Skocz do zawartości
Forum

Czerwcowe maluszki 2016

Gość Dżastaa

Rekomendowane odpowiedzi

Marzi82
asica234
Nie rozumiem o co chodzi z tymi położnymi na NFZ. One przychodzą do was jeszcze jak jesteście w ciąży?
Jestem w 3 ciąży i do tej pory jeszcze się z czymś takim nie spotkałam. Bywała u mnie położna ale za każdym razem dopiero po porodzie jak już byliśmy w domu.

Cześć! No widzisz zdaje się, że przychodzą. Kilka stron wcześniej wstawiłam link do artykułu z którego się dowiedziałam, że nam się należą takie bezpłatne wizyty z NFZ jako alternatywa szkoły rodzenia. Raz w tygodniu od 21 do 31 tyg a potem nawet 2 razy w tyg. Tylko tam było napisane, że trzeba się zgłosić do położnej do 21 tc. Też nie miałam pojęcia, jak coś za darmo to nikt Ci sam nic nie powie, wiesz jak jest...:/

I tu się nie zgodzę trąbilam dawno ze do mnie przychodź położna i pytalam czy u was tez tak jest. Do mnie zaczęła od 20 tyg.przyjezdzac i pisze tydzień wczesniej bo wg niej jest 27.

MajaAndFilipek i kamilaaa_n to mnie pocieszyłyście:)
ja od popołudnia na diecie i nawet w miare sie czuje:D gorzej z glukometrem, nie mogłam pierwszego pomiaru zrobić(źle krew na pasek nakładałam) i 2 palce mam nieźle pokłute... no ale mam nadzieje, że praktyka czyni mistrza i będzie tylko lepiej i sie naucze:D
jutro czeka mnie starcie z szarą rzeczywistością i spróbowaniem sie dostać do poradni patologii na karowej, więc zobaczymy jak to będzie:D do tej pory ani razu nie korzystałam z nfz, wszystkie wizyty i badania ciągle robię prywatnie(mam wykupione odpowiednie pakiety) i ciekawe jak mi jutro panie podniosą ciśnienie jak będę sie chciała zapisać:D gdyby nie fakt, że pani diabetolog powiedziała, że jest jakieś rozporzadzenie gdzie kobiety z cukrzycą ciążowa musza być kontrolowane w poradni (w Wwie sa 2) to nigdy bym do nich nie poszła:( na razie dieta i badania i myśle, że bedzie dobrze:D u mnie skierowanie do poradni zaważyła przewlekła choroba tarczycy, przez którą ciąża już i tak jest podwyższonego ryzyka, a teraz doszła ta cukrzyca:((

http://s9.suwaczek.com/201606087248.png

Sara91
A apropo wyników badań mam pytanie do Was, czy też Wam się zdarzyło, że wymiary do tej pory cały czas odpowiadały tygodniowi do przodu i nagle się wyrownały? U mnie zawsze był tydzień do przodu a teraz wyrównały (24 tc). Boje się hipotrofii ;(

U nas dziś 23+4 (674g) pomiary 3 dni do przodu.wcześniej były 8 i 6.Lekrz twierdzi ze w normie sie wszystko miesci,pokazywał na wykresie.Nie wiem co to za choroba ale nie ma się co martwić na zapas ani wciskać dziecku choroby:).Moze rosło wszystko swoim tempem a ze dziecko coraz wieksze to się wyrównuja proporcje. A glukoza nas czeka dopiero za 2 tygodnie.

http://www.suwaczek.pl/cache/0636c7f1be.png

goherek
Sara91
A apropo wyników badań mam pytanie do Was, czy też Wam się zdarzyło, że wymiary do tej pory cały czas odpowiadały tygodniowi do przodu i nagle się wyrownały? U mnie zawsze był tydzień do przodu a teraz wyrównały (24 tc). Boje się hipotrofii ;(

U nas dziś 23+4 (674g) pomiary 3 dni do przodu.wcześniej były 8 i 6.Lekrz twierdzi ze w normie sie wszystko miesci,pokazywał na wykresie.Nie wiem co to za choroba ale nie ma się co martwić na zapas ani wciskać dziecku choroby:).Moze rosło wszystko swoim tempem a ze dziecko coraz wieksze to się wyrównuja proporcje. A glukoza nas czeka dopiero za 2 tygodnie.

U mnie tak samo - na poczatku bylismy 9 dni do przodu, potem 7 a teraz zostalo 4, ale jakos lekarz sie tym nie przejal, wiec chyba nie ma co panikowac. Caly czas miescimy sie w centylach.

