Skocz do zawartości
Forum

Grudnioweczki 2009 :))))

Rekomendowane odpowiedzi

gosiaj
yasmelka
ja tylko na chwilke. Dopiero nakarmilam małą, ona śpi a ja obiadek gotuje, szalone te ostatnie dni...ciekawe jak tam sandra....chyba już urodziła? Nie wiem jak to jest po odejściu wód....ile czekaja....
anna sie omęczyła 3 dni i cc zrobili ciekawe jak sie czuje...bidulka...no ale teraz maja już swoją kochaną dziewczynke i jest ok....
gosiaj ja o tym nie słyszałam zeby u nas to robili, bo pewnie jakby robili to moja miśka nie mialaby aropialego prawego oczka...tydzien dostawala krople i przeszlo a ten azotan to wlasnie zeby dziecko tych gronkowcow czy czegos tam nie zlapalo....takze u nas chyba nie daja...
majeczka trzymaj sie dasz rade...już niedlugo to kwestia tygodnia lub paru dni.....tyle dalaś rade to juz niedlugo zobaczysz minie szybko...
cherry ty jestes pewna ze sie przeterminujesz? hehe
patrycja i jak tam u ciebie z jedzeniem? Ben na cycu, co jesz dobrego no i oczywiście powiedz jak to u ciebie z kupkami?
znaczy u Bena...heheheh bo twoje to nie bardzo mnie interesuja........hihihhihhh
ana jak tam...ty jedna najgorzej to wszystko przechodzilaś od 24 tygodnia i pewnie teraz w styczniu urodzisz?
netka jak tam?
mia i dorotaiwiki jak wasze dziewczynki...? jak jedzenie spanie i kupkanie? no dzielcie sie wiadomościami......piszcie bo niedlugo wszystkie bedziemy sie wspierac w kupkach i ulewaniach i jedzeniach.....tak jak w ciąży...
aguu a ty jak sie czujesz?

tu znalazlam:

PO PORODZIE
noworodkom zakrapla się do oczu jednoprocentowy roztwór azotanu srebra (czasem pozostają po nim charakterystyczne ciemne smugi na policzkach). Po tym zabiegu czasem zdarza się niewielkie, zwykle jednodniowe ropienie spojówek. Coraz częściej zamiast tego specyfiku stosuje się też krople lub maść antybiotykową. Te zabiegi służą ochronie oczu dziecka przed zakażeniem drobnoustrojami, które mogły dostać się podczas porodu.

oraz:

Pomiary noworodka. Na chwilę trzeba rozstać się z dzieckiem. W kąciku noworodka położna mierzy je i waży, przemywa oczy maluszka solą fizjologiczną, wpuszcza się do nich azotan srebra – po to, by zapobiec infekcji, do której mogło dojść podczas porodu. Wszystkie noworodki dostają też zastrzyk z witaminą K, która chroni przed krwawieniem wewnętrznym i uszczelnia naczynia krwionośne (w niektórych szpitalach robi się go na oddziale położniczym).
Po blisko dwóch godzinach mama z dzieckiem zostaje przewieziona na oddział położniczy.
Aby zapobiec zakażeniu drobnoustrojami (które mogły się dostać podczas porodu) do oczu zakrapla się roztwór azotanu srebra. Po tym zabiegu czasem zdarza się niewielkie, zwykle jednodniowe ropienie spojówek.
a witamine K no i oczywiście D3 dostaja potem w domu tez w kropelkach z tym że witamine K tylko te dzieci które ssa sama piers...

http://www.suwaczki.com/tickers/82docwa1zyg7nb5a.png
http://www.suwaczki.com/tickers/wff2vcqg6w42rjgz.png

gosiaj
nam w szkole rodzenia polozna mowila, zeby pytac o wszystko co sie dzieciom podaje...zazwyczaj po porodzie dzieci sa mierzone i wazone, a potem wkrapla sie ten azotan do oczu- 1 kropelke i podaje witamine K...

teraz jest tu w niemczech tak bardzo wazne, zeby rodzice sami decydowali co chca a czego nie chca i wszystko omawia sie przy rejestracji do szpitala albo (jak sie nie zdazy wczesniej) to juz jakos w szpitalu...

