Skocz do zawartości
Forum

Czerwcowe maluszki 2016

Gość Dżastaa

Rekomendowane odpowiedzi

aga8207
kamilaaa_n
Dziewczyny, a jest tutaj ktoś kto wybiera się do szpitala bonifratrów w Katowicach ? Ja ze snem też mam różnie, budzę się w nocy, a te sny czasem to masakra... I bardzo się boję jak coś trzaśnie np. Takie mi lęki przyszły.... heh...
Powiedzcie mi co myślicie o nawilżaczu powietrza i sterylizatorze do butelek i smoczków? Czy taki normalny do gniazdka, czy raczej do mikrofalówki? Czy kupujecie już takie "gadżety" czy czekacie do porodu? Widzę po wpisach, że większość z Was ma już podstawową wyprawkę, a co ze środkami higienicznymi? Oliwki, patyczki, waciki, kremy kupujecie już? W biedronce teraz "rzucili" serię dla noworodków i ceny są na prawdę przystępne, można zaoszczędzić kilkadziesiąt złotych.

Ja zamierzam rodzić w Katowicach na Łubinowej jak tylko dotrwam terminu. Pierwszą córcię tam rodziłam. Muszę się w marcu wybrać na wizytę do dr Ślęczki. O szpitalu Bonifratrów też słyszałam dobre opinie podobno warunki dobre po remoncie i co za tym idzie duże obłożenie i podobno zdarza się że nie ma miejsca i odsyłają. Nie wiem tez jak wygląda kwestia zzo na życzenie i nacinani krocza. Na Łubinowej nie ma z tym problemu. Wcześniej szpital Bonifratrów był taki sobie kilka lat temu znajoma tam rodziła i nie była zbyt zadowolona teraz podobno jest ok. I podobno mają II stopień referencyjności. W przypadku przedwczesnego porodu mogą lepiej pomóc.
A Ty masz tam jakiegoś lekarza prowadzącego?

Hej, nie mam. Lekarka, która prowadzi moją ciążę tam kieruje swoje pacjentki. Będę orientować się w maju jak i co, ale generalnie wszystkie znajome które teraz rodziły tam są bardzo zadowolone. Pierwszą córkę rodziłam w Sosnowcu.

http://www.suwaczki.com/tickers/3i49df9h1by0oenb.png

Kobitki ratujcie :(
Macie czasem przerwy w ruchach dziecka ? Takie kilkudniowe ?
Ja zaczęłam czuć malutkiego dość wcześnie bo w 16 tyg.
Ale ostatnio dwa dni wgl nic nie czułam, później zaczął normalnie się wiercić i kopać...a teraz znów powtórka 3 dni i cisza, no może nie całkowita, bo czuję takie delikatne mizianie i czasami brzuch mi z jednej strony bardziej twardnieje jakby nóżki prostował.
Ale potwornie się martwię ;( Mój gin przyjmuje tylko w środy i nie wiem czy czekać do wizyty czy po prostu panikuję ;( Jest to moje pierwsze maleństwo i jestem strasznie wrażliwa na każdą dziwną rzecz. Gdzie nie czytam piszę, że to normalne ale same wiecie jaki to stres jak coś się dzieje. Dodam że to już prawie 21 tydz

Zanus501
Ale ostatnio dwa dni wgl nic nie czułam, później zaczął normalnie się wiercić i kopać...a teraz znów powtórka 3 dni i cisza, no może nie całkowita, bo czuję takie delikatne mizianie i czasami brzuch mi z jednej strony bardziej twardnieje jakby nóżki prostował.
Ale potwornie się martwię ;( Mój gin przyjmuje tylko w środy i nie wiem czy czekać do wizyty czy po prostu panikuję ;( Jest to moje pierwsze maleństwo i jestem strasznie wrażliwa na każdą dziwną rzecz. Gdzie nie czytam piszę, że to normalne ale same wiecie jaki to stres jak coś się dzieje. Dodam że to już prawie 21 tydz

