Skocz do zawartości
Forum

Niedoczynność tarczycy w ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chciałabym prosić o radę. Jestem w 9 tygodniu ciąży. 2 tygodnie temu po odebraniu wyników badań i wizyty u ginekologa zostały mi przypisane tabletki euthyrox n25. Tsh było na poziomie 2,62. Podobno dla kobiet ciąży jest wynik do 2,5. Po 8 dniach brania tych tabletek dzisiaj poszłam na badania krwi i odebrałam po południu wyniki. Tsh mi spadło do 1, 13. Dodatkowo zrobiłam poziom ft3 i ft4 bo podobno to jest najważniejsze. Ft3 na poziomie 3,86 przy normie do 3,71 a Ft4 0,91 przy normie do 1,48. Niestety wizytę u endokrynologa mam w przyszłym tygodniu do tego pierwszą dlatego tak się bardzo denerwuje. Mam nadzieje, że mój maluszek w brzuszku jest zdrowy ...;/ Wiele różnych rzeczy się naczytałam w internecie i dlatego tak się denerwuje.
Teraz sama nie wiem co myśleć o tej niedoczynności tarczycy, czy ona faktycznie jest;/:( Dziękuje za odpowiedzi

Gość marzenka1982

Ja tez biorę w ciąży eutyrox teraz nawet n 100 jestem w 34 tygodniu. I wszystko jest ok. Eutyroox n 50 zaczęłam brać w ciąży jakiś 20 tydz. Wcześniej brałam jod ale organizm nie zareagował.. Wyniki na starcie miałam podobne do Twoich.

Gość natalka2208

Witam, ja też się martwię, miałam robione badania na tsh w czerwcu byłam w 11tyg wtedy lekarz zle zinterpretował moje badania, powiedział, że wszystko jest w porządku. Teraz jestem w 15tyg i jeszcze raz spojrzał na te wyniki i stwierdził, że mam nadczynność tsh na poziomie 4,29. Przyjmuję leki euthyrox 25 1,5 tabletki. Byłam u endo powiedziała, ze mam przyjmować leki, jod i zrobić wyniki za 4tyg. Boje się, że z dzidią jest coś nie tak, od wczoraj o niczym innym nie mysle;(

Natalka wynik wysoki. Szkoda że lekarz to zbagatelizowal. Wyniki powinno się robić po 6 tyg. Ja mam niedoczynność tarczycy. Leczyłam się już przed ciąża. Tabl przed ciąża 50 mg eutyrox. Obecnie ta sama dawka a wyniki na poziomie 1. Mamy 17 tc. Dodam że to 4 ciąża 3 poprzednie stracone. W 3 ciąży też miałam już zdiagnozowana niedoczynność i tam jak prowadził mnie endokrynolog to strasznie mieszal mi dawki. Teraz moja gin prowadzi moja tarczyce i dawki są takie same i widać skuteczne. Trzymam kciuki za dobre wyniki

Gość natalka2208

Dzięki za słowa wsparcia, jak czyta się różne fora to człowiek aż w głowe dostaje. Mam nadzieje, że będzie wszystko dobrze. Lekarz nic nie mówił, pocieszam się ta myślą, że jakby było tragicznie to albo dałby mi zwolnienie albo położył w szpitalu.

Dziewczyny, zanim zaczniecie przyjmować hormony (euthyrox lub latrox), spróbujcie naturalnych metod wspomagajacych działanie tarczycy, najprostszym jest przyjmowanie codziennie dawki jodu. Wiem co mówię, bo dostałam potwornego uczulenia na euthyrox i postanowiłam leczyć się sama. Po miesiącu stosowania jodu wyniki TSH z poziomu 2,7 wróciły do poziomu 2,3. Nie trzeba się od razu faszerować hormonami, ale lekarze mają to w nosie.

Gość swinska tarczyca

Naturalne rozwiązanie dla syntetycznych hormonów tarczycy. Potoczna "świnka" jest zdrowa, skuteczna i tania.

Mam sprowadzany z Tajlandii suplement diety Thiroyd 1000 tabletek po 60 mg. Sprzedaję po 180zł + 20 zł przesyłka pobraniowa.

Również mam suplement Thyroid TR (bez laktozy i glutenu), 1000 tabletek po 60 mg, za 250 zł, włącza to koszt wysyłki rejestrowanej z Tajlandii. Mogę też go wysłać z Polski, ale za 350 zł.

Proszę przekaż znajomym.

dziekuję z góry

Jan Krongboon
massagewarsaw@gmail.com
https://www.facebook.com/kurs.tajski

Gość asia1989

Dziewczyny co za bzdury opowiadacie, żeby leczyć się samym jodem. Podpowiadaj dalej takie głupoty. Niedoczynność tarczycy musi być stale kontrolowana w ciąży. Tsh skacze w górę w pierwszym trymestrze. Ja stale jestem na letroxie 100 w ciąży dostałam 125 na zmianę ze 150. Badania trzeba powtarzać co 3 tygodnie. Jod jest jedynie suplementem diety i trzeba go zażywać ponieważ w ciąży ograniczasz przyjmowanie jodowanej soli.