Skocz do zawartości
Forum

Kuchnia węgierska


Gość Izabelin

Rekomendowane odpowiedzi

Naleśniki gundel

16 naleśników
100 ml śmietanki kremówki
150 ml mocnego rumu (słaby można doprawić spirytusem)
15 dag cukru
5 dag pokrojonych rodzynek
łyżka tartych suszonych skórek pomarańczy
25 dag mielonych orzechów włoskich
250 ml mleka
10 dag gorzkiej czekolady
3 żółtka
2 łyżki kakao
1 łyżka masła

Przygotować zwykłe naleśniki. Nadzienie:, śmietankę zagotować, gdy pojawią się bąbelki, dodać 2 łyżki rumu, 10 dag cukru, rodzynki, orzechy i skórkę pomarańczową. Mieszając gotować minutę na wolnym ogniu. Jeśli jest za gęste, dodać śmietany, gdy za rzadkie, orzechów. Na każdym naleśniku rozsmarować łyżkę nadzienia, zawinąć płaty w kopertę. Nadziane naleśniki lekko podsmażyć na maśle. Ułożyć na gorącym talerzu tak, aby trochę nachodziły na siebie.
Krem czekoladowy: czekoladę roztopić w mleku na wolnym ogniu, wmieszać żółtka i natychmiast zdjąć z ognia. Dodać 2 łyżki cukru, kakao, 1-2 łyżki rumu. Wymieszać, aż powstanie jednolita masa. Jeśli krem jest za gęsty - dodać mleka, jeśli za rzadki - czekoladę lub kakao. Naleśniki zalać kremem. Przed podaniem oblać dookoła paroma łyżkami rumu i zapalić.

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...