Skocz do zawartości
Forum

Marcóweczki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

Bylismy z Mateuszkiem u lekarza.dostal polantybiotyk Biseptol i do jednej inhalacji Mucosolvan.
W nocy nam plakal,zloscil sie rzucal..totalnie zatkany nos i chrapanie jak chlop po piwie.
Wzielam zwolnienie do piatku zeby dopilnowac wszystkiego.
Ugotowalam jarzynowej na sztbko i po drzemce zblendowanej zjadl caly kubek.Bidulek moj.
A ja sie ciesze,bo moze i moje zatoki podlecze.
Trzymajcie kciuki zeby Mati wyzdrowial i zebysmy w koncu odpoczeli :)

Milego dnia :*

misiakowata, ja po ostatniej chorobie Tosi, uznałam, że jednak taki maluch lepiej dochodzi do zdrowia, jak zostaje w domu z mamą. Bo ma jakiś stały rytm, wie że mama jest, nigdzie nie idzie. Nie ma takiej gonitwy.
Poza tym u nas po tej chorobie wyszła pierwsza trójka i ostatnia czwórka. Teraz widać kolejną trójkę. Myślę, że to też ma związek. Tosia jak narazie ma katar tak głęboko, kaszle głównie po spaniu. Poszłam ją dziś osłuchać i czysto. Na razie chodzi do żłobka.

Zdrówka dla was. A ty może też idż do lekarza, masz opieke to i siebie wylecz :)

A nie mówiłam wam, Tosia się już całkiem oduczyła smoczka, nawet w dzień do zaśnięcia nie potrzebuje. Oczywiście jakby jej dać to nie pogardzi ;)

Nas też dopadła jesienna infekcja. Byłam dziś z małym u lekarza, bo od tygodnia miał katar, a wieczorem dostał gorączki. Misia też strasznie chrapie w nocy przez to. Ale powiedziała, że czysto i to jakaś wirusówka, może trzydniówka. Kazała dawać tylko syrop na kaszel. Do środy mam opiekę, a w czwartek albo praca i żłobek albo znowu lekarz :-/
A dziś w Lidlu kupiłam spodnie niby termiczne, są dość cienkie ale podszyte polarem i jeszcze kurtkę zimową :)

Kasia, dla mnie hybrydy to wybawienie. Mam bardzo słabe paznokcie, tak jak u Ciebie rozdwajają się i łamią, a lakier trzymał się jeden dzień. Próbowałam masę odżywek i nic. Teraz dwa tygodnie mam spokoju i pierwszy raz od wielu lat w końcu udało mi się je zapuścić. Poza tym to dla mnie komfort, że mogę zrobić kiedy mam czas, czyli jak Michaś pójdzie spać i nie muszę chodzić do kosmetyczki. No i rzecz wiadoma - oszczędność.

Anna13, ja kupuję bobik dha, ale tam witaminy D3 jest 400j.m., dlatego teraz dodatkowo kupiłam samą witaminę. Chyba, że jest jakiś nowy z większą dawką, choć wczoraj zamawiałam na Gemini i nie widziałam.

Misia, dobrze że wzięłaś zwolnienie. Nie ma to jak mama:) Dużo zdrówka dla Was!

Anikod, ja dziś też zrobiłam zakupy w Lidlu. Kupiłam dwie kurtki, jedną cieplejszą, a drugą cieńszą i te spodnie ocieplane. Jednak później wszystko zwróciłam. Spodnie okazały się za małe (większych już nie było), a kurtek mam kilka od bratowej, o czym zapomniałam. Szkoda mi było tych spodni, bo naprawdę fajne, no i tych kurtek też, ale skoro mam to nie będę wydawać pieniędzy, kupię co innego:)