wczoraj poloznej zapytalam przy rejestracji jak to u nich jest- jesli rodzice sobie kropli nie zycza, to dziecko ich nie dostaje...i mysle, ze jak sie na to nie zwroci uwagi, to wkraplaja, bo tak sie zawsze do tej pory robilo...

chodzi o to, ze te krople sa zbedne, jesli kobiedy miala regularnie robione badania i nie ma chorob wenerycznych...wskazane krople sa, jesli nie wiadomo czy matka jest czyms zarazona, nie robila badania na hiv, albo tatus nie jest znany...

dlatego ja tych kropli nie chce...podobno straszliwie szczypia, bo polozna sobie sama wkroplila...no i zbedne przede wszytskim....

pytam wlasnie dla porownania jak jest w Polsce....ale moja siostra tez nic o niczym nie wie, bo jej sie nikt nie pytal...
w polsce o wielu rzeczach nie mowia co robią....
najlepsze bylo jak jedna z mam pyta przed kapiela dzieci cy moglaby pojsc i zobaczyc jak kapia....a polozna na to ze nie bo one nie kapia tak jak w domu tylko swoim szpitalnm sposobem....no i pani sie zaczela burzyc a polozna na to ze takie maja przepisy.....no coz moze lepiej tego nie widziec bo serce sie kraje....te 2 dni trzeba przetrzymac....

Gość kwiatuszek9876

yasmelka
gosiaj
yasmelka
ja tylko na chwilke. Dopiero nakarmilam małą, ona śpi a ja obiadek gotuje, szalone te ostatnie dni...ciekawe jak tam sandra....chyba już urodziła? Nie wiem jak to jest po odejściu wód....ile czekaja....
anna sie omęczyła 3 dni i cc zrobili ciekawe jak sie czuje...bidulka...no ale teraz maja już swoją kochaną dziewczynke i jest ok....
gosiaj ja o tym nie słyszałam zeby u nas to robili, bo pewnie jakby robili to moja miśka nie mialaby aropialego prawego oczka...tydzien dostawala krople i przeszlo a ten azotan to wlasnie zeby dziecko tych gronkowcow czy czegos tam nie zlapalo....takze u nas chyba nie daja...
majeczka trzymaj sie dasz rade...już niedlugo to kwestia tygodnia lub paru dni.....tyle dalaś rade to juz niedlugo zobaczysz minie szybko...
cherry ty jestes pewna ze sie przeterminujesz? hehe
patrycja i jak tam u ciebie z jedzeniem? Ben na cycu, co jesz dobrego no i oczywiście powiedz jak to u ciebie z kupkami?
znaczy u Bena...heheheh bo twoje to nie bardzo mnie interesuja........hihihhihhh
ana jak tam...ty jedna najgorzej to wszystko przechodzilaś od 24 tygodnia i pewnie teraz w styczniu urodzisz?
netka jak tam?
mia i dorotaiwiki jak wasze dziewczynki...? jak jedzenie spanie i kupkanie? no dzielcie sie wiadomościami......piszcie bo niedlugo wszystkie bedziemy sie wspierac w kupkach i ulewaniach i jedzeniach.....tak jak w ciąży...
aguu a ty jak sie czujesz?

tu znalazlam:

PO PORODZIE
noworodkom zakrapla się do oczu jednoprocentowy roztwór azotanu srebra (czasem pozostają po nim charakterystyczne ciemne smugi na policzkach). Po tym zabiegu czasem zdarza się niewielkie, zwykle jednodniowe ropienie spojówek. Coraz częściej zamiast tego specyfiku stosuje się też krople lub maść antybiotykową. Te zabiegi służą ochronie oczu dziecka przed zakażeniem drobnoustrojami, które mogły dostać się podczas porodu.

oraz:

Pomiary noworodka. Na chwilę trzeba rozstać się z dzieckiem. W kąciku noworodka położna mierzy je i waży, przemywa oczy maluszka solą fizjologiczną, wpuszcza się do nich azotan srebra – po to, by zapobiec infekcji, do której mogło dojść podczas porodu. Wszystkie noworodki dostają też zastrzyk z witaminą K, która chroni przed krwawieniem wewnętrznym i uszczelnia naczynia krwionośne (w niektórych szpitalach robi się go na oddziale położniczym).
Po blisko dwóch godzinach mama z dzieckiem zostaje przewieziona na oddział położniczy.
Aby zapobiec zakażeniu drobnoustrojami (które mogły się dostać podczas porodu) do oczu zakrapla się roztwór azotanu srebra. Po tym zabiegu czasem zdarza się niewielkie, zwykle jednodniowe ropienie spojówek.
a witamine K no i oczywiście D3 dostaja potem w domu tez w kropelkach z tym że witamine K tylko te dzieci które ssa sama piers...

