Skocz do zawartości
Forum

Mamuśki listopadowe 2016

Gość Monalika

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry Mamuśki! Ale mamy dziś piękny dzień, wybieram się na spacer nad morze, będzie zabójcze 15 stopni (w cieniu), ale najważniejsze że słońce i złapię trochę vit.D :)
Listopadówka serdeczne gratulacje!! :):):)
Myszeszka witamy w mamuśkowym gronie! :) ładne imiona wybraliście, czy któreś z nich jest faworytem?
Panifionaa trzymaj się! mam nadzieję że wszystko będzie dobrze! ściskam z otuchą!
Agulka, bardzo mi przykro że zdrada męża spotkała Cię w ciąży... zaufanie nie tak łatwo odbudować, ale wiem z doświadczenia że się da, tylko obie strony muszą chcieć. Rozmawialiście kiedykolwiek o tym dlaczego do tej zdrady doszło? Może czuł się mimo wszystko zaniedbany albo niezrozumiany, a może po prostu chciał uciec od odpowiedzialności... My też jesteśmy małżeństwem po przejściach, aczkolwiek u nas to ja zwiałam w bok... U nas przestaliśmy rozumieć swoje potrzeby, ja poznałam kogoś kto wydawało mi się że lepiej je rozumie. Na szczęście w porę się opamiętałam a mąż miał tyle jaj żeby mi ponownie zaufać. Dużo się nauczyliśmy i jest między nami lepiej niż kiedyś. Ale zbudowanie związku na nowo wymagało od nas czasu i zaangażowania, i przede wszystkim dobrej woli. Mam nadzieję że i u Was się poukłada, jeśli jest Ci ciężko to może spotkanie z terapeutą będzie dla Was dobrym rozwiązaniem?
A w ramach tematów dzieciowych dostałam wreszcie list ze szpitala z potwierdzeniem terminów wizyt. Mam usg 30 maja, może Maluch się ujawni i dowiemy się kto tam sobie mieszka, Phoebe czy Phoebo. ;) (żartuję ofkors, czekam jeszcze z wyborem imienia) Mam jeszcze dwie zaplanowane wizyty, 2 czerwca z ginekologiem/położnikiem i 13 czerwca. Liczę, że na którymś z tych czerwcowych będę mieć badania krwi, bo jeszcze ich nie miałam. Zaczęłam brać zestaw witamin dla ciężarnych Pregnacare, może przestaną mi lecieć włosy. Myślicie już o porodzie? Ja się jeszcze staram nie myśleć za dużo, bo jak mi się przypomni to się boję. :/
Ale się cieszę na to usg! :D
miłego dzionka! :)

http://www.suwaczki.com/tickers/3jgxyx8dsc498xox.png

Dzień dobry!!! Piękny dzień słońce świeci jest gorrąco- co uwielbiam ;)

Wczoraj myslałam,że nadrobie w pisaniu a tu zonk! Internet tak zmulał,że nie mogłam się zalogować :/ Jutro gość ma przyjechać i coś popatrzeć co się dzieje że takie przerwy są :/

Luisianap co do porodu planuję umówić się na cesarkę- w pierwszej ciaży miałam niespodziewaną bo planowałam poród naturalny, niestety nie udało się było zagrożenie życia dziecka i szybka cesarka 10 dni po terminie i wywoływaniu porodu skończyło się tak właśnie.Zazdroszczę CI tego morza!!!!! :P :) korzystaj z pogody :)

listopadowka093 może z nerwów z wrażenia zrobiło CI się tak słabo, czasem tak się zdarza poza tym jest teraz wszędzie gorąco i może też tak zareagowałaś na to, ale przypuszczam że stres przed weselny Cię dopada ;) dbaj o siebie nie myśl za dużo i wypoczywaj :)

AmyLee czekam na dobre wiadomości od lekarza i oby krew też wyszła ok! :)

Panifiona każdy na Twoim miejscu był by zmartwiony taką wiadomością ALE musisz wierzyć ,że będzie OK!! :* Jesteśmy z Toba, zawsze pomożemy (wirtualnie) słowem i spróbujemy pomóc, trzymaj się ciepło i nie zamartwiaj na zapas.

myszeszka witaj wśród nas :) cicho gratulują synka ;) potwierdzisz to pogratulują mocniej :D

UlaS też bym chciała córeczkę a mój S baaardzo... ALE mówiłam mu już że to będzie chłopczyk,że tak czuję... to by było zbyt piękne jak by była córeczka- poza tym nie czuję tego.... i jak piszesz wszystko dla chłopca jest ;)

Agulka88 nie zamartwiaj się myslami, nie dręcz się tym co było.... Myśl o przyszłości, o tym co jest teraz bo przeszłość i złe wspomnienia przynoszą lęk strach i złość dniom dzisiejszym. Wybaczyłaś mężowi, żyjecie razem, spodziewacie się dziecka- ciesz się tym,że się dogadujecie. Jeżeli coś Cię martwi gryzie- usiądźcie razem i porozmawiajcie o tym problemie, na pewno poczujesz się lepiej.