No mam nadzieje, że będzie wszystko ok ;) mi ogolnie tez nie mowiła, że jest coś nie tak, ale zapytała się mnie czy palę... a hipotrofia to niedowaga spowodowana niedotlenieniem czy coś takiego i może być spowodowana przez różne czynniki typu papierosy, antybiotyki (kilka miałam w trakcie ciąży ale to juz jakis czas temu więc watpie zeby to mialo wplyw) i toxoplazmoza etc. Cukrzycy ciążowej nie mam wiec mam nadzieje, że to po prostu tak się rozwija po swojemu i juz. Teoretycznie wszytskie wymiary mieszczą się w normach na ten tydzień ciąży. No cóż, trzeba być dobrej mysli i może na więcej spacerków zacząć chodzić ;)

http://s5.suwaczek.com/201606197448.png

I tu się nie zgodzę trąbilam dawno ze do mnie przychodź położna i pytalam czy u was tez tak jest. Do mnie zaczęła od 20 tyg.przyjezdzac i pisze tydzień wczesniej bo wg niej jest 27. [/quote]

:) pamiętam, że pisałaś ale jakoś tak nie dotarło do mnie ze to jest z nfz i należy się wszystkim. Myślałam, że jakoś jest tak w Twoich okolicach czy coś...hihi..i tyle mi przeszło przez myśl aż do wyszperania tego artykułu. Chodziło mi o to, że skoro mam wybraną położną w ośrodku i widuje ja przy okazji wizyt to oczekiwałabym informacji od niej o takiej możliwości.

Hejo :) 3 w nocy a ja spać nie mogę i puzzle układam xD
Co do lekarzy, Ja też chodzę na NFZ. Początkowo myślałam żeby iść prywatnie, ale mój gin do którego wcześniej chodziłam, tylko po tabletki okazał się być naprawdę dobrym lekarzem ;)
Niestety jego gabinet jest słabo zaopatrzony, a raczej wcale ;/ ale za to jak chce zrobić USG co druga max trzecia wizytę, każe przyjechać do siebie, do prywatnej przychodni i robi tam wszystkie badania ;)
Za każdym razem sprawdza tętno maluszka, pyta kilka razy o samopoczucie, co chwila mam skierowanie na badania i generalnie raczej nie mam na co narzekać ;)

Oj a Kajtuś zaczął dokazywać ^^ Potrafi tak kopnąć, że za boli ;/ albo łaskocze ;) już nie umiem się doczekać kiedy go wezmę na ręce :D

Zanus501, 3 w nocy to moja pora na czytanie ksiazki ;-) tez nie spalam.

Ja tez chodze na NFZ. Moja p. Dr pracuje w dwoch przychodniach, przeniosla mnie do tej, w ktorej ma dobry sprzet, wiec jestem zadowolona. Dostaje skierowania, badania. No ale jak pojechalam do Lodzi, to zobaczylam roznice sprzetowe. To byl 15 tydzien i ogladalam jak malutka przelyka, p. Dr pokazywal mi jej galki oczne, podnjenie, bicepsik mnie rozlozyl na lopatki. Bylam w szoku jak pjeknie wszystko bylo widac.
Zanus501 z laskotaniem rzez dzidzie mam ubaw, bo mam strasszne laskotki na brzuchu. Okazuje sie, ze od srodka tez to dziala. Jak fiknie, to sie zasmiewam :-)

Babyjaga
Czesc dziewczyny, czesc Pestka85

Nic mi nie wiadomo na temat takich diet, ale pewnie lekarz, dietetyk poradza co i jak i wszystko bedzie dobrze. Trzymamy kciuki za Ciebie i coreczke. Co do badan, pamietaj, ze to tylko badania, sama znam kilkoro rumianych psotnych zdroeych dzieciaczkow z bardzo zlych wynikow bbadan.Na pewno i u Was wszystko bedzie dobrze.
Ciesz sie tym fajnym czasem gdy coreczka juz jest, a jeszcze nie placze po nocach, kazdym kopniakiem i tym, ze brzuchol duzy, ale jeszcze pozwala chodzic hehe
Pozdrawiam ja i moja mala kickboxerka (dzis odkryla kolejne narzady wewnetrzne mamy do kopania :-) )

Faktycznie co do cholestazy ciążowej to już jestem bardziej świadoma. Lekarz zalecił dietę wątrobową i przy każdej miesięcznej wizycie będą badać mi krew i jeśli wyniki będą szybko rosły to położą mnie na patologię ciąży, bo to schorzenie może wywołać przedwczesny poród. Dodatkowo przy każdym posiłku mam brać wspomagacze na wątrobę Essential forte. Ogólnie czytałam że choroba objawia się silnym swędzeniem zwłaszcza na rękach i nogach, mnie swędziało tylko trochę i myślałam ( zwłaszcza na udach ) że skóra sie po prostu rozciąga na szczęście mam czujną lekarz która od razu dała mi skierowanie na badanie. Stosuje się do wskazówek ale jeszcze pracuje i tutaj mam schody bo gotuje obiady w domu a w pracy odgrzewam co też nie jest dobre, chyba już czas sobie odpocząć :).Babyjaga pocieszyłaś mnie co do wyników badań też znam pare opowieści gdzie rokowania były złe a okazało sie wszysko dobrze :) cały pierwszy trymestr sie martwiłam teraz chce sie już tylko cieszyć :). Masz już imie dla małej wojowniczki?
Pozdrawiam,

Pestka85, mam taki przyklad w domu. Moj mlodszy siostrzeniec, wyniki byly nie srednie, ale katastrofalne, siostra sie zaparla, ze nie wierzy w badsnia i dobrze. Mlody jest w gimnazjum, chlop jak dab, kilka wizyt u lekarzy w zyciu z przeziebieniami i wielkie nieszczescie w postaci ... tradziku ;-) sama o nim mysle jak mnie stresy mecza.

