Skocz do zawartości
Forum

Kropelki SAB SIMPLEX

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czy któraś z mam stosowała kropelki SAB SIMPLEX ?
Ja zamówiłam czeskie no i problem tu się pojawia ponieważ ulotka jest po czesku.

Wyczytałam, że podawać 15 kropli - no ok ale czy mój 3,5 tygodniowy synek może je dostawać (czy nie jest za mały)

Kolejne pytanie to ile razy podawać ? I czy zawsze przed jedzeniem czy można tez po ?

Proszę o informacje mamy które używają/ używały te kropelki :36_11_20:

http://malenki.aguagu.pl/suwaczek/suwak1/a.png http://s2.pierwszezabki.pl/024/0243779c0.png?4257http://img16.imageshack.us/img16/2507/dsc00544sh.jpg

to tłumaczenie ulotki:
Skład Składniki lecznicze: 1 ml (ok. 25 kropli) zawiesiny do zażycia zawiera 69,19 mg Simeticonu.
Pozostałe składniki: Carbomer, kwasek cytrynowy, hypromellose, benzoesan sodu, substancja słodząca (aspartam), sacharyna, kwas sorbinowy, aromat malinowy, aromat waniliowy, woda
Opakowanie Butelka z dozownikiem o pojemności 30 ml zawiesiny Czteropak (4x30ml) zawiesiny Opakowania kliniczne

Obszary zastosowania
-do leczenia objawowego dolegliwości żołądkowo-jelitowych związanych z nadmiarem wydzielania gazów, np. wzdęcia, uczucie przepełnienia
-do przygotowania do badań w obszarze brzucha, jak np. rentgen i sonografia oraz przy przygotowaniu do gastroskopii i endoskopii
-przy wzmocnionym wydzielaniu gazów po operacjach
-przy zatruciach

Przeciwwskazania Nie wolno stosować przy nadwrażliwości na Simeticon lub inne składniki leku. Nie ma żadnych przeciwwskazań do stosowania podczas ciąży i okresu karmienia.
Środki ostrożności dot. stosowania i wskazówki ostrzegawcze Przy świeżo powstałych i/lub występujących przez długi czas dolegliwościach brzucha powinniście Państwo udać się do lekarza, aby rozpoznać przyczynę dolegliwości i powodowaną przez nie chorobę.

Interakcje z innymi lekami - nie są znane

Dozowanie O ile lekarz nie zaleci inaczej, proszę stosować się do tych instrukcji, w przeciwnym razie lek może nie działać właściwie!
Niemowlęta: do każdej butelki (chodzi o butelkę z mlekiem itp.) dodawać 15 kropli.
Sab simplex miesza się bezproblemowo z innymi płynami, np. z mlekiem. U niemowląt karmionych piersią można zaaplikować za pomocą małej łyżeczki bezpośrednio przed karmieniem.

Skutki uboczne Do tej pory nie zaobserwowano skutków ubocznych. Wzdęcia (kolki) u małych dzieci Bóle brzucha przy przyjmowaniu posiłków przez niemowlęta i małe dzieci należą do najczęstszych dolegliwości, którymi matki i pediatrzy muszą się zajmować. Regularne ataki krzyku ok. pół godziny po posiłku mogą po wykluczeniu przyczyn organicznych być przyczyną dolegliwości trawiennych. Występują przeważnie w pierwszych miesiącach życia. Te dolegliwości są dużym obciążeniem dla dzieci i rodziców. Nie są one jednak postrzegane jako choroba i nie przedstawiają żadnych zaburzeń rozwojowych. Mogą występować zarówno u dzieci karmionych butelką jak i karmionych piersią. Przyczyna tych kolek leży w pożywieniu pochodzenia mlecznego, ponieważ pożywienie to przy ruchach żołądkowo-jelitowych prowadzi do silnego wytwarzania śliny (piany??) przez wiele godzin. Zamknięte powietrze nie może się wydobyć i prowadzi do bolesnych wzdęć.

z tego co mi wiadomo to można stosować u dzieci od 3 tygodnia ale zawsze lepiej poradzić sie lekarza.
Ja podawałam jakieś 15 minut przed karmieniem ale nie każdym bo kolki nie były straszne tak więc nie było potrzeby częstego stosowania.

Nie ma dla mnie większego szczęścia niż świadomość, że moje dzieci s

pl_aisha
Tą ulotkę znalazłam tez w necie ale dużo ona mi nie mówi bo nie ma napisane od kiedy podawać i ile razy dziennie. Czy może ktoś wie ile razy stosować ? przed każdym posiłkiem ?

Anya a ile razy na dobę stosowałaś ?
ja stosowałam 3 razy dziennie, z tymi kropelkami też przesadzić nie wolno, tym bardziej, że to małe dziecko

Anulka
pl_aisha
Tą ulotkę znalazłam tez w necie ale dużo ona mi nie mówi bo nie ma napisane od kiedy podawać i ile razy dziennie. Czy może ktoś wie ile razy stosować ? przed każdym posiłkiem ?

Anya a ile razy na dobę stosowałaś ?
ja stosowałam 3 razy dziennie, z tymi kropelkami też przesadzić nie wolno, tym bardziej, że to małe dziecko
ja tak jak Anulka stosowałam do 3 razy na dobę.

Nie ma dla mnie większego szczęścia niż świadomość, że moje dzieci s

Witam..
Ja nie stosowałam kropelek tak jak na ulotce..
Mała zawsze dostawała kolek pod wieczór, więc przed wieczornym karmieniem dawałam jej 10 kropli i od razu mleko.. a jak po jedzeniu zaczynał się show to dawałam kolejne 10 kropli i był spokój ;-)
Nie chciałam jej niepotrzebnie za każdym razem jak miała jeść, bo było to zbędne..
Pozdrawiam..

P.S.
Mojej Julce też kolki zaczęły się jak skończyła 3 tygodnie i skończyły się jak skończyła 3 miesiące, więc życzę wytrwałości ;-)

http://www.suwaczek.pl/cache/7a61423504.png

http://www.suwaczek.pl/cache/73ef5b1ebc.png