Skocz do zawartości
Forum

Zrzędliwość po przedszkolu

Rekomendowane odpowiedzi

Moja czteroletnia córka poszła do przedszkola 2 tygodnie temu i od tamtej pory codziennie wraca do domu taka marudna i zła na wszystkich. Nie wiem, dlaczego mówi, że ma dobry dzień w szkole, ale nie wiem, co mogę zrobić, żeby było lepiej w domu. Staram się, żebym miała dla niej przekąskę i wodę, ale ona nadal wydaje się być niemiła dla wszystkich, nawet dla rodzeństwa, z którym zawsze się dogaduje.

Czy ktoś jeszcze ma ten problem i wie, co zrobić?

Nie wiem czy to pocieszające, ale marudność, płacz lub wybuchy złości u 4,5-latki zaraz po powrocie z przedszkola to całkowicie naturalna i bardzo częsta reakcja. Dla dzieci to po prostu odreagowanie napięcia. Twoja córka przez wiele godzin w przedszkolu musi mocno kontrolować swoje zachowanie, przestrzegać zasad, radzić sobie z hałasem i brakiem prywatności. Kiedy w końcu przychodzi do domu to czuje się na tyle bezpiecznie, że zdejmuje maskę i puszczają jej wszystkie skumulowane emocje. To paradoksalnie dowód na to, że ma do ciebie ogromne zaufanie.

Znalazłam takie fajne porady na temat czego unikać bezpośrednio po odebraniu dziecka:

· Zrezygnuj z pytań: "Jak było w przedszkolu?", "Co dzisiaj jadłaś?", "Z kim się bawiłaś?". Takie pytania zmuszają zmęczony mózg do wysiłku i pogłębiają frustrację.

· Unikaj załatwiania spraw: Zakupy w zatłoczonym markecie tuż po przedszkolu to gwarancja emocjonalnego wybuchu.

· Nie karć za emocje: Komunikaty typu "Nie płacz, przecież nic się nie stało" sprawiają, że dziecko czuje się niezrozumiane.

Co robić zamiast tego:

· Zadbaj o przekąskę: Przyjdź po dziecko z czymś małym do zjedzenia (np. banan, mus owocowy) na podniesienie poziomu cukru działa cuda.

· Zaoferuj "ciszę i bliskość": Powitaj dziecko czułym uściskiem, powiedz "Fajnie, że już jesteś" i pozwól mu na milczenie w drodze do domu.

· Zapewnij czas na reset: Po powrocie do domu daj dziecku 30-60 minut na swobodną, niewymuszoną zabawę (np. klockami, ciastoliną) lub po prostu pozwól mu odpocząć w samotności.