Skocz do zawartości
Forum

Chcę nauczyć się grać na gitarze - od czego zacząć?

Rekomendowane odpowiedzi

Od kilku lat chodzi mi po głowie nauka gry na gitarze i w końcu postanowiłam przestać to odkładać. Kupiłam niedawno gitarę akustyczną, ale nigdy wcześniej nie grałam na żadnym instrumencie i zaczynam kompletnie od zera. Chciałabym przede wszystkim nauczyć się grać piosenki, które lubię, a z czasem dojść do takiego poziomu, żeby swobodnie grać dla własnej przyjemności. Nie zależy mi na żadnej szkole muzycznej ani egzaminach, tylko na normalnych lekcjach w spokojnym tempie. Możecie polecić nauczyciela, który dobrze prowadzi osoby dorosłe od podstaw?

Na twoim miejscu od razu powiedziałabym nauczycielowi, jakiej muzyki słuchasz i czego konkretnie chciałabyś się nauczyć. Przy graniu dla przyjemności naprawdę fajnie, kiedy już po kilku lekcjach możesz spróbować jakiegoś prostego utworu, a nie przez pół roku siedzieć tylko nad ćwiczeniami. Szukałabym kogoś, kto prowadzi lekcje indywidualnie i potrafi dopasować materiał do tego, co lubisz grać. Wtedy łatwiej też nie stracić zapału po pierwszych tygodniach.

Dużo daje też nauczyciel, który od razu poprawia drobiazgi z ułożeniem dłoni czy zmianą akordów, bo samemu łatwo przyzwyczaić się do czegoś niewygodnego. Przy początkującej osobie tempo lekcji ma spore znaczenie, żeby nie próbować łapać wszystkiego naraz. Naukę gry na gitarze możesz zacząć z nauczycielem tutaj: https://gitarady-lekcjegitary.pl/ . Napisz, że dopiero zaczynasz i zależy ci głównie na piosenkach, które sama lubisz. Wtedy lekcje od początku mogą iść właśnie w tym kierunku.