Skocz do zawartości
Forum

Grudnioweczki 2009 :))))

Rekomendowane odpowiedzi

patrycja`81
gosiaj
patrycja`81

moje dziecie jak narazie nie bedzie mialo lozeczka:lol:
zakladam,ze tak jak Siostra bedzie cycowe,wiec bedzie spalo z nami,a przede wszystkim ze zrodlem mlecznym:D
Emilia wrazie czego w ciagu dnia,bedzie pozyczac swoje lozeczko:D

ja bym sie bala spac z maluszkiem...kiedys chcialam z siostrzencem...on pochrapywal...a ja czuwalam czy wszytsko ok i czy go juz nie zepchnelam z lozka...dlatego chce takie lozeczko, gdzie jedna strone mozna odmontowac i zrobi sie z tego takie balkonik...no i potem bedzie roslo razm z Olivka :-)

nie ma co sie bac:usmiech:
ani tata ani mama nie zrobia bobasowi krzywdy:usmiech:

tez kiedys spalam z siostrzencem,mial chyba okolo dwoch tygodni-to bylo w ciagu dnia,szwagier mnie odbieral wiec u nich bylam,ja bylam zmeczona po calodziennej i nocnej podrozy-niby spalam twardo bo taka bylam padnieta,ale i tak czujnie:D

no ale zeby nie bylo-nie namawiam,zeby dziecko spalo z rodzicami,czy tez w lozeczku-to jest indywidualny wybor:wink:

ja pierwszy raz bede robic knedle-mam nadzieje ze jakos wyjda:D

no na pewno nie zrobia krzywdy...ale na pewno zadne z nich sie nie wyspi... przynajmniej my bysmy sie nie wyspali :-)

http://www.suwaczki.com/tickers/relgi09k2phn9pyy.png

30.04.09 13:13- II kreski
11.05.09-zobaczylismy pecherzyk i Ciebie-mala plamke
29.05.09- ruszasz raczkami i nozkami i mierzysz 29mm
16.06.09-masz 67mm, bijace serduszko i jestes zdrowa/y
28.07.09-jestes na 95% dziewczynka, kochana Olivia Marianna, jestes zdrowa i wazysz 281g
06.10-wazysz prawie 1200g i masz prawie 40cm
06.01.10- urodzilas sie o 9:26

Mia
Proszę mnie oświecić... Co to są knedle ??

Ja jeszcze też nie mam łóżeczka ;)

takie pyzy-kulki ze sliwkami w srodku :-)

28.07.09-jestes na 95% dziewczynka, kochana Olivia Marianna, jestes zdrowa i wazysz 281g

mam nadzieje, ze widac

takie cos:

jezu, ale sie glodna zrobilam...na sniadanie zjadlam tylko 1 kromke ciemnego chleba...mam ochote na te knedle- nawet sa dzisiaj w kantynie...ale ja musze w koncu cos miesnego zjesc bo ponad tydzien miesa nie jadlam...i potem wychodzi niedobor zelaza :-(

gosiaj

no na pewno nie zrobia krzywdy...ale na pewno zadne z nich sie nie wyspi... przynajmniej my bysmy sie nie wyspali :-)

no nie wiem jak Wy :wink:
no ale my sie wysypialismy:D
co prawda na poczatku,jak to napoczatku trzeba sie przyzwyczaic i oswoic z nowa sytuacja

dla mnie wspolne spanie,to same plusy
no moze jeden minusik,ze nie zasypialam wtulona w meza:oczko:
(tu od razu napisze,ze przez wspolne spanie z niemowlakiem nasze zycie igraszkowe nie ucichlo:D albo bobas byl eksmitowany,albo my sie przenosilismy:lol:)

w pierwszym Emilkowym miesiacu spalismy w trojke,po miesiacu dzieki "dobrym radom"
(ze pozniej bedzie ciezko odzwyczaic dziecko od wspolnego spania,ze sama nie bedzie umiala zasypiac, itp)
przyzwyczajalismy ja do lozeczka-spoko szlo,czasem udalo jej sie samej zasnac,nad ranem trafiala do nas bo chcialam sie wyspac
noi to trwalo dotad az nie pojechalismy w styczniu na wczasy
mielismy lozeczko turystyczne,nawet nie potrzebnie,bo w hotelu nam ladnie przygotowali hotelowe poslanie dla niemowlaka
ale te lozeczko byly nisko,znaczy ta "poleczka"
wiec Emilia spala z nami- i od tamtej pory,postanowilam(znazcy maz tez),ze w d... mam dobre rady
dla mnie jest lepsze wspolne spanie,bo przynajmniej sie bardziej wysypiam,mimo ze Emilia czesto sie budzila do cyca w nocy

