Skocz do zawartości
Forum

Majowe mamy 2021

Gość Gabi2991

Rekomendowane odpowiedzi

To chyba wszystko przez nasze kochane hormony 😕 Jest tak, że 4-5 dni czuję się dobrze, mam dużo energii, a później 2-3 dni boli krocze, piersi, wszystko denerwuje, albo dużo śpię, albo wcale, mdli.

Trzeba dać radę 💪💪

W dniu 3/2/2021 o 7:57 PM, Gość KasiaF napisał(a):

Beata moje hormony w tej ciąży to chyba zamordują mojego męża 🤣🤣🤣🤣

Rozwiń  

Ja to. Mam. Juz schizy bo 1 sutek mam sterczący a 2 wklęsły może się to jeszcze zmieni ale boję się że nie bd mogła karmić. 

Biedne te nasze chłopaki, no ale cóż 😅 nie jesteśmy wtedy sobą, to przemawiają hormony 😂

Ana, mnie od początku bardziej bolała lewa pierś i sutek i właśnie lewy sutek jest bardziej wrażliwy i bardziej sterczy 😅

Gość natalia3g

Powiem Wam że ja przed krzywą to zawsze miałam schize. Kiedyś koleżanka opowiadała mi że miała krzywa a dzień wcześniej mieli gości wieczorem no i wiadomo, jakąś pizza, chipsy itp. Jeden wynik miała nieznacznie podwyższony i oczywiście już do końca dieta bo stwierdzili cukrzycę ciążowa. Przed moimi badaniami dzień wcześniej jadłam lekka kolację a słodkie rzeczy jak już do południa i było ok 🙂 innainna sprawa, że ja raczej narażona nie jestem. W rodzinie nikt cukrzycy nie ma, jestem szczupła, przemianę materii mam dobrą no ale wolałam nie ryzykować i byłam ostrożna 🙂

A Wasze dzieci też tak szalały po glukozie? 😄

U mnie wyniki zwykle w miarę ok, pod koniec pierwszej ciąży i po porodzie brałam żelazo ale źle to wspominam. Tak to raczej bez większych wahań. Trzymajcie się dziewczyny, dużo zdrowia dla Was. A te które są w ciąży z pierwszym dzieckiem - korzystacie i odpoczywajcie 🙂 🙂 🙂

Gość natalia3g

Ana, ponoć wklęsłe i płaskie brodawki to nie przeszkoda do karmienia, tak przynajmniej twierdzą na grupach fb pro kp do których należę 🙂 jak chcecie to mogę Wam podać namiary. Ja tam trafiłam późno, jak dziecko miało kilka miesięcy. Gdybym już w ciąży miała takie informacje, to łatwiej byłoby mi z karmieniem, bo to co mi opowiadaly osoby, które powinny być autorytetem (lekarz, położna, inne mamy) to czasem w głowie się nie mieści... Ale ja niedoświadczona słuchałam tych rad bo bo co ja tam wiem...

Ja w tej ciąży nie mam czasu skupić się na swoich nastrojach, ale w pierwszej też się czasem mężowi obrywało 😂

No właśnie lewy jest sterczacy a prawy wklesly 😱😱

Natalka daj link do forum ❤️ 

Tak po glukoze Ignaś kopał szalał ale ja bardziej przeżywałam rewolucję w kibelku ale to było przeczyszczające takie że ohoho... Nigdy więcej 🐒 

Kompletuje powoli wszytkie potrzebne rzeczy dla. Mnie do szpitala

W sb jadę oglądać wózek muszę się zorientować co i jak. 

Dziewczyny ja mam ogólnie płaskie brodawki na piersiach. Warto popatrzeć w takiej sytuacji na silikonowe nakładki wspomagające karmienie piersią. Ja przy starszym synku używałam bo miałam tak płaskie ze nie mógł złapać cyca. Teraz też planuje kupić sobie do szpitala. Polecam z firmy medela

W dniu 5/2/2021 o 7:07 AM, Gość KasiaF napisał(a):

Dziewczyny ja mam ogólnie płaskie brodawki na piersiach. Warto popatrzeć w takiej sytuacji na silikonowe nakładki wspomagające karmienie piersią. Ja przy starszym synku używałam bo miałam tak płaskie ze nie mógł złapać cyca. Teraz też planuje kupić sobie do szpitala. Polecam z firmy medela

Rozwiń  

Jak dobrać rozmiar...