Magda1982 ja kupiłam kwiatka, kupię perfumę albo dezodorant + czekoladki dla mamy :) a do wizyty szybko zleci! :) mi czas ucieka dopiero byłam na wizycie a w następny czwartek idę znowu :D a tak czekałam :)

Co do imion Nikodema chcialam ale mój S się nie zgodził (zamiast Sebastian miał być Nikodem) Dopiero tydzień przed chrztem nadaliśmy mu imię a tak wołaliśmy ,,Niuniu" :D
Teraz nie wiem dla dziewczynki jak na razie na pierwszym miejscu Martyna. Dla chłopca nie wiem do końca Marcel jak na razie a co dalej nie wiem musimy z S uzgodnić ;)

Milego dnia kochane!!

http://www.suwaczki.com/tickers/j5rbj44jqyhqptts.png
http://www.suwaczki.com/tickers/mhsvj44jy754j0c9.png
http://s1.suwaczek.com/20160604310123.png

A my dzisiaj leżymy i nie mam siły na nic.jeszcze jest tak gorąco.i jak zwykle-to co miałam zrobić,czyli dokumentacja i inne rzeczy dalej leżą...
Jutro się przejdę do sklepu może coś mamie kupię.Czytam niektóre Wasze posty i zastanawiam się dlaczego niektóre z Was Mają tak często wizyty?Wiem,ze ktoras jest na zwolnieniu ale przecież można zwolnienie wziąść na miesiąc a potem przedłużyć.Sama bym chciała żeby ten czas szybko zlecial i żeby już była wizyta

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w3dqk35c49a7xi.png]Tekst linka[/url]

Gość Monika2322

Jestem w drugim dniu 16 tygodnia ciąży, będąc na wizycie która odbyła się wczoraj rozmawiałam z Panią doktor o wszystkim ale zapomniałam zapytać o to ile dzidzia na cm. Będąc w domu zauważyłam że na usg napisane jest ze ma 8 cm. Martwię się czy to nie za mało?Dodam że wyniki mam dobre i czuję się fantastycznie. Pani doktorpodczas badania nie mówiła że coś ja niepokoi. Termin mam na 5 listopada. Pozdrawiam i życzę zdrowia

Panifionaa
Dodam jeszcze że jestem w grupie wysokiego ryzyka wystąpienia wad płodu

ja też jestem w grupie wysokiego ryzyka i dlatego poszłam na testy nifty, droga sprawa ale się uspokoiłam. Czekam na wyniki pappa i mam gdzies jakie wyjdą. Często niestety wychodzą dodatnie a jest ok z dzidziusiem. Nie przejmuj się na zapas. Jeśli nie masz zagrożonej ciąży to amniopunkcja nie jest problemem.Tak mi powiedział genetyk.

http://www.suwaczek.pl/cache/b46ff46288.png

2 tygodnie nie pisałam, bo kurcze coś miałam z netem-mogłam czytać a nie miałam możliwości odpisać. Badania genetyczne wyszły mi super i wiem już, że to chłopiec. Hura! Badania prenatalne nie spełniły moich oczekiwać, 3 minuty badanie usg, gdzie nie zdązyłam się nawet zapytać co i jak. Wiem tylko, że przezierność karkowa 2,17 to jest dość sporo ale w granicach normy, natomiast z testu nifty wyszło ryzyko trisomi 21 1/ 603425 czyli niewielkie, więc się nie przejmuję. Wracając do badań, to nie dowiedziałam się czy dziecko ma kość nosową, ani co z nerkami. Nie bardzo zadowolona jestem z tych badań, na drugi koniec miasta musiałam jechać zrobić badania z krwi. Jednym słowem koszmar.
Dzisiaj idę na badania do swojego ginekologa to może coś zobaczę więcej.

Gość Monika2322

Miał ktoś może podobną sytuacje?Ponawiam pytanie bo naprawdę się stresuje

Jestem w drugim dniu 16 tygodnia ciąży, będąc na wizycie która odbyła się wczoraj rozmawiałam z Panią doktor o wszystkim ale zapomniałam zapytać o to ile dzidzia ma cm. Będąc w domu zauważyłam że na usg napisane jest ze ma 8 cm. Martwię się czy to nie za mało?Dodam że wyniki mam dobre i czuję się fantastycznie. Pani doktor podczas badania nie mówiła że coś ja niepokoi. Termin mam na 5 listopada. Pozdrawiam i życzę zdrowia