i też te co są karmione i butelką i cyckiem

kwiatuszek9876
yasmelka
gosiaj

tu znalazlam:

PO PORODZIE

oraz:

i też te co są karmione i butelką i cyckiem
tak te mieszane też :)

yasmelka
gosiaj
nam w szkole rodzenia polozna mowila, zeby pytac o wszystko co sie dzieciom podaje...zazwyczaj po porodzie dzieci sa mierzone i wazone, a potem wkrapla sie ten azotan do oczu- 1 kropelke i podaje witamine K...

teraz jest tu w niemczech tak bardzo wazne, zeby rodzice sami decydowali co chca a czego nie chca i wszystko omawia sie przy rejestracji do szpitala albo (jak sie nie zdazy wczesniej) to juz jakos w szpitalu...

wczoraj poloznej zapytalam przy rejestracji jak to u nich jest- jesli rodzice sobie kropli nie zycza, to dziecko ich nie dostaje...i mysle, ze jak sie na to nie zwroci uwagi, to wkraplaja, bo tak sie zawsze do tej pory robilo...

chodzi o to, ze te krople sa zbedne, jesli kobiedy miala regularnie robione badania i nie ma chorob wenerycznych...wskazane krople sa, jesli nie wiadomo czy matka jest czyms zarazona, nie robila badania na hiv, albo tatus nie jest znany...

dlatego ja tych kropli nie chce...podobno straszliwie szczypia, bo polozna sobie sama wkroplila...no i zbedne przede wszytskim....

pytam wlasnie dla porownania jak jest w Polsce....ale moja siostra tez nic o niczym nie wie, bo jej sie nikt nie pytal...
w polsce o wielu rzeczach nie mowia co robią....
najlepsze bylo jak jedna z mam pyta przed kapiela dzieci cy moglaby pojsc i zobaczyc jak kapia....a polozna na to ze nie bo one nie kapia tak jak w domu tylko swoim szpitalnm sposobem....no i pani sie zaczela burzyc a polozna na to ze takie maja przepisy.....no coz moze lepiej tego nie widziec bo serce sie kraje....te 2 dni trzeba przetrzymac....

w tym szpitalu, do ktorego ja ide (i o ile wszytsko bedzie sn), to po porodzie dziecko klada na mame, przykrywaja recznikiem, zeby zimno nie bylo, gasza swiatlo i wszystkie polozne wychodza do pokoju obok...rodzice i dziecko zostaja sami...polozne wracaja za godzine i wtedy tata moze wykapac dziecko jesli chce.
mierzenie odbywa sie dopiero wtedy...w kazdym razie dla nich bardzo wazna jest ta pierwsza godzina, zeby dziecko mialo non stop bezposredni kontakt z mama...

tu nawet po cc, jesli matka miala calkowita narkoze, to tata moze dostac na gola klate takiego dzidziusia, zeby dziecko poczulo jego zapach i slyszalo jego glos...

zreszta opowiem jak to wszytsko sie odbywa jak przyjdzie co do czego :-) teraz znam to z opowiadan, ale wszystkie kobiety jakie znam i ktore tam rodzily sa tym szpitalem zachwycone :-)

http://www.suwaczki.com/tickers/relgi09k2phn9pyy.png

30.04.09 13:13- II kreski
11.05.09-zobaczylismy pecherzyk i Ciebie-mala plamke
29.05.09- ruszasz raczkami i nozkami i mierzysz 29mm
16.06.09-masz 67mm, bijace serduszko i jestes zdrowa/y
28.07.09-jestes na 95% dziewczynka, kochana Olivia Marianna, jestes zdrowa i wazysz 281g
06.10-wazysz prawie 1200g i masz prawie 40cm
06.01.10- urodzilas sie o 9:26

a ja musze do sklepu na zakupy ale jakos sie zmobilizowac nie moge....