Zanus501

Wiesz to tylko moje odczucia ale myślę, że dzidziak jest jeszcze tak mały ze jak zmienia pozycję i np kopie " do środka" to możesz słabo odczuwać. Sama mówisz, że delikatnie czujesz jednak, wiec myślę, że nic złego się nie dzieje ale jak się niepokoi bardzo to pójdź na usg prywatnie i będziesz lepiej spała. Ja nie czułam ruchów do 22 tyg /wg.om to już nawet był 23t1d / i to w ogóle nic. Ale odkąd poczułam to już codziennie zazwyczaj bardzo wyraźnie, czasem jednak też są dni gdy to jest mniej odczuwalne . Gdybym przestała czuć ruchy w ogóle choć przez 1 dzień to bym zaraz była u lekarza.

Babyjaga
Kurczeeeee jak sie nie moge doczekac kiedy mi dziewczyny zaczna zwozic te wozki, foteliki i inne co dla mnie maja. Najpierw malowanie, a to za jakies 2 tygodnie. Ale jak Was czytam to mam ochote leciec do sklepow :-)

Niunia w 22 tygodniu wazyla 480. Kolejne badanie za miesiac dopiero. A w srode glukoza...

Ja jeszcze nie kupuje, na razie tylko ogladam, czytam opinie i porownuje. Mam wrazenie ze wybor wozka i fotelika to jak zakup samochodu ;))
Lozeczko, kolyske i lezaczek-bujaczek mam dostac od kolezanek, ale zwlekam z odbiorem zeby za wczesnie nie zagracac mieszkania.
Z wielkogabarytowych sprzetow zostanie mi jeszcze do kupienia wanienka ze stojakiem, materac do lozeczka, ewentualnie przewijak wolnostojacy, a pozniej krzeselko do karmienia. No i oczywiscie cala masa drobiazgow.
Nie wiem gdzie ja to wszystko pomieszcze...
A na glukoze ide jutro.

My też dopiero wybieramy " na sucho" :) Wszystko będziemy kupować od podstaw, ale jest jeszcze czas do zakupu. Mamy już upatrzonę łóżeczko z całym wyposażeniem i wanienkę ze stojakiem, wózek to jeszcze w lesie. Ciuszków mam masę po bratanicach ale jeszcze nie wiem na 100% czy dziewczyna...a wszystkie są różowe:) jedyne co kupiłam ostatnio to 2 płyny lovela, były w promocji a stwierdziłam ze to się przyda najprędzej:) i mam też 1 butelkę i smoczek philips avent, dostałam przy okazji 1 usg w prywatnej przychodni;) tak czasem jestem przerażona, że niektóre z Was już są całkiem nieźle obkupione a ja nic hihi:)

Jola AN
Juz chodzimy, mielismy 3 wyklady

Ja dopiero będę dzwoniła we wtorek. Kurs weekendowy 2 soboty i 2 niedziele, mąż w tyg pracuje do 19, więc tylko to wchodzi w grę . Właśnie się zastanawiam czy w takiej szkole to są jakieś straszne terminy czy raczej nie ma problemu. Jak jest? Ciekawe zajęcia? Gdzie chodźcie?

Jola AN
Do Ecopartus - na razie mielismy wyklady, calkiem sensowne, a w tym tygodniu beda warsztaty.

Zastanawialam sie tez nad centrum Koala i Ujastkiem (bo bede tam rodzic), ale zajecia ujastkowe odradzila mi kolezanka - podobno zbyt rozwleczone ;)) no ale zalezy kto co lubi.

Generalnie chodzi mi o oswojenie się z tym wszystkim co się będzie działo podczas porodu no i troszkę wiadomości i ćwiczeń jak się opiekować maluchem na samym początku. Zawsze czuję się spokojniejsza jak mam pełną informację o wszystkim:) Będę dzwoniła jutro do szkoły im Jadwigi Baupre bo tam z kolei jest ekipa z Siemiradzkiego:) Bo chyba pozostanę przy tym wyborze, 27 są dni otwarte przejedziemy się i podejmiemy ostateczna decyzję.