Gość natalia3g

Z nakładkami ponoć trzeba ostrożnie, najlepiej pod opieką CDL, bo potem ciężko z nich zejść, ale w to akurat nigdy się nie zaglebialam, bo nie musiałam. Ponoć płaskie i wklęsłe brodawki to nie jest przeszkoda do karmienia, ale w tym temacie to by było na tyle mojej wiedzy 😀😂

Fora i których mówię to grupy na fb: Karmienie piersią, porady i wsparcie oraz Udane karmienie piersią - wsparcie, wioska kobiet. Jest naprawdę masa przydatnych informacji, choć czasem strach o coś spytać, bo bywają tam nieco nawiedzone osoby 😉 w każdym razie polecam mamom planującym karmienie ale nie tylko, bo jest wiele innych ciekawych i przydatnych 🙂

Wybieranie wózka, fajny czas 🙂 ja ze swojego jestem zadowolona choć z perspektywy czasu wzięłabym inny model w fajniejszym kształcie ale mąż nie chciał 😂

P.S. W sklepie Pinokio jest promocja weekendowa na rzeczy wyprawkowe typu śpiochy, body itp. Mam dodane rzeczy do koszyka i tak się czaję czy zamawiać czy nie 😁

W dniu 5/2/2021 o 1:12 PM, Gość natalia3g napisał(a):

Z nakładkami ponoć trzeba ostrożnie, najlepiej pod opieką CDL, bo potem ciężko z nich zejść, ale w to akurat nigdy się nie zaglebialam, bo nie musiałam. Ponoć płaskie i wklęsłe brodawki to nie jest przeszkoda do karmienia, ale w tym temacie to by było na tyle mojej wiedzy 😀😂

Fora i których mówię to grupy na fb: Karmienie piersią, porady i wsparcie oraz Udane karmienie piersią - wsparcie, wioska kobiet. Jest naprawdę masa przydatnych informacji, choć czasem strach o coś spytać, bo bywają tam nieco nawiedzone osoby 😉 w każdym razie polecam mamom planującym karmienie ale nie tylko, bo jest wiele innych ciekawych i przydatnych 🙂

Wybieranie wózka, fajny czas 🙂 ja ze swojego jestem zadowolona choć z perspektywy czasu wzięłabym inny model w fajniejszym kształcie ale mąż nie chciał 😂

P.S. W sklepie Pinokio jest promocja weekendowa na rzeczy wyprawkowe typu śpiochy, body itp. Mam dodane rzeczy do koszyka i tak się czaję czy zamawiać czy nie 😁

Rozwiń  

Ja też. Długo sie zastanawialam. Czy kupować już coś i kupiłam i jak 1.rzecz to. Poszło.. Zaraz bd mieć wszystko.. Łóżeczko i komodę kupie w marcu kwietniu. Wózek też ale. Juz chce się rozglądać. Popatrzeć a po za tym. Mój mąż. Ma. Wolny weekend i fajnie jak go. Spędzimy razem na ogl rzeczy dla. Naszego synka. 

Dziękuję za polecenie strony już się zapisałam 💙 te sutki to mi żyć nie dają że jeden jest ok a drugi nie ale. Widzę że sama nie jestem. W tym 

Gość natalia3g

Zajrzyj na jedną i drugą grupę, ta z adresu wklejonego jest nowa, ta druga funkcjonuje dłużej 🙂

Grunt to mieć dobre wsparcie, fajnie jest mieć trochę wiedzy (wiedzy WIEDZY a nie głupot kładzionych czasem do głowy, często przez lekarzy czy położne). Poza tym dobrze jest mieć gdzie spytać 🙂

No i nie wytrzymałam, zamówiłam po jednym komplecie od rozmiaru 62 do 74 😁 pierwotnie miało być coś na 56, ale ostatecznie nie wzięłam bo to i tak na chwilę (albo wcale) 😉 nie są to moje pierwsze zakupy, mam już trochę rzeczy ze Smyka i Lidla. Muszę jeszcze domówić trochę z tego Dolce Sonno ale najpierw muszę wybrać z ubranek córeczki neutralne rzeczy z tej firmy i dokompletowac resztę 🙂

