Skocz do zawartości
Forum

Rekomendowane odpowiedzi

Moja znajoma już od jakiegoś czasu namawia mnie na zapisanie się na kurs terapii manualnej. Z jednej strony bym chciała, a z drugiej strony zastanawiam się do czego może mi się to przydać?? W sumie to mogłaby być jakaś fajna przygoda i jakaś odskocznia od życia codziennego. Kto wie może zostanę zawodową masażystką... A może któraś z was była kiedyś na takim kursie?może byście pomogły mi podjąć decyzję

Ja co prawda nie byłam na takim kursie, ale byłam pacjentką, która miała robioną terapię manualną. I nigdy więcej! Tzn. na jakiś czas mam dość ;). Parę tygodni moje ciało dochodziło do siebie. Masażysta jeszcze mnie pocieszał, że im więcej boli tym lepiej, tiiia.
W każdym razie chciałam powiedzieć, że to jeszcze nowość, a ma to być powszechne jak pozostałe zabiegi rehabilitacyjne.
No, a co do kursu, to by pacjenta nie uszkodzić, to trzeba długo się szkolić. Ten "mój" od terapii mówił, że chyba 2 albo 3 lata się szkolił. I to nie jest szkolenie dla każdego tylko przede wszystkim dla rehabilitantów, fizjoterapeutów, lekarzy (trzeba mieć wiedzę m.in. o anatomii człowieka).
Nie wiem czy to wszystko wiesz, piszę to co się dowiedziałam podczas tych sadystycznych terapii ;)