a odzwyczajanie od cyca,i przyzwyczajenie do lozeczka,nie bylo takie straszne jak co niektorzy wypisuja:lol:
nie bylo tak super fantastycznie,bo i Emilia plakala,a i mi sie zdarzylo raz(przy odcycwaniu) zaplakac-ale z perspektywy czasu(mimo ze nieduzo go uplynelo) uwazam ze poszlo calkiem niezle
jeszcze pelnego sukcesu nie ma-bo wciaz jeden rodzic jest w pokoju,kiedy Emilia zasypia sama w lozeczku
no ale obylo sie bez "husiania",smoczka,butli i innych akcesori:lol:

najwazniejsze zeby wybrac najlepsze rozwiazanie dla siebie,dziecka i taty-
bo to my wiemy co jest dla nas najlepsze-nie rady z ksiazki,kolezanki,czy mamy czy dobrej cioci:D

ale sprawozdanie:sofunny:

panna-em
a ja z tym jedzeniem miesa tez ostatnio tak mam że jakoś mi nie podchodzi....
na obiadek dzis mam.....pierogi z kapustą i grzybami :D

Panna Ty kiedys dostaniesz ode mnie w te Twoje cztery litery:lol:

po raz kolejny wywolalas u mnie slinotok :sofunny:

uwielbiam pierogi ruskie i wlasnie z kapusta i grzybami:usmiech:

patrycja Ty to taka forumowa ciocia dobra rada :D:D

a mnie coś dzisiaj jakoś tak wokół pępka swędzi dziwnie :Szok: a podrapać sie nie moge bo jakoś boli ::(:

wyczytałam na pazdzierniczkach że body odradzaja na poczatek dopoki pepuszek nie odpadnie, co wy o tym myslicie? w takim razie w co ubierac maluszka??

Tyś moje dziecie, ja Twoja mama!!:wink:

Tyś mój mąż, ja Twoja żona!! :mdr:

panna-em

a mnie coś dzisiaj jakoś tak wokół pępka swędzi dziwnie :Szok: a podrapać sie nie moge bo jakoś boli ::(:

wyczytałam na pazdzierniczkach że body odradzaja na poczatek dopoki pepuszek nie odpadnie, co wy o tym myslicie? w takim razie w co ubierac maluszka??

e tam dobra rada:lol:
dziele sie grzecznie doswiadczeniem:D
zamiast szukac na necie mozna w grudniowkach wyczytac:sofunny:

a co do tych body-a co proponuja innego do ubrania?

Emilia chodzila w body(ew.bluzeczka i spodenki) od poczatku-nic kikutowi pepkowemu nie przeszkadzaly body

piszą o kaftanikach, śpioszkach, dresach.....
ale śpioszki mają podobną "konstrukcje" jak body :D
no ale u nich przy porodzie nie zima wiec jakby mogą "poszalec" z ubrankami a nasze to takie bałwanki będą :D:D
jestem przekonana że jak tylko na pazdzierniczkach pierwsza sie rozpakuje to juz zleci jak nie wiem, listopadowki no i my zaczniemy :D aaaaa......:whoot:

wiecie tak mi sie przypomnialo że jak moja siostra rodzila (12godzin) to na koncu juz brakło jej sił i wezwali lekarza i on jej na brzuch nacisnął a ona wbiła mu paznokcie w ręke i mowi do niego "co Ty kurwa baranie robisz" :lol: byla z nią mama i mowi że nie wiedziala czy sie śmiać czy płakać :D
jeszcze kilka stęknięć i mały wyszedł ale z wysiłku mial taką główke jajowatą ::(:
a pozniej jak mu to schodziło to takie różki miał, mały diabeł :D:D

Tyś moje dziecie, ja Twoja mama!!:wink:

Tyś mój mąż, ja Twoja żona!! :mdr:

patrycja`81
panna-em

e tam dobra rada:lol:
dziele sie grzecznie doswiadczeniem:D
zamiast szukac na necie mozna w grudniowkach wyczytac:sofunny:

a co do tych body-a co proponuja innego do ubrania?