28.07.09-jestes na 95% dziewczynka, kochana Olivia Marianna, jestes zdrowa i wazysz 281g

Gość kwiatuszek9876

Gosiaj wyczytałam teraz że w Polsce też się podaje takie krople ....Na chwilę trzeba rozstać się z dzieckiem. W kąciku noworodka położna mierzy je i waży, przemywa oczy maluszka solą fizjologiczną, wpuszcza się do nich azotan srebra – po to, by zapobiec infekcji, do której mogło dojść podczas porodu.....

Tylko że nas się nikt nie pyta , i jak ktoś jest pierwszy raz mamą to dużo rzeczy nie wie i dowiaduje się później

podejrzewam, ze te krople nie szkodza, a w wielu przypadkach wrecz pomagaja...tylko jesli kobieta jest na wszystkie strony przebadana i nie ma infekcji i bakterii, to te krople sa zbedne...(tak jak wczesniej pisalam)...i teraz wszytscy tu w niemczech mowia o tym, zeby dzieciom nie dodawac jeszcze tego stresu i pieczenia oczu, jesli nie jest to niezbedne...i tak maja w czasie porodu niezly stres....

i powiem szczerze, ze jak sie zapyta polozna o te krople to kazda powie, ze to w tych czasach i przy tych wszytyskich badaniach i kontrolach w czasie ciazy zakraplanie oczu nie jest niezbedne....bo wszytsko leczy sie jeszcze przed porodem...

ale juz was nie zameczam tymi kroplami...jak macie mozliwosc, to sie dopytajcie w szpitalu albo u poloznej jak jest.,...ja tez zadalam to pytanie poloznej na forum...zobaczymy co odpowie...

kwiatuszek9876
Tylko popatrz dziecko nawet jak je dostanie to szczypać te oczy nie bedą , bo dziecko śpi cały czas . Widzisz to jest też tak jak biorą dziecko na badanie słuchu i dopajają glukoza .

wiesz co, ja nie wiem czy jak dziecko idzie do mierzenia i wazenia to spi? wydaje mi sie, ze chyba nie spi...przynajmniej przez pierwszych kilkanascie minut dopoki sie wszytsko nie uspokoi....
ale niestety nie wiem jak jest, bo porod jest jeszcze przede mna....w kazdym razie sa polozne, ktore dobrowolnie na sobie te krople testowaly i podobno straszliwie sa pieczace...
ja nie testowalam, wiec nie wiem :-) na szczescie ( a jako niemowle pewnie tez je mialam w oczach i jakos przezylam) :-))))))))):36_15_9:

kwiatuszek9876
Tylko popatrz dziecko nawet jak je dostanie to szczypać te oczy nie bedą , bo dziecko śpi cały czas . Widzisz to jest też tak jak biorą dziecko na badanie słuchu i dopajają glukoza .

a po co?

Związki srebra. Na pierwszy plan wysuwa się Argentum nitricum (azotan srebra), czyli lapis, kamień piekielny – białe kryształki, rozpuszczalne w wodzie, ciemniejące na świetle. W wysokich stężeniach (ponad 10%) działa żrąco. Przyżeganie za pomocą lapisu odbywa się warstwowo, powierzchniowo, bowiem nie wnika on w głąb tkanek. Zatem aby wypalić, np. brodawkę za pomocą lapisu, należy nim smarować wielokrotnie zmianę skórną. W niskich stężeniach azotan srebra działa ściągająco. Ponadto jest to substancja silnie odkażająca (przeciw roztoczom, bakteriom, wirusom).

Roztwory wodne azotanu srebra do przemywania błon śluzowych jako środek odkażający w stężeniu 1:2000 lub 1:1000 (także płukania pęcherza moczowego, cewki moczowej, oczu). Do pędzlowania jamy ustnej i gardła jako środek odkażający i ściągający w roztworze 1-5%. Do zabiegu Crede’go u niemowląt – roztwór 1% azotanu srebra w wodzie destylowanej – 1-2 krople do oczu (w celu zapobiegania zakażenia oczu rzeżączką). Credé Karl Siegmunt Franz (1819-1892) był niemieckim ginekologiem i położnikiem, który wprowadził metodę przyśpieszania wydalania łożyska (wyciskanie przez powłoki brzuszne) oraz wspomnianą metodę zabezpieczania oczu przed zakażeniem rzeżączką. Azotan srebra jest skuteczny w leczeniu wielu chorób bakteryjnych skóry (także trądziku), obecnie jednak mało stosowany.