Anikod to zdrowka zycze! Inhalujcie sie i oby syrop pomogl !!
Kalae wlasnie ta gonitwa..bylam przemeczona,nie mialam cierpliwosci,P staral sie cudownie jak mogl..super sie Matim opiekuje..ale ja jestem spokojna jak widze..te rozdarcie takie..ze maly tam goraczkuje a ja musze pracowac dodatkowo mnie dolowalo.
Dzis Mati czul sie lepiej.ta inhalacja z Mucosolvanem mu o drazu pomogla,bo rozbila ten glut gleboko w nosku i zaczal miec normalny katar to odciagniecia :) widac ze przynioslo mu to ulge :) broil fajnie,bawil sie..zjadl ladnie kolacje :) teraz po kapieli dalam antybiotyk no i zobaczymy jak ta noc bedzie ;)
Fajnie pobyc w domu :) troszke z Matim posprzatalismy w pokoju,pobawilismy sie :) na spokojnie..bezstresowo ;)

Madika
Alexann
Cześć wszystkim :) czytać się staram, ale masakra... U nas tez zbiorowe gile na tapecie.

Hanka ostatnio gorzej śpi, chyba zaczynają się zęby. Chodzę jak zombie :(
Strasznie pelza, obraca się, przyjmuje pozycję do raczkowania, 2 razy usiadła. Za szybko, czekam na wizytę u fizjo.

Kacper rosnie w oczach, ubieram go na 98, w cm ma ok. 94cm wzrostu. Gigant, ostatnio kobieta w sklepie wziela go za przedszkolaka.

Sukces! Pozegnal się ze smoczkiem!

Ostatnio kupowalam fotelik do dziadkow, diono radian 5. Szybciej mnie szlag trafi, niż przed 4 r.z. posadze któregoś z nich przodem.
U nas 2x joie stages.

Jak mi się chce spać...

Ostatnio intensywnie o Tobie a raczej o Was myslalam :D zastanawialam sie jak radzisz sobie z pogodzeniem pracy z 2 takich maluchow.

My czasem nie mamy sily i mowimy ze czujemy sie jak zombi ale to co Ty masz teraz to jest dla mnie kosmos.

Kacperek ladnie rosnie:D Ile podajesz mu drozdzy?:D
Hanula ma 84cm i kupilam i wypralam juz ubranka na 92 ale jeszcze nie musze jej ubierac w nie:D Jedyne co musze jej zmienic to pizamki bo sa za male:D

A wlasnie w czym teraz spia Wasze maluchy?

Powiedz mi Alexan jak pozegnaliscie sie ze smoczkiem? Bo ja ze swojej wygody do spnia nie potrafie zrezygnowac z niego ale uwazam ze ona jest juz dosyc duza i potrafilaby isc spac (przynajmniej w dzien) bez niego.

Mamy z doswiadczeniem cos poradzicie? Ja wiem ze jak juz go zabiore to nie moge oddac. I wiem ze beda awantury:D

Wasza Hania to odwrotnosc naszej Hanuli:D heheh moj leniuch a Wasza nadwyraz ciekawska :D

Zycze Ci duuuuuzo snu!!!!:D

Przepraszam że z opóźnieniem ale nie miałam kiedy zajrzeć.
Olis od czerwca jest bez smoczka. Po prostu było tak że był strasznie śpiący i usnal bez smoczka i to był impuls pomyślałam spróbuje czy się uda odstawić. I następnego dnia jak kładl się na drzemkd nie dałam smoczka, było mu trudno zasnac po prostu musiał pasc. 2 dni później miał kryzys. Nie to ze szukał smoczka ale nie potrafił się wyciszyć. jedyne co było ciężko bo wstawal o 5.
W ogóle ostatnio Olis 6 rano już śniadanie je... ja oczy na zapałki

~anna13
U nas ok.stara dobra bieda.praca dom i tak w kółko.szukam metody na schudnuecie.kurde po porodzie wazylam mnuej nuz teraz ehh po powrocue do pracy kg nabieram i waze juz 53kg dla mnue to masakra.ostatni posilek jem o 17 i qwa nic.

