Skocz do zawartości
Forum

Gość

Gość Ciąża wpadka

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Ciąża wpadka

Mam  21 lat moja dziewczyna  19 zaszła w ciąże wiemy o tym od kilku dni nie planowaliśmy tego ale stało się i trzeba wziąć za to dpowiedzialność.  Rodzice już wiedzą i nie byłi zachwyceni ale po dłuższym czasie  powiedzieli że nam jakoś pomogą.(kwestia opieki sprawa finansowa zostaje na naszej glowie) Będziemy mieszkać w u mnie później chcemy coś wynająć (po miesiącu może 2)  Jest to dopiero początkowa faza i nic po niej jeszcze nie widać, jesteśmy bardzo przerażeni nową rolą rodziców i bardzo się boimy , ale chcemy dać dziecku  normalny dom.  Zacząłem pracować , wspieram ją w trudnych  chwilach.  Jako że jesteśmy nie doświadczeni w tych sprawach mogłybyście coś doradzić czy to trudne zadanie opiekowanie sie dzieckiem i utrzymanie 3 osób zarabiam okolo 2,7 i nie wiem czy to starczy. Jak wygląda wasz dzień,poród jak ją spakować do szpita itp. 

Oczywiście opieka nad dzieckiem nie należy do łatwych zadań, bywają trudne chwile - nie przespane noce, brak czasu itd. ale jak zobaczysz tą małą istotkę, ktoś patrzy na Ciebie swoimi małymi oczkami i uśmiecha się do Ciebie to wszytko zniesiesz. Dobrze że macie wsparcie w swoich rodzicach, na pewno Wam się przyda.

Radzę, abyście zapisali się wspólnie do szkoły rodzenia. Na zajęciach dowiecie się wszystkiego nt. porodu, opieki nad dzieckiem, karmienia go, przygotowania do szpitala. Położne doradzą też Twojej partnerce jak ona może przygotować się do porodu, by ułatwić go sobie. 

Dodatkowo wybierzcie wspólnie dobrą położną środowiskową, które po porodzie pomoże Wam w razie potrzeby.

Powodzenia!

Na pewno dacie sobie radę, dużo młodsi lub niedojrzali ludzie dają radę, to i wy dacie, zobaczycie 😊💪 

Polecam zapisać się również do szkoły rodzenia, ale oprócz tego dużo materiałów darmowych znajdziecie na stronie np. Bebiprogram. Są nawet filmiki, jak przewijać czy kąpać noworodka, dużo materiałów odnośnie ciąży, co też przyda się Twojej dziewczynie, by wiedziała, co ją czeka w poszczególnych tygodniach ciąży. 

Znajdźcie dobrego ginekologa, który poprowadzi ciążę. 

Dziewczyna niech bierze już kwas foliowy codziennie chociaż, a też warto byłoby znaleźć jakieś pieniążki na suplement typu Prenatal Duo czy inne podobne, które zażywają kobiety w ciąży. Warto wysupłać te 50 zł miesięcznie, choć ten kwas foliowy raczej jest ważniejszy. 

Co do utrzymania, wszystko zależy od tego, w jakim rejonie Polski mieszkacie. 

Ale warto pamiętać, że dziewczynie przysługuje kosiniakowe (zapomoga w wysokości 1000 zł) , jeśli nie łapie się na zasiłek macierzyński. Oprócz tego też becikowe, również 1000 zł, jeśli dochód na osobę nie przekracza 1922 zł. 

Powodzenia życzę 😊