Ja się ważę tylko przy okazji wizyt, 3 tyg temu miałam tylko 4kg do przodu ale pewnie kolejne 1,5 przybyło.. jutro mam wizytę, będą wyniki krwi, moczu i z krzywej cukrzycowej. Mam nadz że będzie ok. Mam takie śmieszne pytanie, bo mój gin bada mnie przy każdej wizycie, mierzy i sprawdza tętno dziecka ale usg nie robi. Chodzę z kasy bo mam blisko i fajna położna ale każde badanie prenatalne powtarzam prywatnie :) i nie wiem czy jest sens go pytać o zrobienie usg czy lepiej od razu iść prywatnie gdzieś indziej? Chce się upewnić co do płci, poza tym nie będę czekała do 3go prenatalnego bo gdzie tam jeszcze. Jak to u Was wygląda?

Babyjagabo nie oglądasz gazetek promocyjnych:p. A ja np, w ten wekend kupiłam wanienke i chusteczki nawilżane pampers sensitive, co do wagi to ja dopiero 3 kg przytyłam. wydaje mi sie że troche mało ale lekarz nic nie narzeka. Ogólnie do szczupłych nie należe(od kilku lat) wiec nie powinnam przytyć wiecej jak ok 12kg-książkowo. Na samym początku ciąży byłam przerażona bo non stop mogłam jesc przez ok 2 tyg i bałam sie ze mi tak zostanie do końca ciązy. Po tym czasie to przez chyba miesiąc nic nie mogłam jeść i pić.Przy życiu trzymała mnie tylko drożdzówka poranna i całymi dniami woda z syropem paola(do tej pory jest moim"przyjacielem").
A teraz jem bo musze, niemam za bardzo apetytu- jak za nastolatki. Przed ciążą jadłam więcej.
Aaa i najważniejsze...w końcu czuję mojego robaczka!!

http://www.suwaczek.pl/cache/0636c7f1be.png

Marzi82
Ja się ważę tylko przy okazji wizyt, 3 tyg temu miałam tylko 4kg do przodu ale pewnie kolejne 1,5 przybyło.. jutro mam wizytę, będą wyniki krwi, moczu i z krzywej cukrzycowej. Mam nadz że będzie ok. Mam takie śmieszne pytanie, bo mój gin bada mnie przy każdej wizycie, mierzy i sprawdza tętno dziecka ale usg nie robi. Chodzę z kasy bo mam blisko i fajna położna ale każde badanie prenatalne powtarzam prywatnie :) i nie wiem czy jest sens go pytać o zrobienie usg czy lepiej od razu iść prywatnie gdzieś indziej? Chce się upewnić co do płci, poza tym nie będę czekała do 3go prenatalnego bo gdzie tam jeszcze. Jak to u Was wygląda?

A jak bada się tętno dziecka i mierzy się bez usg?
Ja chodze też na NFZ,lekarz na fotelu bada zawsze,raz tylko nie badał ale pytał czy chce,czy czuje potrzebe by mnie zbadał.Usg pamiętam ze jak byłam na pierwszej wizycie nie bardzo chciał bo to był 5 tydz i za wcześnie ale widział ze ja bym bardzo chciała wiec wykonał. Na jakiejś tam wizycie po drodze nie było badania bo dzień wcześniej miałam u innej pani dr własnie to prenatalne. Raz chciałam poznac płec wiec tez zrobił choć nie wiem czy planował. W 1 trymestrze skarżyłam sie na dziwny ból ktorego nie potrafiłam opisać wiec robił Usg by sprawdzić długość szyjki macicy, w sumie do tej pory to robi.Ale były ze 2 wizyty co nie robił USG. Ponoć nie ma sensu robić czesto,niby 3x piowinno sie robić.Lekarze wykonują je bo ciężarne chcą.
Na USG genetycznym 1 trymestru byłam prywatnie, jutro mam tez prywatnie 2 trymestru.Lekarz mówił ze czasu niema itd ze na 1 pacjentke ma 15 min tylko ale 3 trymestru i końcowe to już mówił ze sam wykona,ze nie bede musiała prywatnie

http://www.suwaczek.pl/cache/0636c7f1be.png

Ja bym sie upomniala o usg. Czemu masz bulic prywatnie. Ja nie musialam placic za prenatalne, bo jako ciezarna jestem staruszka, a takim sie nalezy gratis ;-) ale poza tym mam robione usg co jakis czas. Teraz co miesiac chyba, ze sie upomne, jak ostatnio, bo sie przestraszylam ciut, ze sie mala malo rusza i mi zribil lekarz bez szemrania.
Co do wagi, to w zyciu nie mialam nawet kg nadwagi, a tu takie bum, zszokowalam sie. Ale coz , czekolada na zmiane z lodami i schabowymi...:-)

