Skocz do zawartości
Forum

jest tu kto na październik 2008 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Gagawa a co dokładniej kupiłas już z ciuszków?? bo ja naprawde nie mam pojęcia za co się zabrać... już chcialabym mieć coś w domu tak na wszelki wypadek.
musze sie pochwalić że byłam dzisiaj u lekarzą tylko że kardiologa i miałam umówione badanie i wyszło mi że jest już wszystko w porządku z moim zdrowiem i dzieki ciąży wszystko wróciło do normy- moja wada się cofneła :):)
a poza tym lekarz mnie zaskoczył jeszcze nogdy sie z czymś takim nie spotkałam
czekając na badanie stałam koło gabinetu a osoby wiadomo że starsze oddemnie ale nie za stare nie ustąpiły mi miejsca chociaz widziały że jestem w ciąży bo raczej tego już nie da się teraz ukryć :) bo brzusio rośnie jak na drożdzach :) to lekarz jak to zobaczył to wyniusl mi krzeslo i dodatkowo na badanie zostałam przyjęta poza kolejnością chociaż pojewiłam sie na badaniu ostatnia, oczywiście ludzie mieli wielkie pretencje o to wszytsko do mnie ale z tego co pamiętam to kobiety w ciąży maja pierwszeństwo w przyjmowaniu do lekarza. a do czego zmierzam nasze społeczeństwo jednak nie jest jeszcze dość wyrozumiałe jak widać zdarzają się wyjątki ale to jest jeden człowiek tak na pięciu i to mnie matrwi :(
a u was jak to jest z tym ustępowaniem miejsca ?
kiedyś byłam w plejadzie w sosnowcu i tam jest zrobiona specjalna kasa gdzie kobiety w ciązy mają pierwszeństwo ale i tak nie ma szans żeby się do niej dostac bo cię wszyscy w kolejce zjedzą....

http://www.suwaczek.pl/cache/d255cd5670.png
http://www.suwaczek.pl/cache/44b3c68a54.png

Justynka, z tym ustępowaniem to mam podobne odczucia. Ja w zasadzie jak się dobrze czułam to mi było wszystko jedno. W Plejadzie faktycznie ta kasa to tylko proforma, ze dwa razy stanełam do niej ale odtstałam standardowo, bo.. jakoś nikt nie zauważył...
Z tego co wiem kobiety mają pierszeństwo zarówno u lekarza jak i w aptece, sklepie itp..

Byłam tylko zaskoczona w H&M - stałm w kolejce jak uczciwy obywatel a pani kasjerka sama przeprosiła może z 6-7 osób i obsłużyła mnie czytego chciałam czy nie :-)))
To był jedyny objaw ludzkości...

ja pokupiłam kilka kompletów ciuszków w 2 rozmiarówkach - 56 cm i 62 cm
średnio po 4-5 sztuk śpiochów, pajacyków, nieco więcej kaftaników i koszulek, bo większe mają szanse na zabrudzenia, choćby podczas karmienia.
Większość w bawełnie - bo ja mam strasznie ciepłe mieszkanie i może po 2 szt śpiochów cieplejszych z welurku.
ciuchy to głównie z allegro od tych sprzedajacych:
Przedmioty uĹźytkownika - Aukcje internetowe Allegro
Przedmioty uĹźytkownika - Aukcje internetowe Allegro

Kilka śpiochów i śliczny dresik wyszperałam w H&M

Brakuje mi tylko jeszce ciepłej czapeczki, cieplejszych skarpetek i myślę że powinno wystarczyć. W razie czego dokupię - w moim szpitalu nie trzeba mieć dla dziecka ciuszków więc nie potrzeba mi się obkładać dużą ilością. W domciu będę prała na bieżąco.
No i moja mama coś tam jeszcze pokupiła ale z tego co wiem to w większym rozmiarze. Bo co ja zrobię jak dzidzia urodzi sę większa niż 56 cm albo bardziej pulchna... :-))

