Skocz do zawartości
Forum

Jak usypiać dzieciątko?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkie mamusie :) mam problem. moje dzieciątko ma 4 miesiące, spalo do tej pory naprawde duzo, ale od ok. 2 tygodni jest strasznie rozbrykane, nie moze zasnac. to chyba jeszcze nie zabkowanie, bo nie widze zeby cos roslo, ale cos jest ewidentnie na rzeczy. goraczki nie ma, moze troche mniej je ale mozliwe ze sobie wmawiam w stresie ;/ ktos mi moze pomoc?

Do skończenia przez dziecko roku życia, zmniejsza się sukcesywnie ilość snu w ciągu dnia, tak, aż zostaje jedna, godzinna drzemka. Może Twoje dziecko nie chce już tak długo i tak często spać? Oczywiście są odstępstwa od tego: moje pierwsze dziecko, jak miało rok, to już nie sypiało w dzień, a moje drugie jeszcze czasem teraz, mając 21 miesięcy potrafi dwa razy spać i często śpi 2 godziny.

Mirena89, a macie regularny rytm dnia, czyli stałe godziny karmień, spacerów, kąpieli, itp.? Dzieci w miarę jak rosną zmieniają rytm drzemek, trzeba je obserwować i dostosować się do zmian. Może uda ci się zaobserwować kiedy maluch śpi w ciągu dnia, zapisuj godziny, a potem jak będzie zbliżała się pora spania, to wtedy nie zabawiaj maluszka tylko wyciszaj, tak by kojarzył, że zbliża się spanie. Nie każdego dnia może to był łatwe, bo po drodze są skoki rozwojowe, ząbkowanie, wizyty gości, szczepienia itp., ale dzieci bardzo szybko uczą się regularności, tylko same tego nie zrobią i to rodzice muszą im w tym pomóc :)

Bardzo możliwe jak pisały poprzedniczki, że zmienia sie rytm dnia u maluszka. Obserwuj go i usypiaj od razu po pierwszych oznakach zmeczenia. Jeśli przeciągniesz ten czas, maluch może się na chwilę ozywić, a potem ze zmeczenia trudno mu będzie zasnąć.
Poza tym byc może dotychczasowy sposób usypiania przestał działać i trzeba poszukac innego.
Nie wiem w jakich warunkach usypiasz synka. Może trzeba zaciągnąć zasłony, wyłączyc radio, zamknąć okna, bo dziecku przeszkadzają hałasy z zewnątrz (jest ładna pogoda to i wiecej ludzi na dworze).

Witaj! To faktycznie może być ząbkowanie - czwarty miesiąc to czas, kiedy zaczynają się wyżynać dolne jedynki. Niekoniecznie musi być je widać od razu, dziecięce zęby formują się jeszcze na długo przed tym, zanim zaczną być widoczne. Czy Twoje dziecko trze dziąsła, jest osłabione, wkłada palce do buzi, nadmiernie się ślini? Symptomem może też być faktycznie brak apetytu. Jeśli uznasz, że te objawy jednak nie występują - skontaktuj się koniecznie z lekarzem.