Jak jadłam mało posiłków i kończyłam jedzenie wcześnie to kg przybywało. Odkąd jem min. 6 razy dziennie plus dużo wody waga spadła. I krótka przerwa nocna, jakiś drobny posiłek zjadam jakieś pól godz. przed snem. Pierwsze śniadanie zaraz po porannym prysznicu. Inaczej cukier rano wyższy a więcej glukozy we krwi u mnie przekłada się na wzrost wagi.

o148j44jsuj4r1nc.png

Ja nie zakładam rajstop pod spodnie młodemu. Najwyżej cieplejsze spodnie jak zimno. Bo co będzie nosił w mrozy?
Wczoraj dziadki chcieli się nim zająć. Dałam różne ubranka bo pogoda zmienna. No..... Jak zwinęłam go ze spaceru z dziadkiem to aż ich ochrzanilam.... Biedne dziecko miało na sobie dwie pary spodni i grubą bluzę założoną na cienką... A dziadek w lekkiej kurteczce... Eeehhh....

o148j44jsuj4r1nc.png

Peonia
Ja nie zakładam rajstop pod spodnie młodemu. Najwyżej cieplejsze spodnie jak zimno. Bo co będzie nosił w mrozy?
Wczoraj dziadki chcieli się nim zająć. Dałam różne ubranka bo pogoda zmienna. No..... Jak zwinęłam go ze spaceru z dziadkiem to aż ich ochrzanilam.... Biedne dziecko miało na sobie dwie pary spodni i grubą bluzę założoną na cienką... A dziadek w lekkiej kurteczce... Eeehhh....

Ja też jeszcze nie zakładam, tylko się zastanawiam czy nie zacząć. Wczoraj było ciepło, ale dziś masakra. A ja mam większość spodni dla młodego cienkie, z pepco. W mrozy zakładałam mu rajstopy, body i bluzkę a na to kombinezon zimowy, trapery i czapka szalik rękawiczki. Teraz będę go ubierała podobnie, tyle że zamiast body koszulka. Wszystkie body wyrzuciłam i już nie kupuje. Jeszcze muszę dokupić trochę dłuższe koszulki na ramiączka, takie pod cienką bluzkę. No i trapery, ale z tym jeszcze poczekam bo nie wiem jak mu nogi do zimy urosną.

~Misiakowata
Anikod to zdrowka zycze! Inhalujcie sie i oby syrop pomogl !!
Kalae wlasnie ta gonitwa..bylam przemeczona,nie mialam cierpliwosci,P staral sie cudownie jak mogl..super sie Matim opiekuje..ale ja jestem spokojna jak widze..te rozdarcie takie..ze maly tam goraczkuje a ja musze pracowac dodatkowo mnie dolowalo.
Dzis Mati czul sie lepiej.ta inhalacja z Mucosolvanem mu o drazu pomogla,bo rozbila ten glut gleboko w nosku i zaczal miec normalny katar to odciagniecia :) widac ze przynioslo mu to ulge :) broil fajnie,bawil sie..zjadl ladnie kolacje :) teraz po kapieli dalam antybiotyk no i zobaczymy jak ta noc bedzie ;)
Fajnie pobyc w domu :) troszke z Matim posprzatalismy w pokoju,pobawilismy sie :) na spokojnie..bezstresowo ;)

Super że Mati już lepiej, Kuruj się razem z nim póki w domu siedzisz. Fajnie tak mieć wolne i na wszystko jest czas. Tydzień czy dwa to chciałabym posiedzieć w domku, ale zrezygnować z pracy i cały czas tak siedzieć to chyba już nie. Dobrze jest wyjść do ludzi i jak mąż jest te 8 godz w domu z młodym to inaczej patrzy na takie siedzenie w domu i "nic nie robienie", bo sam widzi jakie to męczące. :)))

Co to porobili, nie umiałam znaleźć naszego forum ;-(
Kurcze nie wiem jak to działa, że w żłobku podobno Niko sam zasypia, a ja go teraz prawie godzinę usypiam i oczy jak 5zł. Chyba ten instynkt stadny robi swoje :) Mały już lepszy dzisiaj. Oby wszystkie dzieciaczki tak szybko zdrowiały!!!
Ja martwię się tym, że strasznie mało sika. Dzisiaj to już w ogóle rekord, bo pierwszy raz rano miał suchą pieluchę i dopiero po kilku godzinach się wysikał :/
Dziewczyny macie jakieś sposoby na suchą skórę,na dłoniach? Ja zawsze w okresie jesiennym i zimowym mam dłonie jak tarka, zwłaszcza palce od wewnętrznej strony. Nie wiem czemu tak, przecież jeszcze nie przemarzły, aż tak zimno nie jest.