Hej,

Justynka niestety też miałam okazję się przekonać jaka znieczulica panuje wśród ludzi, wszędzie, w autobusie, w urzędach o sklepach już nie wspominam, jakbym tak chciała czasem załatwić coś poza kolejnością ludzie by mnie zjedli!!! Masakra dosłownie, no ale cóż tego nie zmienimy..
Jeśli chodzi o zakupy podobnie jak Gagawa kupuję w dwóch rozmiarach;) a i tak pewnie po niedługim czasie trzeba będzie kupować znowu większe ubranka;) u nas w szpitalu też swoich ubranek nie "używa" się, kosmetyki też się dostaje,

Gagawa życzę dużo zdrówka!

http://suwaczki.maluchy.pl/li-23904.png

dziewczyny sory ze znowu sie wtrące co do ustepowania. Powiem Wam ze niepatrzcie i nieczekajcie az ktos Wam ustapi, idzie sie i mówi "mam pierwszeństwo przepraszam" i sie idzie do przodu. Przed świetami była 2 tygodnie przed końcem i tez nikt nie przepuścił mnie wtedy zauważyłanm w sklepie kase własnei z pierwszeństwem do kobiet w ciązy (a wiadomo jakie kolejki przed świetami) i poprostu przeprosiłam i poszłam na sam przód i nieinteresowało mnie spojrzenie ludzi. Masz pierwszeństwo to wykorzystuj to.
ale najgorsze jest to ze najbardziej pretensje mają KOBIETY te ktore wiedza jak to jest.
Mowie WAM z doświadczenia wykorzystujcie to ze gdzieś macie pierwszeństwo. Ja byłam głupia i wykorzystałam to 2 razy raz przy kolejce w sklepie a drugi przy odbiorze dowodu bo kolejki na 3 godziny stania były, ale przy następnej ciąży za kazdym razem wykorzystam :)

Ania co do formalności to ze szpitala do urzędu Stanu cywilnego zostaje przesłany akt urodzenia dziecka, wtedy idziesz do urzędu albo mąż z dowodem i "rejestruje" dziecko, i dostajesz akt urodzenia maleństwa. Z urzędu stanu cywilnego do urzędu miasta zostaje przesłany akt urodzenia bądz idziesz sama z aktem i po jakimś czasie odbierasz PESEL dziecka.
Kartę do lekarza zalatwiasz w NFZ (wypisujesz wniosek, u mnie mąż z pracy musiał miec takie pismo z zaświadczeniem ze mały jest ubezpieczony u niego w pracy) i po 2 tygodniach idziesz odebrac. i tyle chyba ;)
bynajmniej u mnie tak bylo niewiem jak jest teraz ale mysle ze nei dużo sie zmieniło bo w końcu tylko 10 miesiecy minie od mojego porodu do Waszego :P
niewiem jakie formalnosci jeszcze bys chciala załatwiac :)
aaaaaaaaaa u mnie jak szłam rodzic kazali przyniesc dokładny adres przychodni gdzie bedzie dziecko potem leczone.

Szani dzięki za odpowiedź;)

Nie wiem czy w ZUSie też trzeba coś zgłaszać?
W pracy u siebie chyba też no i muszę się jeszcze dowiedzieć kiedy złożyć wniosek o urlop macierzyński no i najważniejsze trzeba się o kasę upomnieć;) Becikowe to chyba w Urzędzie Miasta?

Ah wszytko wyjdzie w praniu jeszcze;) ale dobrze wiedzieć jak i gdzie jak już ktoś załatwiał więc Szani jeśli coś jeszcze Ci się przypomni daj znać;)

Co do zakupów Justynka jak zaczęłam tak się powstrzymać nie mogę;) Jedyny hamulec to kasa...
Fotelik i łóżeczko odkupię za symboliczną kasę od szwagierki, a resztę może babcie dokupią, rozdzielę między nie listę hi hi;)
Na allegro znalazłam fajne i myślę bardzo przydatne rzeczy dla kobiet po porodzie, np. taką bieliznę poporodową z siateczki, która gwarantuje przepływ powietrza i ściąga brzuch. Kobitki a kupowałyście może już staniki do karmienia? Może jest jakaś firma godna polecenia?

