Skocz do zawartości
Forum

Szefowa, kebab i kod, który uratował weekend

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dwadzieścia sześć lat i pracuję w małej, rodzinnej piekarni. Nie tej eleganckiej z croissantami za piętnaście złotych. Zwykłej, osiedlowej, gdzie o piątej rano pachnie drożdżami, a pani Zosia z naprzeciwka kupuje codziennie ten sam chleb pytlowy. Ja nie jestem piekarzem. Jestem od dostaw. Wsiadam w wysłużonego citroena, ładuję bochenki i rozwożę po sklepikach w promieniu trzydziestu kilometrów.

Fajna robota, ale męczy psychicznie. Bo każdy sklepikarz myśli, że jest moim jedynym klientem. Jeden każe czekać piętnaście minut, bo układa wędliny. Drugi odlicza bułki na sztuki. Trzeci mówi, że chleb jest za ciemny, choć od dziesięciu lat bierze dokładnie taki sam.

No i w zeszły piątek dostałem dodatkowo bólu głowy od szefowej.

Nazywa się Beata. Kobieta po pięćdziesiątce, silna jak Hulk, ale z nerwicą na punkcie kosztów. Przyszła do piekarni o szóstej rano i mówi: „Słuchaj, musimy ciąć budżet. Od przyszłego tygodnia bierzesz mniej chleba do każdego sklepu. Żadnych reklamacji, negocjuj każdą bułkę”. Wyszedłem z myślą, że zwariowała. Przecież klienci od razu zauważą brak jednej kromki w paczce. Ale co ja miałem powiedzieć? Ona jest szefową.

Wróciłem do domu wcześnie, bo ostatni sklep zamknął się o piętnastej. Byłem zmęczony. Wkurzony. Głodny. Blender na lodówce mrugał terminarzem z niezapłaconym rachunkiem za prąd – jakieś drobne, ale regularnie zapominane. Położyłem się na kanapie, otworzyłem telefon i zacząłem bezmyślnie scrollować.

I wtedy przypomniało mi się coś, o czym gadał kolega z paczki, Arek. On czasem gra w takie hazardowe rzeczy. Nie nałogowo, tak od święta. Mówił, że zawsze szuka kodów rabatowych, bo wtedy dostaje dodatkowe zakręcenia albo coś tam. Zapamiętałem wtedy dwie rzeczy: nazwę jednego kasyna i to, że wpłaca tylko przez BLIK, bo nie chce zostawiać śladów na karcie.

Wpisałem w wyszukiwarkę: vavada kod promocyjny.

Pierwszy lepszy wynik. Wkleiłem go przy rejestracji, zrobiłem konto. To było śmiesznie proste – żadne wysyłanie dowodu, żadne potwierdzenia mailem. Wpłaciłem sześćdziesiąt złotych, bo więcej bałem się stracić. Automatycznie dostałem jakieś dodatkowe środki za kod. Twórcy głupiego systemu, ale działał.

Zacząłem od prostych automatów. Nic wymyślnego. Owoce, gwiazdki, dzwonki. Stawka po dwa złote. Wiecie, jak to jest – kręcisz, patrzysz, saldo skacze w górę i w dół. Przez pierwsze dziesięć minut byłem na minusie. Spadłem do czterdziestu złotych. Pomyślałem: no fajnie, akurat tyle bym wydał na kebaba i colę. Szkoda, ale nie boli. Ale coś mnie trzymało.

Zmieniłem grę na taką z bohaterami – nie pamiętam tytułu, byli jacyś wikingowie. Postawiłem więcej, bo pięć złotych na obrót. To była głupota. Wiedziałem, że to głupota. Ale zrobiłem to.

Pierwsze trzy obroty – nic. Czwarty – wpadły dwie dzikie ikony. Piąty – i wtedy ekran eksplodował. Bonus. Nie zwykłe darmowe spiny, tylko taki wybór: trzy skrzynie, w każdej inna nagroda. Kliknąłem pierwszą – pięćdziesiąt złotych. Drugą – bonus mnożnika. Trzecią – jeszcze dwieście. Łącznie w minutę urosłem z czterdziestu do ośmiuset złotych.

Siedziałem na kanapie. W dłoni trzymałem ochłap zimnej pizzy z poprzedniego dnia. A moje saldo pokazywało 819 złotych.

Wypłaciłem wszystko. Nie zastanawiałem się. Nie dawałem sobie czasu na myślenie. Zrobiłem przelew na konto. vavada kod promocyjny, który wpisałem przy starcie, zadziałał lepiej, niż się spodziewałem. Dzięki niemu dostałem te dodatkowe zakręcenia w bonusie – przynajmniej tak mi się wydaje. Ale żeby nie brzmić jak reklama: to był czysty fart.

Kupiłem za to?

Zapłaciłem zaległy rachunek za prąd – dwieście trzydzieści. Kupiłem mamie termos na herbatę, bo jej stary przeciekał – siedemdziesiąt złotych. A resztę, jakieś pięćset, wydałem na… nową oponę do citroena. Bo wczoraj na dostawie złapałem gumę. A szefowa Beata i tak każe mi ciąć budżet, więc przynajmniej sam sobie ogarnąłem ten wydatek.

I wiesz co najśmieszniejsze? W poniedziałek przyszedłem do piekarni, a Beata mówi: „Jednak wstrzymajmy się z cięciem budżetu. Klienci by się zbuntowali”. Uśmiechnąłem się. Nie powiedziałem nic o wygranej. Nie moja sprawa.

Od tamtego wieczoru nie grałem ani razu. Nie jestem hazardzistą. Jestem chłopakiem, który akurat w piątkowy wieczór, gdy był zmęczony i wkurzony, wpisał przypadkowy kod w internecie. I tym razem wszechświat stanął po mojej stronie.

Czy polecam? Nie. Czy żałuję? Też nie. Bo czasem wygrana nie polega na wielkich pieniądzach. Czasem polega na tym, że wracasz do domu, płacisz rachunki, a rano nie musisz tłumaczyć szefowej, dlaczego znów prosisz o zaliczkę.

vavada kod promocyjny to było tylko narzędzie. Jak klucz do piwnicy. Otworzyłem, wziąłem swoje i zamknąłem. Teraz czeka mnie wymiana tej opony i dostawa do sklepu pana Jana. Ale to już nie jest historia o kasynie. To jest historia o zwykłym tygodniu. I to jest w porządku.