Skocz do zawartości
Forum

Kiedy dzieci tak naprawdę sprzątają swoje pokoje?

Rekomendowane odpowiedzi

Moja trzyipółlatka powoli rezygnuje z drzemek w ciągu dnia. Wciąż kładę ją do łóżka, ale zazwyczaj po prostu z niego wstaje i bawi się w swoim pokoju przez mniej więcej dwie godziny.

Bałagan, jaki po tym zostaje, jest imponujący. Nawet gdy już posprzątamy pokój, szybko zamienia się on w przestrzeń pełną wytworów dziecięcej wyobraźni.

Próbowałam zachęcać ją do pomocy przy sprzątaniu – zazwyczaj wydając konkretne polecenia, takie jak „odłóż książki na miejsce” czy „włóż wszystkie lalki z powrotem do pojemnika” – jednak z różnym skutkiem.

Dla własnego spokoju ducha, gdy córka nie chce współpracować, czasem sprzątam sama. W jakim wieku mogę oczekiwać, że będzie potrafiła posprzątać wystarczająco dobrze przy niewielkim ukierunkowaniu z mojej strony? Dzięki!

Możesz oczekiwać mniej więcej w takim wieku, jak pod koniec przedszkola, czyli jakieś 5-6 lat. A teraz córeczka mając 3,5-latka może nie ogarnąć jeszcze samodzielnego sprzątania. Na tym etapie taki duży bałagan po prostu ją paraliżuje, dlatego protestuje. Zamiast sprzątać samej (co uczy córeczkę, że bunt działa 🙃), spróbujcie różnych  sposobów, by zobaczyć co się najlepiej sprawdzi, bo różne sa dzieci. Jest np. taka zasada 80/20, czyli ty zbierasz większość, a ona odnosi tylko 3-4 wybrane rzeczy. Pomóc może też rotacja zabawek (super się sprawdziła u nas). Chowa się do szafy na kilka tygodni część zabawek, by zmniejszyć chaos i wtedy jest mniej zabawek do sprzątania, a po kilku tygodniach wyciąga i są jak nowe 😉. Można też sprzątać zabawki w trakcie piosenki i trzeba zdążyć zanim sie ona skończy. A może znajdziesz jeszcze inny sposób 🙂