~Monika2322

Jestem w drugim dniu 16 tygodnia ciąży, będąc na wizycie która odbyła się wczoraj rozmawiałam z Panią doktor o wszystkim ale zapomniałam zapytać o to ile dzidzia ma cm. Będąc w domu zauważyłam że na usg napisane jest ze ma 8 cm. Martwię się czy to nie za mało?Dodam że wyniki mam dobre i czuję się fantastycznie. Pani doktor podczas badania nie mówiła że coś ja niepokoi. Termin mam na 5 listopada. Pozdrawiam i życzę zdrowia

A kiedy robił Ci lekarz usg nie mówił Ci że wszystko jest w porządku?Że maleństwo dobrze rośnie?Moja lekarka za każdym razem kiedy wykonuje mi usg informuje mnie ze jak na ten tydzień ciazy maleństwo prawidłowo rośnie itd.Może zadzwoń do lekarza i się zapytaj będziesz spokojniejsza

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w3dqk35c49a7xi.png]Tekst linka[/url]

~Monika2322

Jeżeli lekarkę nic nie zaniepokoiło to nie ma się czym przejmować. Czasami dziecko tak się ułoży, ze trudno je zmierzyć. a wiek ze zdjęcia usg jest prawidłowy?

Panifionaa
Gratuluje wam dziewczyny udanych wizyt!
Też bym chciała się tak cieszyć... ja byłam dziś na prenatalnych i niby wszystko ok, testy pappa też w normie jednak jest słabo widoczna nosowa, i podwyższone ryzyko trisomii 21. Mam wskazanie do aminopunkcji, jeszcze muszę to z moim gin skonsultować do którego ide w środę. Jestem zmartwiona i lidze się nadzieja że jednak będzie wszystko ok....
Na dziś to tyle bo humoru brak . Udanej nocki

Wiem, z

Panifionaa
Też bym chciała się tak cieszyć... ja byłam dziś na prenatalnych i niby wszystko ok, testy pappa też w normie jednak jest słabo widoczna nosowa, i podwyższone ryzyko trisomii 21. Mam wskazanie do aminopunkcji, jeszcze muszę to z moim gin skonsultować do którego ide w środę. Jestem zmartwiona i lidze się nadzieja że jednak będzie wszystko ok....

Kochana jestem z Tobą, choć wiem że będziesz się denerwować i do wyników ciężkie chwile ale jesteśmy tu wszystkie przy Tobie. Czytałam wiele stron internetowych przed swoim usg prenatalnym bo ja nie robiłam testów pappa i wiem, że w dużej ilości przypadków amniopunkcja wychodziła dobrze mimo, że były jakieś podejrzenia. Więc napewno będzie wszystko ok!!

patrycja2403][quotePanifionaa

Kochana jestem z Tobą, choć wiem że będziesz się denerwować i do wyników ciężkie chwile ale jesteśmy tu wszystkie przy Tobie. Czytałam wiele stron internetowych przed swoim usg prenatalnym bo ja nie robiłam testów pappa i wiem, że w dużej ilości przypadków amniopunkcja wychodziła dobrze mimo, że były jakieś podejrzenia. Więc napewno będzie wszystko ok!! [/quote

Ale to na podstawie tylko tej kości nosowej wystąpiło to ryzyko i wskazanie do amniopunkcji skoro test pappa masz ok.. A inne parametry badania np przeziernosc, kość udowa itd itd

Gość Monika2322

Magda1982
Jeżeli lekarkę nic nie zaniepokoiło to nie ma się czym przejmować. Czasami dziecko tak się ułoży, ze trudno je zmierzyć. a wiek ze zdjęcia usg jest prawidłowy?

na zdjeciu usg nie ma podanego wieku niestety, robila mi tez badanie usg 4d i nie stwierdzila żadnych nieprawidlowości, zlecila badanie moczu, glukozy oraz morfologie.Badała dosyc dlugo i wydaje mi sie ze dokladnie ale juz tak mam ze wszystko przezywam potrójnie. Dziękuje Magda 1982 za odpowiedz

uote="~Monika2322"]Jestem w drugim dniu 16 tygodnia ciąży, będąc na wizycie która odbyła się wczoraj rozmawiałam z Panią doktor o wszystkim ale zapomniałam zapytać o to ile dzidzia na cm. Będąc w domu zauważyłam że na usg napisane jest ze ma 8 cm. Martwię się czy to nie za mało?Dodam że wyniki mam dobre i czuję się fantastycznie. Pani doktorpodczas badania nie mówiła że coś ja niepokoi. Termin mam na 5 listopada. Pozdrawiam i życzę zdrowia [/quote] Cześć!:-) Myślę, że nie masz powodu do niepokoju! Gdyby było coś nie tak, to przecież ginekolog by ci powiedziała. W drugim trymestrze to dzieci zaczynają już rosnąć swoim indywidualnym tempie i widocznie twoje jest drobniejsze. No i mogła niedokładnie zmierzyć bo takie ruchliwe maleństwo to łatwo nie jest przecież zmierzyć!

