a wczoraj to wszystko co napisałaś to chyba nie na jeden raz zjadła Julka? :Szok::Oczko:

Alutka7912
asia78
A co to ta kasza?

Asiu, był kiedys przepis w Dzieńdobry tvn :Oczko: To kasza gryczana z płatkami owsianymi, rodzynkami, suszonymi sliwkami, pestkami dyni i słonecznika, jabłkami i cynamonem. Pychotka :Oczko: Ja jem ja na drugie sniadanko (na pierwwsze jem płatki owsiane na wodzie). :Oczko:

Brzmi pysznie, to jest słodkie?

Jest słodkie od rodzynek :Oczko: Naprawde ta kasza jest zdrowa i sycąca. Nigdy nie mam w pracy pomysłu na drugie sniadanie a ta kasza sie sprawdza bo mozna ja jesc na zimno, poza tym bardzo lubie pestki słonecznika i dyni :Oczko:

Co do obżarstwa Juli, to wczoraj zjadła na sniadanie butle mleka z kleikiem ryzowym, na drugie kleik z owocami, w miedzy czasie podgryzła troche bułki i zjadła jaecznicy troche, na obiad cała miske rosołku, później cały mały pojemniczek malin, jogurt, i na kolację butle mleka. W miedzy czasie zjadła galaretkę, flipsy, paluszki i ze dwa biszkopty:Oczko: Nie wiem, po kim ona ma taki apetyt. Mimo że tyle je nie jest jakas grubaśna, Tylko policzki ma jak chomiczek ale była taka od urodzenia. Jutro ja zważymy dokładnie to wam powiem :Oczko:

http://www.suwaczki.com/tickers/km5spx9iwhx6io0e.png

Dziubalko działka jest fajna :Uśmiech: my tam nie chcieliśmy, bo trzeba podjechać samochodem do sklepu, szkoły, choć niedaleko, pojechaliśmy oglądać na zasadzie: a jak już jesteśmy w pobliżu :Śmiech: no i stanęliśmy przed nią, D się przeszedł wśród tych chaszczy (naprawdę cała działka zarośnięta :Niespodzianka:) wrócił i jednocześnie powiedzsieliśmy: to ta :Śmiech: Poza tym za tą cenę nie było sensu się dłużej zastanawiać.

http://www.suwaczek.pl/cache/794ad0390a.png

http://www.suwaczek.pl/cache/1f485226f6.png

isa32
Dziubalko działka jest fajna :Uśmiech: my tam nie chcieliśmy, bo trzeba podjechać samochodem do sklepu, szkoły, choć niedaleko, pojechaliśmy oglądać na zasadzie: a jak już jesteśmy w pobliżu :Śmiech: no i stanęliśmy przed nią, D się przeszedł wśród tych chaszczy (naprawdę cała działka zarośnięta :Niespodzianka:) wrócił i jednocześnie powiedzsieliśmy: to ta :Śmiech: Poza tym za tą cenę nie było sensu się dłużej zastanawiać.

hahah tak jest zazwyczaj.
Na nasza dzialke namawial mnie moj tata, mowilam, nie chce na tej wsi, daj spokoj.
No ale jakos sie dalismy namowic i pojechalismy.
Ledwo stanelam na niej i juz wiedzialam, ze to to :)

Jak sa drzewka juz to fajnie :)

http://www.suwaczek.pl/cache/a58d0abe3d.png
http://www.suwaczek.pl/cache/7f7b513cb8.png