Skocz do zawartości
Forum

Kod na zmianę planów, czyli jak remont wywrócił mi życie do góry nogami

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem to za sobą. Wszystko. Urlop wymarzony, cztery tygodnie w Azji, bilety wykupione od pół roku, walizka spakowana. A potem przyszła ta wiadomość od zarządcy budynku. Pęknięta rura w łazience sąsiada z góry, woda leje się do mnie, trzeba natychmiast odkręcić zawór i wpuścić ekipę remontową. Wakacje? Anulowane. W ciągu godziny straciłem nie tylko egzotyczną wycieczkę, ale i wszystkie plany na złapanie oddechu po półrocznym maratonie w pracy.

Zamiast na lotnisko pojechałem do składu budowlanego po farby i panele. Siedziałem w samochodzie pod marketem, wkurwiony na cały świat, z twarzą, która mówiła wszystko – jestem gotów rozwalić coś młotem. I wtedy zadzwonił telefon. Mój brat, Tomek. Zawsze dzwoni w złym momencie. Zaczął mówić o swojej nowej głośności w samochodzie, o zmianie opon, a potem nagle wtrącił: "Słuchaj, a nie chciałbyś spróbować czegoś innego? Ja ostatnio znalazłem stronę, gdzie wpisałem jakiś kod i dostałem extra środki. Bez ryzyka, dla zabawy".

Zaśmiałem się mu w słuchawkę. Jasne, pomyślałem. Zamiast plaży w Tajlandii będę klikał w komórce, czekając na wyschnięcie tynku. Ale słowo "bez ryzyka" jakoś utkwiło mi w głowie. Wieczorem, kiedy wróciłem do mieszkania śmierdzącego wilgocią i pyłem, rozłożyłem ręczniki na podłodze, otworzyłem piwo i włączyłem laptopa. Zacząłem szukać tego, o czym mówił Tomek. Po chwili trafiłem na coś, co wyglądało znajomo. Wpisałem w wyszukiwarkę hasło, które mi podał, i znalazłem się tam, gdzie czekała na mnie pierwsza niespodzianka – pole na vavada bonus code.

Pomyślałem, że to przecież tylko gra. Nie mam nic do stracenia, wakacje przepadły, mam czas. Wpisałem kod, który Tomek podyktował mi przez telefon – jakieś cyferki i literki, nic trudnego. I nagle na moim koncie pojawiło się 50 złotych tytułem powitalnym, bez żadnej mojej wpłaty. Siedziałem z piwem w ręku, patrząc na ekran, i pierwszy raz od rana poczułem, że może nie wszystko jest stracone. Zamiast leżeć na leżaku, będę siedział w fotelu, ale przynajmniej zrobię coś, co odwróci moją uwagę od tego burdelu w pokoju.

Zacząłem od małych stawek, takich symbolicznych. 2 złote za zakład. Totalnie bez presji. Próbowałem różnych gier – jakieś klejnoty, potem klasyczne owoce. Nie wygrywałem, ale też nie przegrywałem. Takie jakieś nijakie, ale to było wciągające. Po godzinie, kiedy miałem już z głowy pierwsze piwo, poczułem się bardziej zrelaksowany. Moje myśli przestały krążyć wokół odwołanych lotów i zwrotów za hotele. Zacząłem zwracać uwagę na statystyki, na to, które gry lubią oddawać częściej, a które są bardziej przewrotne.

I wtedy postanowiłem wpłacić swoje. Wrzuciłem 200 złotych, bo stwierdziłem – skoro nie pojadę na wakacje, to wydam tę kasę na coś, co choć trochę poprawi mi humor. Tomek mówił, żeby uważać na promocje, więc sprawdziłem, czy nie mogę jeszcze raz aktywować jakiegoś dodatku. I faktycznie, przy drugiej wpłacie system zasugerował mi wpisanie kolejnego vavada bonus code, który podwajał mi środki. Zrobiłem to bez wahania. W jednej chwili na koncie miałem już 500 złotych. Brzmi nieprawdopodobnie, ale tak to działa – kod, klik, i nagle grasz większą kwotą, nie ryzykując własnej kasy.

To był przełomowy moment. Wybrałem grę z progresywnym jackpotem – taką, gdzie w tle grała jakaś irytująca, ale wpadająca w ucho melodia. I kliknąłem. I znowu. I nagle, po kilkunastu obrotach, ekran zamigotał. Myślałem, że to reklama, ale to była wygrana. Mała, ale jednak – 120 złotych w jednym rzucie. Przypomniałem sobie, że przy tego typu grach liczy się cierpliwość. Postanowiłem nie szaleć, tylko zwiększyć stawkę o 1 złoty co pięć obrotów. To był mój własny system, żeby nie wywalić wszystkiego na stół.

Gdzieś około północy usłyszałem, że za ścianą skończyły się odkurzacze robotników. Byłem sam, w mieszkaniu, które wyglądało jak plac budowy, ale ja miałem na ekranie 780 złotych. Zrobiłem zdjęcie ekranu i wysłałem Tomkowi. On odpisał tylko: "No i widzisz, a chciałeś lecieć w tamte strony". Uśmiechnąłem się. Wiedziałem, że to nie jest sposób na życie, ale w tamtym momencie – to był sposób na ten konkretny dzień.

Zanim zamknąłem laptopa, spojrzałem na saldo jeszcze raz. Uznałem, że to dobry moment, żeby przestać. Nie byłem głodny wygranej. Miałem ochotę na coś konkretnego – na przykład nowy sprzęt do kuchni, bo stary od dawna wołał o pomstę do nieba. Wypłaciłem wszystko, co miałem, zostawiając tylko tą początkową premię, która i tak była bonusem. Nie chciałem być jednym z tych, co to tracą wszystko przy kolejnym spinie. Bałem się trochę tej chciwości, która mogłaby się obudzić.

Kiedy trzy dni później skończył się remont, a mieszkanie znowu pachniało świeżością, poszedłem do sklepu i kupiłem wymarzoną patelnię i ekspres do kawy. To były drobiazgi, ale sprawiły mi więcej radości niż jakakolwiek wygrana. Patrząc na nowy sprzęt, myślałem o tamtej nocy, o tym, jak spontanicznie wpisałem vavada bonus code i zmieniłem swoje myślenie.

Teraz, kiedy ktoś mówi mi o pechu, opowiadam tę historię. Nie o hazardzie, nie o kasynie. O tym, że czasem zamiast płakać nad rozlanym mlekiem, warto zrobić coś zupełnie innego, nawet jeśli to tylko kilka kliknięć w telefonie. Życie i tak zweryfikuje twoje plany, ale to od ciebie zależy, czy zamienisz porażkę w coś pozytywnego. I choć do dzisiaj trochę żałuję tych wakacji, to jednak cieszę się, że tamtego wieczoru zamiast załamywać ręce, postanowiłem sprawdzić, co może mi zaoferować przypadek. Nie żałuję ani jednej złotówki, ani jednego kliknięcia. To był mój remont w głowie, nie tylko w mieszkaniu. I chyba właśnie o to chodzi – czasem trzeba zburzyć stare ściany, żeby zobaczyć nową przestrzeń.