Pozdrawiam
Buziaki dla wszystkich

http://suwaczki.maluchy.pl/li-23904.png

Ania
odnośnie urlopu macierzyńskiego to słyszałam że jest on udzielany automatycznie, wystaczy donieść do zakładu pracy zaświadczenie o urodzeniu dziecka.
Gdzieś w sieci kiedyś widziałam całą rozpiskę co kiedy i jak należy załatwić, jak ją odnajdę wrzucę linka

Biustonosz kupowałam jak juz sie w swoje przestałam mieścić :-))) , używam już teraz i jestem zadowolona firmy Canpol - dostępny we wszystkich sklepach z artykułami dla dzieci i marketach - ja wyszperałam na allegro za 12 zł :-)) jedyny minus to jest doś pełny i przy wydekoltowanych letnich bluzeczkach często wystaje.

coś takiego: BIUSTONOSZ DO KARMIENIA ROZM. 75 C (413615171) - Aukcje internetowe Allegro

Ania26
Szani dzięki za odpowiedź;)

Nie wiem czy w ZUSie też trzeba coś zgłaszać?
W pracy u siebie chyba też no i muszę się jeszcze dowiedzieć kiedy złożyć wniosek o urlop macierzyński no i najważniejsze trzeba się o kasę upomnieć;) Becikowe to chyba w Urzędzie Miasta?

Ah wszytko wyjdzie w praniu jeszcze;) ale dobrze wiedzieć jak i gdzie jak już ktoś załatwiał więc Szani jeśli coś jeszcze Ci się przypomni daj znać;)

Co do zakupów Justynka jak zaczęłam tak się powstrzymać nie mogę;) Jedyny hamulec to kasa...
Fotelik i łóżeczko odkupię za symboliczną kasę od szwagierki, a resztę może babcie dokupią, rozdzielę między nie listę hi hi;)
Na allegro znalazłam fajne i myślę bardzo przydatne rzeczy dla kobiet po porodzie, np. taką bieliznę poporodową z siateczki, która gwarantuje przepływ powietrza i ściąga brzuch. Kobitki a kupowałyście może już staniki do karmienia? Może jest jakaś firma godna polecenia?

Pozdrawiam
Buziaki dla wszystkich

becikowe to do MOPS-u trzeba isc :) co do macierzyńskiego to niepowiem jak bo mmi umowa sie skonczyła 3 tygodnie przed zajsciem w ciążę a potem bylam tylko zarejestrowana w urzędzie pracy i tam donosiłam tylko zaświadczenie ze szpitala ze w danym dniu urodziłam dziecko i tyle tam wystarczyło :)
ja niekupowałam staników do karmienia i chyba wyczułam ze nie trzeba tzn w sumie miałam taki jeden ale wygodniej mi bylo sciagnąć wszystko i tak karmic (karmiłam w domu bo mały w styczniu sie urodzil a ja po 3 tygodniach straciłam pokarm) ale radze za duzo nie kupowac tego bo w domu naprawde najwygodniej wogóle sie rozebrac i tak karmic nic wtedy nigdzie nie uwiera a i kontakt z dzieckiem jest wiele przyjemniejszy :) A pozatym powiem szczerze ze ja nie umiałam chodzić w staniku do karmienia i wolałam normalne staniki :)

a jesli macie jakies pytania chetnie pomoge na tyle ile bede mogła pomóc :) Pozdrawiam

AAAAAAaaa od razu póki pamietam dodam : przy załatwianiu czego kolwiek co dotyczy dziecka bierzcie zawsze akt urodzenia dziecka :) bo czesto ządają tego dokumentu :)