Azotan srebra pod nazwą Argentum nitricum fusum (lapis infernalis – kamień piekielny) w XIX i na początku XX wieku był podawany doustnie w dawce 5-30 mg (dobowo do 180 mg; na początku XX wieku dawkę dobową obniżono do 100 mg) jako środek przeciw padaczce, przy wrzodzie żołądka, nieżycie jelit.

Gość patrycja`81

pisze na to co zapamietalam:D
a ze moja pamiec jest ostatnio kiepska,bom rozkojarzona:lol: to moge cos opuscic
zaczne od Majeczki-Kobieto,Ty lzy sobie zostaw na moment urodzenia-wtedy mozesz plakac do woli lzami szczescia:wink:

co do tych kropli co Gosi apisze-to ja nie wiem
a witamine K moj dostal jako ze ja po tej cholestazie-a czy cos Emilia dostala po porodzie-nic nie kojarze
w Szwecji tez tak jest,jak Gosia napisala o Niemczech
po porodzie dziecko od razu laduje u matki
po ogladneiciu rodzacej "tam w srodku" i zacerowaniu polozna znika -a swierzo upieczeni rodzice zostaja sam na sam z dzieciatkiem
teraz mbylo ciut inaczej,bo mi Bena wzieto,ale tatus poszedl z nim,wiec wszystko bylo pod kontrola :D
a na sale akut moglismy przychodzic wtedy kiedy chcemi i ile chcemy
tam tez lezalo jakies dziecie w inkubatorze-i rodzie tez mogli byc non stop

tak samo czy jak mi cos polozna chciala wstrzyknac,albo ogladnac albo cus to pytala o moje pozwolenie
podobnie z Benem-najpierw informowali co i jak a pozniej pytali czy ok

Gość kwiatuszek9876

Dobrze że o tym napisałaś teraz dziewczyy będą wiedzieć i się zapytaja . A te co już urodziły będą wiedziec na przyszłość .
Lepiej nic więcej nie pisz , bo dziewczyny się wystraszą i zaczną rodzić wszytkie na raz. Chodz ja sobie nie przypominam żeby coś takiego dostała a cały czas przy lekarce stał mąż . I napewno powinno byc zapisane w książeczce a nie ma .

Macie wieści od Aguli kiedy wychodzi??

Gość patrycja`81

kwiatuszek9876

a czemu dopajaja glukoza????
a ja nie kojarze zeby Emilia poszla od razu w kime pó porodzie
Ben sie buntowal jak chcieli mu zalozyc maske do oddychania czyli tez nie spal:lol:

a badanie sluchu bobasy mialy pozniej,nie zaraz po porodzie

kwiatuszek9876
Dobrze że o tym napisałaś teraz dziewczyy będą wiedzieć i się zapytaja . A te co już urodziły będą wiedziec na przyszłość .
Lepiej nic więcej nie pisz , bo dziewczyny się wystraszą i zaczną rodzić wszytkie na raz. Chodz ja sobie nie przypominam żeby coś takiego dostała a cały czas przy lekarce stał mąż . I napewno powinno byc zapisane w książeczce a nie ma .

Macie wieści od Aguli kiedy wychodzi??

hehehehehe :-)

o Aguli wiem tyle co pisza dziewczyny, ktore dostaja od niej smsy...

ale wiem na pewno, ze jest bardzo szczesliwa :-)

yasmelka- to dobzre z e s ejakos radzisz i dochodzisz do siebie faktycznie po porodzie sn ja odrazu wstawalam z lozka bo im wiecej sie chodiz tym lepiej sie czuje i chhcialam odrazu z dziecmi byc a nie ze odpoczywaj my wezmiemy dziecko a jak wstaneisz dostaniesz wolalam odrazu miec przy sobie choc dreszczce mailam 5 kolder mi dali bo mialam drgawkiz wysilku to i tak nie dalam sie hihi goraczka prawie 40stopni ale wolalam rozchodzic wszystko po wyjsciu z eszpitala na drugio dzien musialam przejsc prawie 4 kilosy na nogach i udalo sie z goraczka z bolem dreszczami bolacymi piersiami bo samochod sie zepsul wiec mysle z efaktycznie elpiej rodzic naturalnie choc duzo kobiet woli cc

http://suwaczki.maluchy.pl/li-39814.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-39815.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-39810.png

