Skocz do zawartości
Forum

Tort ajerkoniakowy


kat_ja

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki:
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
- 250ml ajerkoniaku
- 2 opakowania śmietany Mlekovita 30%, każde po 375ml
- 3 białka
- 50g cukru
- 3 blaty biszkoptowe ciemne
- 1 Śmietan-fix
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy

Wykonanie:
Żelatynę rozpuścić w połowie małej szklanki (ok. 60ml) wrzątku i wymieszać z ajerkoniakiem. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. 1 opakowanie śmietany ubić również na sztywno. Białka i śmietanę dodać do ajerkoniaku. Wymieszać i chłodzić ok. 15 minut. Przełożyć blaty kremem i schłodzić tort w lodówce ok. 1 godziny. Drugie opakowanie śmietany ubić na sztywno ze Śmietan-fixem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Powstałą masą posmarować cały tort. Ozdobić według uznania. Fajnie wychodzi w połączeniu z wiórkami z gorzkiej czekolady. Smacznego!

PS. Zdjęcia jutro :-)

BĘDĄC MATKĄ NIGDY NIE MÓW, ŻE JESTEŚ NA COŚ PRZYGOTOWANA...

http://lb5f.lilypie.com/ItFmp2.png

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...