Jola
Próbowałaś przekonać Olisia do sikania na stojąco ? Ja Michasiowi bezskutecznie tłumaczyłam, dopóki nie podejrzał męża w łazience. Teraz jak sikamy na dworzu to mówię" chodź zrobisz siku na trawkę jak tata" i sika fajnie, nie muszę nosić nocnika ze sobą. Raz mąż usłyszał jak tak mówię i się oburzył trochę "ej, ale ja nie sikam na trawkę" :)))) , ważne że działa:)))

~ANikodd
Co to porobili, nie umiałam znaleźć naszego forum ;-(
Kurcze nie wiem jak to działa, że w żłobku podobno Niko sam zasypia, a ja go teraz prawie godzinę usypiam i oczy jak 5zł. Chyba ten instynkt stadny robi swoje :) Mały już lepszy dzisiaj. Oby wszystkie dzieciaczki tak szybko zdrowiały!!!
Ja martwię się tym, że strasznie mało sika. Dzisiaj to już w ogóle rekord, bo pierwszy raz rano miał suchą pieluchę i dopiero po kilku godzinach się wysikał :/
Dziewczyny macie jakieś sposoby na suchą skórę,na dłoniach? Ja zawsze w okresie jesiennym i zimowym mam dłonie jak tarka, zwłaszcza palce od wewnętrznej strony. Nie wiem czemu tak, przecież jeszcze nie przemarzły, aż tak zimno nie jest.

Mówiłaś lekarzowi o tym sikaniu ? Rzeczywiście trochę niepokojące. Może warto iść do lekarza, lepiej dmuchać na zimne.
Ja mam cały rok suche ręce i bez przerwy kremuje. Nie wiem co można z tym zrobić.

~kasiaamamussiaa
Madika
~Misiakowata
Super ,ze sie wybawiliscie :)
Ja mam nadzieje,ze z Matim bedzie ok i bedziemy mogli tez sie zabawic spokojnje,bez mysli czy w domu ok.
Mati spi u siebie Madika..ale jak sie budzi na jedzenie czy po prostu to lepiej mu sie spi z kims.wiekszosc spi u siebie a potem spi z nami.
Tola wiem o jakim biegu mowisz..jestwm totalbie tym wykonczona odliczam do urlopu.

Mati nad ranem mial spowrotem temperature..budzil sie kilka razy..przerazliwie chrapie..jak stary chlop..to go tez wybudza.Inhalacje itp robione a kant dupki mozna ...wrrr
Szykuje sie do roboty.Milego dnia!

Moja mama nas uczyla ze jak gdzies wychodzimy to mamy wyjsc a jak mamy muslec co z dzieckiem to lepiej siedziec z dupa w domu :D I mamy nie dzowonic i nie przeszkadzac im bo jak bedzie sie cos dzialo albo bedzie potrzebowala to sama zadzwoni :D

Święte słowa, tylko ciężko to wytłumaczyć młodej mamie prawda? :D

Renia Madika ja ubieram Nikoli rajstopki pod spodnie;) u nas trawa wilgotna, poza tym jak się obali to mniejsze ryzyko zadrapań :)
Alesandra jesteś naprawdę zadowolona z zestawu do robienia hybryd? Moje paznokcie to załamka, łamią się, pękają, rozwijają się.......