17.04.2009-2 piekne kreseczki
22.06.2009-zobaczylismy cie masz juz 72,2mm w 13,4tc
28.07.2009-masz juz 15cm
28.07.2009-USG-SYNEK
19.08.2008-slyszelismy bicie twojego serduszka

Gość patrycja`81

kwiatuszek9876
żeby dziecko podczas badani spało i się nie wierciło , bo wiadomo jak to jest , wezmą na badanie dziecko zacznie się wiercić a takto dadzą i dziecko śpi jak baranek :)

czyli juz wiem po co ta glukoza-ale to nie jest dopajanie:lol:

Ben tez dostawal ciut glukozy podczas jak mu cos np wbijali w zyle-
ale przy zwyklych badaniach:lup:

Gość kwiatuszek9876

Tak badanie słuchu masz dopero na drugi dzień .

U nas też mówili co daja jak pielegniara przyszła na drugi dzień żeby dać szczepionkę wzw to mówiła co daję i co moze się dziać.
Troszke inaczej jest jak się urodzi , bo też położną na piersi dziecko ale po chwili zabierają i mierzą a ciebie szyją i po tym jak cię zeszyją to zostawiaja nas z dzieckiem i po godzinie przewożą na sale

cherry82
yasmelka- to dobzre z e s ejakos radzisz i dochodzisz do siebie faktycznie po porodzie sn ja odrazu wstawalam z lozka bo im wiecej sie chodiz tym lepiej sie czuje i chhcialam odrazu z dziecmi byc a nie ze odpoczywaj my wezmiemy dziecko a jak wstaneisz dostaniesz wolalam odrazu miec przy sobie choc dreszczce mailam 5 kolder mi dali bo mialam drgawkiz wysilku to i tak nie dalam sie hihi goraczka prawie 40stopni ale wolalam rozchodzic wszystko po wyjsciu z eszpitala na drugio dzien musialam przejsc prawie 4 kilosy na nogach i udalo sie z goraczka z bolem dreszczami bolacymi piersiami bo samochod sie zepsul wiec mysle z efaktycznie elpiej rodzic naturalnie choc duzo kobiet woli cc

o mamo, cherry...z taka goraczka tyle kilosow z buta? biedulka...ja bym na pewno zadzwonila po taksowke!

u mmnie paranoja lekka, bo K wyjezdza do Hamburga w piatek i wraca w sobote...i juz mnie jego mama chciala zabrac do siebie do domu, zebym sama nie byla...
ale na szczescie K jej delikatnie wytlumaczyl, ze tu mam blizej do szpitala i moge zadzwonic po taksowke albo nawet samochodem pojechac :-) a przynajmniej nie bede siedziala w chmurach dymu tytoniowego :-)

patrycja`81
kwiatuszek9876

a czemu dopajaja glukoza????
a ja nie kojarze zeby Emilia poszla od razu w kime pó porodzie
Ben sie buntowal jak chcieli mu zalozyc maske do oddychania czyli tez nie spal:lol:

a badanie sluchu bobasy mialy pozniej,nie zaraz po porodzie

wymiekam z tych roznych technik poporodowych....w kazdym razie wiecej jest podobienstw w praktykach miedza niemcami a szwedami niz polska...normalnie sie polapac nie mozna :-)

ja tez nie pamietam czu cos do oczka wlewaja nie wiem jak tutaj

bole krzyza minely wiec moze to jakies tylko pzrepowiadajace cos bylo teraz czuje sie normalnie jak zawsze

http://suwaczki.maluchy.pl/li-39814.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-39815.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-39810.png

17.04.2009-2 piekne kreseczki
22.06.2009-zobaczylismy cie masz juz 72,2mm w 13,4tc
28.07.2009-masz juz 15cm
28.07.2009-USG-SYNEK
19.08.2008-slyszelismy bicie twojego serduszka