Skocz do zawartości
Forum

IgE całkowite

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
moja córka ma zdiagnozowane AZS i prawdopodobnie skazę białkową. Aktualnie nie ma żadnych objawów, bierze rano Zyrtec.
Po wykonaniu IgE całkowitego wyszło jej 63.. czyli w normie.. Czy jest możliwe aby Zyrtec wpłynął na zły wynik badania? I czy poziom IgE lepiej robić jak alergen znaduje sie w organizmie czy jak go nie ma?
Bardzo proszę o informacje jakie czynniki są ważne robiąc to badanie.

Witam
"zły wynik badania"? IgE w normie to dobrze. W 1994 roku opublikowano wyniki badania, w którym dzieciom w wieku 12-24 miesięcy z atopowym zapaleniem skóry i innymi czynnikami ryzyka astmy oskrzelowej (podwyższenie całkowitego stężenia IgE w surowicy, podwyższenie stężenia IgE swoistych przeciw m/n pyłkom traw, roztoczom kurzu domowego i sierści kota) podawano cetyryzynę - czynny składnik preparatu ZYRTEC w dawce farmakologicznej. Stwierdzono, że w okresie 18 miesięcznej obserwacji cetyryzyna zapobiegała wystąpieniu astmy oskrzelowej u 50% badanych. Otwiera to ogromne możliwości stosowania leku przeciwhistaminowego w profilaktyce tzw. marszu alergicznego u dzieci obciążonych czynnikami ryzyka. Producenci leków zalecają odstawienie cetyryzyny na 3 dni przed wykonaniem testów alergicznych skórnych. Zyrtecu nie trzeba odstawiać przed testami z krwi. Ja osobiście bym nie robił takich eksperymentów jak badanie gdy "alergen znajduje się w organizmie". Alergen jest zawsze niebezpieczny i podstawa leczenia wszelkich uczuleń jest likwidacja ekspozycji na alergen, a podawanie go jedynie jest możliwe w ściśle określonych warunkach testów skórnych. Proszę pamiętać, że zetknięcie z alergen może prowadzić do anafilaksji i wstrząsu, a w ogóle powodować niepotrzebne cierpienia dziecka!!!
Pozdrawiam

Tak tak, ja wiem że IgE w normie to bardzo dobrze tylko mam mały mętlik bo córka uczulona na kurczka, białko kurze, mleko i jabłka. Więc stad moja konsternacja...
No i panie laborantki jak pobierały krew same zasiały we mnie wątpliwości czy aby jak dziecko nie je mleczka to wynik nie wyjdzie "zły" :kiepsko:

Serdecznie dziękuję za wyjaśnienia. Teraz już jestem spokojna i cieszę się dobrym wynikiem.