Skocz do zawartości
Forum

Marcóweczki 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Dziewczyny to Wojtek od urodzenia przesypiał noce od ok. 23 do 5-6. Za to w dzień oka nie zmrużył, najwyżej na 10-15 minut. No i nie było spacerów, bo w wózku nie chciał jezdzic. Usypiałam go w domu, wynosiłam do wózka na dworze i budził się po 10 minutach...
Ciekawe jaki będzie ten :)

Edzia jakby nie te parę godzin snu, to chyba bym się wykończyła, bo poza tym spaniem to aniołem nie był i dał popalić ;)
Cebulka szykujesz się na jutro? Ja wczoraj wieczorem miałam parę skurczy więcej niż zwykle i cisza. Ale za to jestem tak rozdrażniona, że trudno mi wytrzymać. Przed chwilą myślałam, że zabije chłopa bo był w sklepie i nie kupił mi pączka...

O dzwo noc była spokojna tylko 2 pobudki. Wszyscy na mnie krzyczą że nie odkładam małego do łóżeczka że będzie problem a ja zasnąć nie mogę jak nie ma go obok. Wczoraj do 1 spał w łóżeczku po kąpaniu i tylko czekałam aż się obudzi żeby go zabrać do siebie :/. Jakaś paranoja mi się włączyła jak nie ma go obok i nie czuje jego zapachu to aż mi łzy same lecą choć łóżeczko mam dosunięte do swojego łóżka i praktycznie nosem śpie przy szczebelkach.
Przepraszam musiałam się wyżalić...

Dziewczyny jak łapią Was delikatne skurcze spróbujcie poszczypać brodawki mi to pomogło.

https://www.suwaczki.com/tickers/zem32n0a4ct6fwwr.png

Edzia ile ja się naszczypałam poprzednim razem ;)
A co do spania z dzieckiem, to mnie wkurzają takie komentarze. No i co z tego, że śpi z mamą. Do 18 spać nie będzie. A to są najpiękniejsze chwile, które tak szybko mijają. Urośnie nie wiadomo kiedy... Tak samo trzymanie na piersi. Jak maluch ma taką potrzebę bliskości, to nie widzę nic złego. Życie jeszcze da mu w kość, więc teraz można go porozpieszczac :) też się przejmowałam tymi gadkami poprzednio, teraz nie zamierzam i już zapowiedziałam wszystkim :)

Edzia gadkami się nie przejmuj, jak pisze Szoti do 18 spać nie będzie, i bliskością dziecka nie rozpieszcza, zwłaszcza noworodka.to mentalność starszych pokoleń. Jak lepiej ci się śpi to tak śpi. Dawidek do 6 miesiąca spał w łóżeczku, ale dopóki on spał w łóżeczku to całą noc świeciła lampka, bo też się przebudzałam i musiałam go widzieć, a bałam się że w nocy go przydusze przez sen, a potem jak zaczął spać z nami to wmiare zaczęłam się wysypiac.
Szoti jedno z najgorszych wspomnień z poprzedniej ciąży to właśnie miętolenie tych sutków, jakieś takie to było bardzo nieprzyjemne dla mnie. Na jutro jesteśmy umówione;-)
U mnie wczoraj jak Adaś się rospychał to też takie kłucia w pochwie były, plecy mnie pobolewaja, ale nie wiem już czy to zwiastun porodu czy poprostu z przemęczenia że od poniedziałku latam i sprzątam. Dziś już tylko będę podłogi myć i kurz znowu poscieram, bo już dziś to mnie tak nogi i ręce bolą. A wczoraj wieczorem to jak serdelki miałam palce.

Cebulka dziękuję :*
Kochane jesteście. Ja w szpitalu bałam się z nim spać jak mi kazali. Łóżka są wąskie i bałam się że go przygniotę. A w domu pod koniec tamtego roku wymieniliśmy rogówkę na sofę o większej powierzchni do spania także my mieścimy się praktycznie na jednej połowie a Maciuś jak królewicz sam na drugiej :)

Co do sutków to miało być to przyjemne a nie bolesne - tak mi położna mówiła :)

Edzia nie było to bolesne, tylko takie jakieś nieprzyjemne uczucie wywołujące strach, dziwna chyba jestem, ale ewentualnie jutro będę męża męczyć, chociaż on i tak przez pracę i te remonty czuję się wyruchany;-) wczoraj juz ściany malował na korytarzu do 1 w nocy. Dziś jeszcze jeden raz trzeba będzie i korytarz z głowy, i będzie dalej szpachlował klatkę schodową.
Dziś mi się nie chce nic, teraz wywiesiłam pranie, ogarnęłam łazienkę, na czworaka umyłam e łazience podłogę, teraz poscieram kurze na piętrze i umyję podłogi.

Cebulka to się ostro szykujesz do jutra, wszystko na błysk. Ja trochę przetarłem podłogi mopem, ale pasowałoby jeszcze ogarnąć kuchnie... Teściowa była zajrzeć i powiedziała, że widać już po mnie i to kwestia najbliższych dni. Zobaczymy ;) ale chciałabym mieć już z głowy, bo wszyscy wokoło też bardzo przeżywają.
Edzia tak mi się przypomniało do tego spania z dzieckiem - mój mąż wcale nie chciał kupować łóżeczka teraz, w końcu mam z odzysku po siostrze ;) ciekawe, czy wykorzystamy.

jwa ja przy cukrzycy miałam taki wynik: 79,185, 169.
Cebulka mi było głupio na porodówce przy wszystkich się miziać po sutkach :D mój mi pomagał :). Wy już prawie koniec remontu macie. Ale i Ty też biedna sie narobisz.
Szoti z tym że mój też mi mówi żebym małego przyzwyczajała do łóżeczka. Ale na szczęście szybko chodzi spać a jak zaśnie to jak kamień a my buszujemy po cichu w nocy :D

