Skocz do zawartości
Forum

Depresja w ciazy

Rekomendowane odpowiedzi

Cierpię na depresje od 17 r.ż. a obecnie jestem w 30 tc. Przed zajściem w ciąże odstawiłam leki i czułam się fatalnie. Nic mi się nie chciało, praktycznie nie wychodziłam z lozka, nie cieszyłam się, ze będę miała dziecko. Od 4 mca jestem na łagodniejszym leku, który można przyjmować w ciąży i jest trochę lepiej. Niestety obawiam się co będzie po porodzie bo przynajmniej dwa tygodnie przed muszę odstawić leki.
Z tego co wiem w ciąży ciężko rozpoznać depresje bo hormony tez robią swoje i trudno odróżnić jedno od drugiego.
Generalnie u mnie zawsze są takie same objawy: senność, zniechęcenie do wszystkiego,obojętność, przygnębienie i poczucie takiej wszechogarniającej beznadziejności. Ciężko to wytłumaczyć.

Ja sie zaczynam bac ze może i mnie coś takiego dopada. Jestem w 13 tyg dzidziuś planowany. Czasami mam tak ze nie wystawałaby z łóżka i cały dzien mogłabym przepłakać. Nigdy niczego takiego nie miałam. No i oczywiście u mojego męża wsparcia szukać nie mogę bo go nigdy niema, całymi dniami w pracy a jak juz wraca to tylko potrafimy się kłócić nic nie da sobie przetłumaczyć. Co robić bo już sama niewiem depresja czy hormony masakra

Najlepiej idź z tym do lekarza lub psychologa bo objawy mogą wskazywać na depresje. Możesz spróbować porozmawiać z ginekologiem albo lekarzem ogólnym powinni cię gdzieś pokierować. Depresja w ciąży to coraz głośniejszy temat i ludzie są coraz bardziej świadomi a co za tym idzie łatwiej powinno być uzyskać jakaś pomoc. Jak to wyglada w praktyce niestety nie wiem.
Ja tez nie bardzo mogę liczyć na męża bo wiecznie albo w pracy albo na budowie. Zreszta nie oszukujmy się żaden facet nie jest w stanie zrozumieć jak się czuje kobieta w ciąży. Same nie do końca rozumiemy co się z nami dzieje.