Ja to uwielbiałam ubranka z Tesco. Cena do jakości była super. Jak ja się cieszę, że w czasie ciąży zaczęłam tam co nieco kupować, bo chyba jakos pod koniec mojej ciąży zlikwidowali dział z ubrankami 😭 miałam trochę rzeczy stamtąd i naprawdę były fajne. Są jeszcze dostępne na allegro chociażby. Swoją drogą fajna jest marką George, to jakaś marką własna któregoś z zachodnich marketów. Miałam sporo rzeczy dla małej od kuzynki właśnie z tej serii i cudne były. Na allegro też je można znaleźć. I w sklepach z używaną odzieżą 😉

Oj to ja mam. Od rozmaity 56 62 68. Dużo. Mam tego wszytkiego i skarpeteczkii i czapeczki. Dziś ogladalam wózki. Wstępnie wybrałam anex type e kolor carmel. Ale jeszcze. Mam. Czas. Nie wiedziałam. Ze miesiąc trzeba czekać na wózek. I że wozki mogą byc po. 11 tys 😱😱 szaleństwo. 

Dziś tez miałam wizyte u gin na usg kurde i nie zważył i nie zmierzył niunia aby spr. Serduszko pęcherz i inne narzady powiedział że wszytko jest ok. Niunio sobie siedzi na dole miednicowo. I dlatego mnie tak kuje.

Z szyjka ok ale długości nie znam.. Była 3.8 miesiąc temu 

A Wy jak tam

Gość natalia3g

Mnie teraz w zasadzie zostało dokupienie kilku rzeczy z jednej firmy ale najpierw muszę przejrzeć to co mam po córeczce bo początkowych rzeczy tych na 56-68 miałam większość neutralnych. U mnie mała w wieku 2,5 miesiąca nosiła już rozmiar 74, wcześniejsze były dosłownie na chwilę, nie zdążyłam się nimi nacieszyć. Są takie, których nie ubrała w ogóle bo tak szybko rosła. 

Właśnie, skoro już będę przeglądać to chyba zrobię fotki i zacznę to wystawiać na olx. Szkoda mi oddać za darmo skoro zdecydowana większość to rzeczy nowe które sama kupiłam, a za parę zł może ktoś kupi. Gdyby była dziewczynka to mogłaby nosić a tak to niestety 🙂 tylko nie wiem kiedy ja to wszystko obfotkuje 😀 

No my na wózek też mieliśmy czekać do 6 tygodni. Też w szoku byłam że aż tyle, tym bardziej że szukaliśmy wózka na początku września a miałam termin na koniec października. Na szczęście udało się szybciej załatwić 🙂

Kiedy następna wizyta? U mnie za 2 tygodnie, ciekawe czy maluch będzie mieć już kilogram 🙂 pod koniec stycznia miał jakieś 700 g 🙂

W dniu 6/2/2021 o 10:18 PM, Gość natalia3g napisał(a):

Mnie teraz w zasadzie zostało dokupienie kilku rzeczy z jednej firmy ale najpierw muszę przejrzeć to co mam po córeczce bo początkowych rzeczy tych na 56-68 miałam większość neutralnych. U mnie mała w wieku 2,5 miesiąca nosiła już rozmiar 74, wcześniejsze były dosłownie na chwilę, nie zdążyłam się nimi nacieszyć. Są takie, których nie ubrała w ogóle bo tak szybko rosła. 

Właśnie, skoro już będę przeglądać to chyba zrobię fotki i zacznę to wystawiać na olx. Szkoda mi oddać za darmo skoro zdecydowana większość to rzeczy nowe które sama kupiłam, a za parę zł może ktoś kupi. Gdyby była dziewczynka to mogłaby nosić a tak to niestety 🙂 tylko nie wiem kiedy ja to wszystko obfotkuje 😀 

No my na wózek też mieliśmy czekać do 6 tygodni. Też w szoku byłam że aż tyle, tym bardziej że szukaliśmy wózka na początku września a miałam termin na koniec października. Na szczęście udało się szybciej załatwić 🙂

Kiedy następna wizyta? U mnie za 2 tygodnie, ciekawe czy maluch będzie mieć już kilogram 🙂 pod koniec stycznia miał jakieś 700 g 🙂

Rozwiń  

O jaka duża panna nieźle. Jak bd rósł to bd się dokupować na bieżąco jak nie w necie to w. Sklepach może już bd wszytko normalnie się toczyło. 