Dzisiaj troszkę weranduje małego przy otwartym oknie bo w piątek muszę jechać do urzędu i małego zabrać ze sobą więc niech się przyzwyczaja

3 próba. Nie wiem dlaczego ucina mi moje posty :/.
Przez całą ciąże zaglądałam na forum i czytałam Wasze posty ale dopiero dziś zmobilizowałam się aby się zarejestrować i przedstawić :)
12.03.19 urodziłam córeczkę - Wiktorię. Z usg miałam termin na 9 a z okresu na 15. Rodziłam naturalnie w UCK w Gdańsku. Poród nie był łatwy. We wtorek urodziłam a w piatek puścili nas do domu. Pierwsze dni w domu mijają nam całkiem spokojnie..oby tak zostało :)

pannanikt witaj :) jak wstawiasz gotowe emotki to też ucona. gratulacje córeczki! Szkoda że wcześniej nie napisałaś w grupie zawsze raźniej a przede wszystkim tutaj przechodzimy wszystkie to samo więc każda rozumie co przechodzi inna ;). A jak Wiktoria? Przesypia Ci noce? Jak Ty się czujesz? U nas jest problem z odbijaniem ja jeszcze dobrze na 4 litery nie mogę usiąść jak krocze przestało aż tak boleć to się hemoroidy odezwały i tak karmię na leżąco a do odbijania na stojąco i łapie się na tym że chodzę bo w miejscu nie ustoję

1) Nightmare -luty syn
2) Gosia -1.03 córka (CC)
3) Klodi -3.03 córka(SN)
4) Pinka -5.03 syn(CC)
5) Magda -9.03 córka(SN)
6) Olga - 12.03 syn (CC)
7) PannaNikt -12.03 córka(SN)
8) Edzia-15.03 syn(SN)

9) Kamilcia32 - 21 marca
10) BędęMamą-22 marca
11) Coreczki-23 marca
12) Cebulka - 25 marca
13) Szoti - 25 marca
14) Niespodziewanaciaza - 29 marca ( CC)

Wiki to wyjątkowo ugodowy noworodek i oby tak zostało ;) tłumaczę siebie że to rekompensata za ciężki poród. Karmię ja koło godziny 23, potem budzi się między 2-3, a potem już rano koło 7-8. W dzień przesypia zazwyczaj 3 h, czasem nawet 4. Jak śpi 4 nie jest fajnie bo potem je łapczywie i ma czkawkę, ulewa. Zazwyczaj odbija się jej bez problemu, ale nie zawsze. Ja mam problem z przełożeniem jej do pozycji do odbijania, boje się że źle ja złapie i coś zrobię. Ale z dnia dzień mam coraz więcej wprawy :)
Krocze mi też dokucza mocno. W niedzielę była położna i zdjęła mi szwy. Na początku była ulga a teraz boli chyba mocniej. Szczególnie że okazało się że pomiędzy jednymi szwami trochę źle mnie zszyli..zamiast dociągnąć skore do skóry za mocno mi ściągnęli i skóra naszła na skórę i to się tak łatwo nie zrośnie. Położna kazała robić okłady z tego żółtego płynu, octanisept, suszarka i ma być ok. W piątek mieliśmy mieć sesje noworodkowa ale przełożyłam na poniedziałek bo boje się że nie będę mogła się skupić na zdjęciach z powodu bólu. Z dnia na dzień jest odrobinę lepiej ale boli czasem okropnie.

Ooo to aniołek Ci się trafił oby jak najdłużej tak przesypiała w nocy się wyśpisz a za dnia możesz coś zrobić. U nas to różnie ze snem bywa więcej śpi w dzień w nocy troszkę mniej choć tę noc było dobrze bo tylko 2 pobudki może zasługa kąpieli. Zobaczymy jak dziś po werandowaniu będzie wyglądała noc. Na pewno jej krzywdy nie zrobisz a jak boisz się na obojczyku kłaść to zawsze możesz do miękkiej piersi przyłożyć. Mój strasznie się odpycha rączkami i nóżkami więc też go kładę na piersi co by miał mięciutko :). O jej to niefajnie za mocno naciągnął oby szybko Ci się zagoiło. ja nawet nie wiem co się tam dzieje bo szfy mają się same rozpuścić a że mam słabość do swojej krwi to nie zaglądam. Położna i pielęgniarka były dziś u mnie ale zbytnio się nie interesowały moją osobą. Dobrze że chociaż położna małego obejrzała. A przy bólu nie wspomagasz się tabletkami przeciwbólowymi? Choć troszkę ulgi przyniosą.

Panna nikt fajnie że się odezwałaś.
Edzia jak twój chce żeby Maciuś spał w łóżeczku, po powiedz mu żeby w nocy to on ci go podawał:-) mi mąż Dawidka podawał 3 tygodnie bo tak mnie krocze bolało, sam prosił zebym zostawiła Dawidka u nas, ale się bałam. Jak miał pół roku i uporczywie przez,y ząbkowaniu wstawałam co godzinę i go odkładałam to też prosił żeby z nami spał. Aż się poddałam, teraz już nastawiam że jeszcze Dawid zacznie przychodzić, więc pewnie będziemy we 4 spać. Ale zawsze tak nie będzie. Dawidek jest strasznie przytulamy, ale już widzę że co raz mniej tuli się do babci, cioci, a mama i tata dalej w wybranym gronie.
Nie wiem czy to od zmęczenia czy rzeczywiście po woli coś się szykuje, ale ostatnio strasznie śpiąca jestem i zmęczona i na buzi tak dziwnie wyglądam. Śmiałam się dziś do męża że jak nic nie będzie się działo to jutro jesteśmy umówieni;-)