http://www.suwaczki.com/tickers/klz9gu1rjjsobtdw.png

"Ania_nomi"]2 tygodnie nie pisałam, bo kurcze coś miałam z netem-mogłam czytać a nie miałam możliwości odpisać. Badania genetyczne wyszły mi super i wiem już, że to chłopiec. Hura! Badania prenatalne nie spełniły moich oczekiwać, 3 minuty badanie usg, gdzie nie zdązyłam się nawet zapytać co i jak. Wiem tylko, że przezierność karkowa 2,17 to jest dość sporo ale w granicach normy, natomiast z testu nifty wyszło ryzyko trisomi 21 1/ 603425 czyli niewielkie, więc się nie przejmuję. Wracając do badań, to nie dowiedziałam się czy dziecko ma kość nosową, ani co z nerkami. Nie bardzo zadowolona jestem z tych badań, na drugi koniec miasta musiałam jechać zrobić badania z krwi. Jednym słowem koszmar.
Dzisiaj idę na badania do swojego ginekologa to może coś zobaczę więcej.[/quote] Z tego co piszesz to lekarz nie przyłożył się do tego badania prenatalnego.:-/ Płaciłas za to badanie?

Fiołe
"Ania_nomi"]2 tygodnie nie pisałam, bo kurcze coś miałam z netem-mogłam czytać a nie miałam możliwości odpisać. Badania genetyczne wyszły mi super i wiem już, że to chłopiec. Hura! Badania prenatalne nie spełniły moich oczekiwać, 3 minuty badanie usg, gdzie nie zdązyłam się nawet zapytać co i jak. Wiem tylko, że przezierność karkowa 2,17 to jest dość sporo ale w granicach normy, natomiast z testu nifty wyszło ryzyko trisomi 21 1/ 603425 czyli niewielkie, więc się nie przejmuję. Wracając do badań, to nie dowiedziałam się czy dziecko ma kość nosową, ani co z nerkami. Nie bardzo zadowolona jestem z tych badań, na drugi koniec miasta musiałam jechać zrobić badania z krwi. Jednym słowem koszmar.
Dzisiaj idę na badania do swojego ginekologa to może coś zobaczę więcej.
Z tego co piszesz to lekarz nie przyłożył się do tego badania prenatalnego.:-/ Płaciłas za to badanie?[/quote]
nie płaciłam, ale kurcze kasę i tak dostaje z NFZ to powinien się postarać a nie na odpierdziel. 5 minut na pacjenta to jakaś porażka. Powiedział mi tylko, że wszytsko jest ok, dziecko zdrowe. Nie wiem z czego to wywnioskował, wrózbita jakiś czy co:) Ciekawe co wpisze po testach biochemicznych. Czekam na wyniki i dam znać.

Coś mi dziś tel. szwankuje grr!:-/ Panifionaa - musisz być dobrej myśli! Testy te podają tylko statystyczne ryzyko więc głowa do góry! Powiedz mi jakie wyszło ci dokładnie w liczbach ryzyko tej trisomi 21? Będziesz robić te aminopunkcje? Ja moje wyniki z testu PAPPA zobaczę dopiero w przyszłym tyg.:-/ Powiem ci że ja na twoim miejscu to bym robiła dalsze badania aby mieć 100% pewność jak sprawa wygląda! Trzymaj się!

Ania_nomi Ja robiłam prywatnie usg genetyczne i to badanie krwi (PAPPA i BHCG) wszystko tego samego dnia i w tym samym miejscu u mojej ginekolog. Samo usg trwało trochę czasu, nawet nie wiem teraz ile, pokazywała wszystko i tłumaczyła więc jestem zadowolona. Teraz czekam na wizytę aby poznać wyniki z krwi i nowe wyliczone ryzyko.

Fiołe
Ania_nomi Ja robiłam prywatnie usg genetyczne i to badanie krwi (PAPPA i BHCG) wszystko tego samego dnia i w tym samym miejscu u mojej ginekolog. Samo usg trwało trochę czasu, nawet nie wiem teraz ile, pokazywała wszystko i tłumaczyła więc jestem zadowolona. Teraz czekam na wizytę aby poznać wyniki z krwi i nowe wyliczone ryzyko.

gdybym wiedziała, że mnie tak potraktują to wcale bym nie poszła, bo co się dowiedziałam? Generalnie nic

Ania_nomi
Fiołe

gdybym wiedziała, że mnie tak potraktują to wcale bym nie poszła, bo co się dowiedziałam? Generalnie nic
A nie dostałaś żadnego dokumentu z wynikami??? Bo ja mam wszystko napisane co i jak, nawet fotki poszczególnych części ciała np. paluszki!:-)