Skocz do zawartości
Forum

Ciąża a umowa na czas określony

Gość KNR

Rekomendowane odpowiedzi

Hej! Chciałam się od Was dowiedzieć jak to będzie z urlopem macierzyńskim jeśli urodzę trzy miesiące przed końcem umowy? Czy przez te trzy miesiące będę dostawać pensje z miejsca pracy a potem co? Czy mogą mi wtedy przedłużyć umowę automatycznie czy tak się na pewno nie stanie? W ogole sie w tym nie orientuje a trochę się martwię jak to pózniej bedzie, będę wdzięczna za info (pewne, sprawdzone), jakieś linki itp, pozdrawiam

Mi rowniez konczyla sie umowa w trakcie urlopu macierzynskiego. Przez 3 miesiace bedzie placil pracodawca, a po tym czasie, jezeli nie przedluza z Toba umowy, befziesz dostawac pieniazki z ZUS-u. Az do czasu kiedy dzieciatko skonczy roczek. A co do przedluzenia umowy to pracodawca nie ma takiego obowiazku i niestety najczesciej umow nieprzedluzaja bo im sie to po prostu nie oplaca. Czasami proponuja ponowne zatrudnienie po zakonczenii urlopu rodzicielskiego. To zalezy jakiego masz szefa, jak dlugo pracowalas no i czy im w ogole na Tobie zalezy. Trzymam kciuki zeby sie wszystko pozytywnie rozwiazalo.