Wiesz ja jie mialam z tym problemu:D Ale ja raczej trzezwo patrze na to i jesli wiem ze ktos wie jak sie zajac dzieckiem albo dziecko dobrze czuje sie w czyims towazystwie (nie mowie o obcych tylko tych co dzieci zna) to ja nie mam syndromu wydzwaniania. Jedyne co to sprawdzam tel czy ktos nie pisal albo nie dzwonil. Od kiedy Hanula sie urodzila dzeonek na SMS mam wylaczony a dzwonek przyciszony. :D

Wczoraj mialam szalony dzien. Od rana ciagle cos a potem mama mi powiedziala zebym zostawila jej Hanule i pojechala szukac sukiemki na sobote bo bedzie mi latwiej i szybciej niz z Hanula bym pojechala. I miala racje chociaz i tak nic nie znalazlam :D heheh Bluzke biala kupilam i jakas spodnice zaloze i tyle... A mamy 30 rocznice slubu tesciow.

Dzisiaj brzydka u nas pogoda... piaskownica juz sprzatnieta i ogolnie jeszcze meble ogrodowe musimy sprzatnac i juz na zime jestesmy gotowi.

W czwartek zaczynaja robic nam wykonczenia :D Jedynie co to chyba przeduneli nam rynne jak elewacje robili i sie rozszczelnila:( I musza nam rozebrac kawalek elewacji :( bo rura w styropianie idzie :(

http://www.suwaczki.com/tickers/dqpruay3zb7i47bu.png

https://www.suwaczki.com/tickers/mhsv82c37ktobruc.png

U nas dzis juz lepiej,od wczoraj bez goraczki :) nos dalej zatkany ale dziecko biega po domu,bawi sie :) moja zupka zjedzona dzis z dokladka :)
Posplaismy po poludniu dwie godziny! Ciekawe onktorej zasnie,bo wstalismy przes 18! Heeh
Dzis bylam u tej dziewczyny zrobic skorki paznokci..sympatyczna mloda osobka..a towarzyszyl nam jej roczny synek..ojeju jaki salodziaczek :)fajnie nam sie gadalo o dzieciach :)
13go przed praca ide do niej na hybryde,do pracy pojde jak pańcia..a na drugi dzien wesele :)
Ciesze sie,ze choc drugi raz w zycou bede miala ladne dlonie na imprezie :) (na codzien nie maluje i scinam na mega krotko,bo mam kruche i mi sie nie chce).

Moze malo wypil przed snem Anikod?jak po dzisiejszej nocy tak bedzie mzoze idzcie zrobic badania moczu czy choc do pediatry?

Madika a to **uje!mam nadzieje ze naprawia ta rynne

Cześć ;)

Tak się zastanawiam.....jutro jest pierwszy sprawdzian mojego synusia, powiem wam , że jestem bardziej przejęta niż Adaś :D

Analiza somatyczna i fonosomatyczna nie jest wcale taka trudna, w sumie jest to łączenie ,wyodrębnienie liter w słowie, itp, ale tak teraz myślę jakie robicie zabawy ćwiczenia z młodszymi już?
Natrafiłam na taką stronę
https://juniora.pl/analiza-i-synteza-wzrokowa-czesc-1-ukladanie-obrazu-inf-34.html?info_id=34
Tam w tle jest taka fajna stronka i lampka mi się zaświeciła (jak w tej bajce "pomysłowy Dobromir ":D) , i już bym chciała taką książkę mieć by z Nikolą mieć więcej do zabawy ;) przesadzam?
Peonia na ile były twoje doświadczenia z nauką tak na tyle, ze czytanie i pisanie opanowali? Pamiętasz może ile czasu dziennie poświęcałaś na "analizę wyrazów "?
Wiem, że już to przerabialiśmy i was pytałam ;) szukam chyba "złotego środka "

Jola a badania nie robiłaś Olisiowi?
Fack zaraz autobus a młoda śpi i synek będzie musiał sam wrócić ;( teściowa miała z miasta wracać a jej autobus uciekł ;(

http://s6.suwaczek.com/201011135561.png
http://s6.suwaczek.com/201603311580.png