Imienia jeszcze nie mamy, dyskusje trwaja, zadnych pomyslow rzucajacych na kolana, poki co tylko eliminujemy jak na pewno nie :-/ moze sie sama przedstawi.

Ja ciuszki zleżałe co dostałam po kims wyprałam wstępnie w zwykłym.To samo fotelik samochodowy.A w 8 mcu będe prała w mleczku do prania.Proszków nigdy nie lubiłam. Juz kupiłam z polecenia lovela,nawet ładnie pachnie.Dzidziusia nie pamietam ale w rosmanie wąchałam bobini i nie podobał mi się zapach.zastanawiam się tylko czy kupić też płyn do płukania.Niby czym mniej tego tym lepiej.

Siostrze własnie dzidziuś nie podpadł,ale nie pamiętam co jej tam niepasowało. Co do rzeczy z polecenia - pierwsze pieluszki kupiłam pampers premium care 1,są delikatne na pupe noworodka i blablabla. później mam kupowac dada z biedronki, napewno mam nie kupowac tych z intermarche bo to gó....
chusteczki pampers sensitive na pierwsze dni. A do noska aspirator na baterie, jednak cena mnie troche odstraszyła i kupiłam katarek plus do odkurzacza.wolałam tą stówke wydac na termometr z którego jestem zadowolona z wyboru.

ok, to ja też zobacze jak lovela sie sprawuje:D ubranka będę prała w maju, ale wózek chciałabym wcześniej przygotować:)

powiem Wam, że jestem bardzo zadowolona z tego forum:) tyle rzeczy można sie dowiedzieć, a w moim przypadku przy pierwszym dziecku wszystko to czarna magia:)) Dziękuję Wszystkim za pomoc i porady:))

http://s9.suwaczek.com/201606087248.png

Zastanawiam sie tez nad kosmetykami dla dziecka, w Super Pharm sa teraz promocje na emolienty i tak mnie natchnelo do przemyslen co musze kupic i w ogole czego chce uzywac - jak czytam opinie to zdania sa podzielone ( jak w kazdej mozliwej kwestii)
Czesc wychwala emolienty ze sa takie super nawilzajace itd, czesc nie widzi potrzeby stosowania o ile nie ma alergii czy atopii.
Nasza polozna uwaza ze te tansze kosmetyki tez sa OK, trzeba poprostu obserwowac dziecko co mu sluzy a co nie.
I badz tu czlowieku madry.

goherek
Siostrze własnie dzidziuś nie podpadł,ale nie pamiętam co jej tam niepasowało. Co do rzeczy z polecenia - pierwsze pieluszki kupiłam pampers premium care 1,są delikatne na pupe noworodka i blablabla. później mam kupowac dada z biedronki, napewno mam nie kupowac tych z intermarche bo to gó....
chusteczki pampers sensitive na pierwsze dni. A do noska aspirator na baterie, jednak cena mnie troche odstraszyła i kupiłam katarek plus do odkurzacza.wolałam tą stówke wydac na termometr z którego jestem zadowolona z wyboru.

Goherek, jaki termometr kupilas? Na wlasnie ogladam na allegro, ale nie mam pojecia ktory wybrac.

Wczoraj zamowilam Katarek plus i pare innych gadzetow i nie moge sie doczekac kiedy przyjdzie paczka.

Gdyby mi ktos powiedzial jeszcze pare tygodni temu ze kupowanie takich rzeczy moze sprawiac przyjemnosc to bym go wysmiala. Co te harmony ze mnie zrobily....

Ja też sie ciesze ze tu trafiłam:), to też moje pierwsze dziecko, do tego jestem na l4 (nudze sie czasami)i z kim mam rozmawiac o dziecku, niechce nikogo zanudzac w realnym świecie, sama nigdy nie lubiłam opowiesci o dzieciach i takich tam, wiec wiem jak to jest.

Co do tego płynu wydawało mi się ze to bardziej jest jakiś lek.Siostra polecała nivea ale kupiłam johnsona żółty, miał być wlewany do wody i do włosków i ciała- niby wysusza czytałam po fakcie.Do tego oliwke jakąś, i tu się zastanawiam- Wy kupujecie oliwke czy mleczko nawilżające? Powiem Wam ze jak patrze na te ciuszki od mej siostry to kilka jest brudnych po oliwce i to nie zejdzie. I jeszcze nurtuje mnie pytanie -czym przemywać oczy? niby solą fizjologiczna a siora znów mówiła ze tylko wodą przegotowana wystarczy.a do noska woda morska w spreyu.
A jak to u was wygląda??