Wlasciwie nie zachciewajki, bo nie mam klimatow, ze musze juz tu i teraz, bo pogryze. To raczej preferencje. Do 5 miesiaca jadlam jablka, ktorych normalnie nie lubie. Po 5 dziennie nie wiedzac nawet kiedy. Potem minelo. Nagle bez myslenia na co mam ochote przestalam kupowac jablka, zaczelam kupowac mandarynki i czekolade. Pani w sklepie zauwazyla zmiane :-)

goherek
Marzi82

A jak bada się tętno dziecka i mierzy się bez usg?
Ja chodze też na NFZ,lekarz na fotelu bada zawsze,raz tylko nie badał ale pytał czy chce,czy czuje potrzebe by mnie zbadał.Usg pamiętam ze jak byłam na pierwszej wizycie nie bardzo chciał bo to był 5 tydz i za wcześnie ale widział ze ja bym bardzo chciała wiec wykonał. Na jakiejś tam wizycie po drodze nie było badania bo dzień wcześniej miałam u innej pani dr własnie to prenatalne. Raz chciałam poznac płec wiec tez zrobił choć nie wiem czy planował. W 1 trymestrze skarżyłam sie na dziwny ból ktorego nie potrafiłam opisać wiec robił Usg by sprawdzić długość szyjki macicy, w sumie do tej pory to robi.Ale były ze 2 wizyty co nie robił USG. Ponoć nie ma sensu robić czesto,niby 3x piowinno sie robić.Lekarze wykonują je bo ciężarne chcą.
Na USG genetycznym 1 trymestru byłam prywatnie, jutro mam tez prywatnie 2 trymestru.Lekarz mówił ze czasu niema itd ze na 1 pacjentke ma 15 min tylko ale 3 trymestru i końcowe to już mówił ze sam wykona,ze nie bede musiała prywatnie

Zawsze na fotelu bada, sprawdza szyjkę itd i mierzy normalnie nie wiem centymetrem jakimś czy coś haha leżę nawet nigdy nie zwróciłam uwagi co ma w ręce a tętno dziecka ma jakieś urządzonko w ręce tylko tak, że jak przykłada do brzucha to słyszę jak bije. Usg robił mi na początku ciąży dopochwowo jeszcze. Miałam w 6 tyg żeby potwierdzić, potem w 9, potem już tylko skierowanie na genetyczne w 1 trymestrze i 2 połówkowe. Ale to jeszcze odległość między tymi badaniami nie była straszna zwłaszcza, że każde jeszcze powtarzała prywatnie ze względu na lepszy sprzęt dla świętego spokoju. No ale teraz to trzecie to duża przerwa. Zobaczymy co mi powie zapytam się go kiedy usg następne i zobaczę co mi powie. Rzeczywiście goni z tymi pacjentami...

Babyjaga
Wlasciwie nie zachciewajki, bo nie mam klimatow, ze musze juz tu i teraz, bo pogryze. To raczej preferencje. Do 5 miesiaca jadlam jablka, ktorych normalnie nie lubie. Po 5 dziennie nie wiedzac nawet kiedy. Potem minelo. Nagle bez myslenia na co mam ochote przestalam kupowac jablka, zaczelam kupowac mandarynki i czekolade. Pani w sklepie zauwazyla zmiane :-)

Znam dwie siostry które w ciąży przytyłam po 27 i 25 kg! A wyglądają jak anorektyczki i mówiły ze w miarę szybko to zrzucił. Z tym ze obie były młodsze dużo w momencie porodu, podobno łatwiej zrzucić jak się ma dwadzieścia lat niż 30+ ...:)