Polecam. Portal vinted. Tam. Sprzedaje się i też można kupić 

My 6 marca wizyta.. Juz wtedy dopilnuje zebynminpow ile niunio. Ma cm. Teraz aby o. Tym. Myślę czy wszytko ok i tak miesiąc czekaj 

O kurde to może i my już zaczniemy rozglądać się za wózkiem skoro tyle czasu trzeba czekać 😅😅

Dziewczyny jaka ulga, nie mam już bakterii, kolka nie wróciła 💪 29.01 nasz Maluszek miał już 909 gram, teraz wizyta we wtorek 🙆🙆 Skubany już się rozciąga i wypycha, czuję jak smyra rączkami i nóżkami po całym brzuchu 😃  

Tyle nas tutaj na początku było, a co z resztą dziewczyn? 😳

W dniu 7/2/2021 o 9:10 AM, Gość Beata napisał(a):

O kurde to może i my już zaczniemy rozglądać się za wózkiem skoro tyle czasu trzeba czekać 😅😅

Dziewczyny jaka ulga, nie mam już bakterii, kolka nie wróciła 💪 29.01 nasz Maluszek miał już 909 gram, teraz wizyta we wtorek 🙆🙆 Skubany już się rozciąga i wypycha, czuję jak smyra rączkami i nóżkami po całym brzuchu 😃  

Tyle nas tutaj na początku było, a co z resztą dziewczyn? 😳

Rozwiń  

Beatka super 🐻🤎🤎🤎 najważniejsze że już wszytko dobrze u Ciebie 🐻

Tez. Się zastanawiam czemu nikt nic nie pisze.. 

Gość natalia3g

Beata super że już lepiej! Myślałam właśnie ostatnio jak tam u Ciebie. A na kiedy masz termin? Dobrze kojarzę, że początek maja?

A jak często macie teraz wizyty? U mnie w ostatnim trymestrze będą co 2 tygodnie.

Właśnie, macie już imiona wybrane? 😀 u nas cisza w tej kwestii po początkowych niezgodnościach, póki co nie zaczynamy tematu 😜 ciekawe na czym ostatecznie stanie 😉

U nas na poprzednim forum zostało ostatecznie kilkanaście osób, po porodach przenioslyśmy się na FB 🙂

U nas miał być Staś, ale po przemyśleniach jednak Wojtek 😅 Z OM 05.05, z usg 02.05, a po usg w szpitalu 30.04 więc zobaczymy jak to w końcu będzie 😃 

Od początku wizyty mam co 3 tyg, a czy tak będzie do końca to nie wiem ☺ 

Ginekolog mówił Wam o teście Becka? Dzisiaj robiłam, można sprawdzić, czy może wystąpić depresja poporodowa 😉

Przychodzą już do Was położne? Ja dopiero biorę się za szukanie 😅

Gość Dominika1999

Cześć kobietki! Mam pewien problem. Co oznacza śluz żółtawy, ciągnący się? Dni płodne już miałam🙄 za 8 dni niby miesiączka ma się pojawić. Testy ciążowe robiłam-negatywne. Raz się mąż przeraził bo zobaczył na jednym, teście po czasie, druga kreseczke, lecz po tym znów zrobiłam test i negatywny. Szału można dostać🙈 mianowicie nie chce tej ciąży bo nie jesteśmy gotowi. Pozdrawiam was! 

Gość natalia3g

Taa, robiłam ten test, musiałam jedna odpowiedź zmienić bo przekraczałam skalę i już mi wychodziła ta depresja czy coś 😜 ale u mnie to nie kwestia ciąży a tego że mam jedno absorbujące dziecko w domu 😁 w każdym trymestrze niby taki test się robi choć drugiego nie robiłam.

Ja jeszcze nie kontaktowałam się z moją położna. Wtedy ja do niej chodziłam, po urodzeniu dziecka ona do nas. 

No ciekawe która pierwsza urodzi 😀 podejrzewam, że będzie kilkoro dzieciaczków z kwietnia 🙂 ja mam nadzieję, że mi się nic znacząco nie przyspieszy. Ostatnio jak noszę małą to niestety odczuwam znów pobolewanie brzucha... Musiałam zacząć brać no spe i magnez. A tu jeszcze 3 miesiące do terminu...