Skocz do zawartości
Forum

Pomóżcie

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,
mam pytanie ponieważ nie dopytałam mojego lekarza. Jestem w 4 tygodniu i 6 dniu ciąży. Co to znaczy? Dlaczego podaje się również dni? Czy lekarz ocenił to na podstawie obrazu usg? Mój pęcherzyk jest rozmiarów rodzynka na obrazie. Czy dobrze rozumiem że od tego czasu odejmę ok 2 tygodni i wówczas będzie data owulacji/ zapłodnienia? Jeśli tak to by się zgadzało ;)

To może ja zacznę od początku:)
Ostatnią miesiączkę miałam 19.05.2016. Cykle pomiędzy 25-28 dni. Seks uprawiałam na pewno 31.05 oraz jak sądzę ok 2.06.2016. Póżniej jakoś 6.06.2016 z tego co pamiętam:)
Beta hcg w 20.06 - 4800.
22.06 poszłam na usg,pęcherzyk bardzo widoczny i dośc spory wg mnie. Lekarz powiedział właśnie że to 4 tydzien i 6 dzień. Wyliczyłam więc że owulację musiałam mieć właśnie ok 31.05-3.06.2015 i wtedy domniemam że doszło do zapłodnienia.
Dobrze myślę :)?

Witam. Przyjmuje tabletki antykoncepcyjne od miesiaca. Okres od początku roku mam 2 dniowy z tym ze 1 lipca trwał pół dnia, 2 lipca cały dzień delikatne plamienie. Okres zawsze mam skąpy. Przyjmuje zastrzyki i lekarz neurolog zabronił mi być w ciąży w czasie leczenia. Mam stwardnienie rozsiane . Średnio 3x w miesiącu wykonuje test ciążowy w obawie przed niedpodzianka. Czy możliwe by testy się mylily? I jeśli jest jakiś sposób by wywołać obfitość krwawien tez chętnie skorzystam

6891 z tego co się orientuję niektóre leki (w tym np. antybiotyki) mogą zaburzać działanie antykoncepcji hormonalnej. Nie wiem jak leki, które przyjmujesz - powinnas to skonsultować ze swoim lekarzem. Przy stosowaniu antykoncepcji hormonalnej wiele kobiet ma bardziej skąpe miesiączki. Z innych metod to prezerwatywa nie wpływa na obfitość miesiączek, a spirala (miedziana, nie hormonalna) może powodować, że krwawienia będą zdecydowanie bardziej obfite.

Kasia1288 lekarze obliczają wiek ciąży na podstawie daty ostatniej miesiączki (pierwszy dzień miesiączki = pierwszy dzień ciąży). Wiek z miesiączki powinien zgadzać się z tym z usg (usg wylicza npdst. wielkości pęcherzyka/płodu). Dokładnej daty zapłodnienia nie sposób wyliczyć wstecz, chyba, że prowadziłaś bardzo dokładną obserwację własnego organizmu, a i to nie jest proste, jeśli współżyjesz często. Plemniki w sprzyjających warunkach mogą przeżyć w drogach rodnych kobiety do 3-5 dni, tak więc trudno tu o konkretna datę zapłodniania. Zresztą po co ona komu - dziecko przyjdzie na świat wtedy, gdy będzie na to gotowe, termin porodu jest data orientacyjną :)