Emilia chodzila w body(ew.bluzeczka i spodenki) od poczatku-nic kikutowi pepkowemu nie przeszkadzaly body

Ja też od początku ubierałam body.....pepuszek można przyklejać taka specjalną taśmą..jest do kupienia w aptece...ale u nas i bez tego się obeszło...po prostu trzeba pomaleńku....zresztą z takim malcem cay czas sie uważa.....a kikut odpada po 7 do 10 dni wiec to chyba nie problem...małe dziecko nie jesttez takie strasznie ruchliwe i moim prywatnym zdaniem body nie jest powodem...

http://www.suwaczki.com/tickers/82docwa1zyg7nb5a.png
http://www.suwaczki.com/tickers/wff2vcqg6w42rjgz.png

panna-em
piszą o kaftanikach, śpioszkach, dresach.....
ale śpioszki mają podobną "konstrukcje" jak body :D
no ale u nich przy porodzie nie zima wiec jakby mogą "poszalec" z ubrankami a nasze to takie bałwanki będą :D:D
jestem przekonana że jak tylko na pazdzierniczkach pierwsza sie rozpakuje to juz zleci jak nie wiem, listopadowki no i my zaczniemy :D aaaaa......:whoot:

wiecie tak mi sie przypomnialo że jak moja siostra rodzila (12godzin) to na koncu juz brakło jej sił i wezwali lekarza i on jej na brzuch nacisnął a ona wbiła mu paznokcie w ręke i mowi do niego "co Ty kurwa baranie robisz" :lol: byla z nią mama i mowi że nie wiedziala czy sie śmiać czy płakać :D
jeszcze kilka stęknięć i mały wyszedł ale z wysiłku mial taką główke jajowatą ::(:
niektore dzieciaki mają takie głowy po urodzeniu....ale to sie normuje....

http://www.suwaczki.com/tickers/82docwa1zyg7nb5a.png
http://www.suwaczki.com/tickers/wff2vcqg6w42rjgz.png

panna-em
a ja ruskich nie cierpieeee bleee :lol:

podziele sie z Tobą :D:D
ja osobiscie wole z podsmażoną cebulką :D:D

ruskie sa najlepsze na swiecie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

na koncu chyba te z miesem....

a jeszcze moga byc z twarozkiem i rodzynkami, albo z truskawkami....albo wisienkami....

ja wlasnie wrocilam z obiadu (tu w niemczech obiad jest okolo godziny 12, moj jadal zazwyczaj o 11:30 ale teraz na szczescie sie opoznilo i jemy o 12:30) z K j jego kolegami (wszytscy pracuja na uniwerku, a ja siedze tu w bibliotece)
oczywiscie co zjadlam? knedle ze sliwkami, polane maslem, cukrem i cynamonem...ale bylo pycha...tylko zjadlam 1,5 i myslalam, ze padne...jakie to syte zarcie!!!!!!!!!

patrycja: a czemu Ci zabronil jesc smazona cebule? przez wzdecia i baki?

ja chce , zeby Olivka spala od poczatku w lozeczku...no wlasnie najpierw w takim balkoniku, zeby blisko cycek byl...ale zawsze w swoim...potem bedzie miala swoj pokoik (o ile w koncu go wyremontujemy) a w ciagu dnia w duzym pokoju w tym kojcu, co na poczatek bedzie lozeczkiem :-)
jasne, ze kazdy robi jak chce...moja siotra od poczatku kladla malego do lozeczka i brala do lozka tylko na cyca...i jest wielka przeciwniczka juz samej nazwy "kojec"

ja wcale Olivki nie bede w nim wiezila, ale lepsze takie rozwiazanie i zabawa w kojcu kiedy ja sie bede kapala albo gotowala, niz zostawic ja na podlodze i moglic sie pod prysznicem czy cos juz sobie zrobila...a na poczatku bedzie miala w kojcu duzo miejca :-) i nie bedzie lezala w naszej sypailni sama

panna-em

tak poprostu noworodki maja skonstruowane glowki,zeby przeszly przez cipeczke z 10 cm rozwarciem:lol:
niektore sa bardziej jajoglowe/ufoludkowe inne mniej
Emilia akurat miala mniej,ale moja kumpela ze swoim mezem smiali sie ze swojego dziecka,ze ufoludek:D ale szybko sie zrobila piekna gloweczka:D

Gosia zgadza sie to przez te male niewinne baczki,mam zakaza cebulowy-szczegolnie jak jestem w ciazy:sofunny:

sie wkurzylam,zrobilam sobie takie fajne kosmetykowe zamowienie przez neta,ale chyba go nei wyslalam,sprawdzilam na swojej stronie jak idzie z moim zamowieniem(bo to tydzien juz prawie mija) i nie ma mojego zamowienia
a ja nie moge sprawdzic,czy go wkoncu wyslalam,czy nei bo wyrzucilam ten kod z zamowienia:lup:
napisalam do nich mejla-ciekawe co oni na to