Skocz do zawartości
Forum

4-latka zachowuje się jak chłopiec chłopczyca

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Moja niespełna 4 letnia córka od zawsze lubi samochody, koparki , rzeczy dedykowane chłopcom.  Jej kolor ulubiony to niebieski ewentualnie czerwony. Zafascynowana jest chase z psiego patrolu i spidrmanem. Chce być strażakiem lub policjantem. Od dwóch miesięcy zauważyłam większe zafascynowanie chłopcami. Tzn chce mieć krótkie włosy jak chłopiec, spódniczki ubiera , ale tylko na okazje tak to spodnie. W zabawie zawsze odgrywa męska rolę. Uwielbia być tatą. Jest superbohaterem,.policjantem,.itp. jak zwracam sie do niej np. policjantki to się denerwuje. Ciągle powtarza że woli chłopców. Z przedszkola opowiada tylko o chłopcach. Ma siostrę bliźniaczkę, która jest usposobieniem księżniczki. Widzi różnice między nimi. W zachowaniu stara się upodobnić do chłopca.

Ogólnie zauważyłam, że bardzo dużo rodziców zauwaza takie zachowania u dzieci mniej więcej w tym wieku. Czy jest ktoś kto mógłby się podzielić swoimi doświadczeniami czy to faza czy coś większego ? Nie wiem jak reagować. Czy narzucać rolę np. tej policjantki -kobiety. Czy nie zwracać uwagi ?

Tak, to taki etap mniej więcej w tym wieku i chyba większość dzieci przez to przechodzi. Część dziewczynek z czasem woli być taka jak typowe dziewczynki, a część ciągnie w stronę chłopczyc. Mój najstarszy syn miał koleżankę w przedszkolu, swoją rówieśniczkę, 100% chłopczycę. Cały czas podobało się jej wszystko co chłopcy mieli, robili. Koledzy  bardzo ją lubili, bo była taka jak oni (no może poza włosami). Jej mama to akceptowała. Jeśli tobie to nie przeszkadza, to nie zwracaj uwagi i obserwuj, w która to stronę pójdzie. A jak za jakiś czas (pół roku, rok) dalej będzie cię to niepokoić, to wtedy możesz pomyśleć o rozmowie z psychologiem.

Weź się nie spinaj, ja sama tak miałam i to wcale nie musi oznaczać że dziecko zmieni orientacje w przyszłości. My dorośli lubimy szukać dziury w całym , a tak naprawdę potem może się okazać że dziecko będzie miało smykałke do rzecyz technicznych czy technologicznych i kto wie może będzie inzynierem bo umysł ścisły, poza tym nie narzucaj dziecku lalek i zabawek dla dziewczynek podrośnie, to zobaczysz, ale najważniejsze wspieraj i próbuj je zrozumieć