Skocz do zawartości
Forum

Marcóweczki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

~Kalae
Tosi tez nie przeszkadza jak ma kupe w pampersie, takze ja sie nie spodziewam ze zacznie wolac o nocnik. Ale jak pod koniec dni czasem nie zaloze jej pieluchy, a sie posika to zwraca uwage na to. A jak jej mowie ze ma mokro i sie zesikala ta lapie sie za krok. Takze chyba kojarzy cos. To samo z kupa jak jej powiem ze zrobila kupe to lapie za pampersa.
A nocnik lubi, ale siada wstaje z niego ciagle.
Raz zrobila kupe do nocnika jak polewalam jej noge zimna woda, to bardzo byla zdziwiona. A ja jej odrazu nie sciaglam z nocnika i zaczela wyciagac, a to takie bobki zrobila. Eh. A nie wzielam jej bo jeszcze chcialam polac ta noge jej i tak wyszlo.

Co z tym slaskim spotkwniem?

Hanula dobrze wie kiedy zrobila kupe. Bo sie jej pytam "Zrobilas kupke?" A ona mowi wtedy "mmmmm" (to znaczy tak) albo "niiiieeee":D

http://www.suwaczki.com/tickers/dqpruay3zb7i47bu.png

https://www.suwaczki.com/tickers/mhsv82c37ktobruc.png

Sylwia921125
Hej. Pierwszy dzień w pracy super. Bez stresu nawet sie usmiechalam rano do siebie jak wychodzilam z domu =) nie wiem ile.bede tam pracowac. Zalezy od zamowien. Na razie 7 tyg. Potem sie zobaczy, ale to nie praca na stale =) ale super sie wyrwac z domu i od tych obowiązków =) nawet nie wiedzialam, ze to takie przyjemne =)
Martynka lubi nocnika, ale zaraz wstaje. Wczoraj moja matka jej sciagla pampersa zeby sobie po ogródku pobiegala to zrobila kupe na kostke brukowa i potem jeszcze lawke posikala =D wiec jej zalozylam pampersa. I dobrze bo znowu kupe zrobila =D
Ciąża Martynka tez by ciagle jadla co widac po jej brzuszku. Wrzucilam nawet zdjecie na grupe w 2' czesciowym stroju i widac bębenek.
Siostra mowila, ze byla dzisiaj bardzo grzeczna. No jak nie ona. A mlodsza jej kupila basenik grzybka z biedronki =)

No to super ze bylo fajnie :D Bo zawsze to jakas odmiana. Tymbardziej ze sama spedzasz czas z Martynka i nie masz rzadnej prawie odskoczni.

A jak Martynka zareagowala na ciocie? Wkoncu dawno jej nie widziala.

~kalae
Madika, a w jakiej miejscowości jesteście? Mnie najbardziej zastanawia jak Tosia zniosłaby podróż nad morze, bo my mamy dwa razy tyle co wy. Lubię jeździć nad morze, więc chętnie bym się wybrała. A co do cen to zazwyczaj jest tak, że narzekają ci co byli w danym sezonie, a jak my jedziemy to okazuje, że jest normalnie. Wydaje mi się, że niektórzy lubią robić taką otoczkę.

misiakowata, używam już proszku zwykłego do prania ubrań Tosi. Mam jeszcze trochę lovelli do białego to czasem daje. Nie będe już kupować proszku dla dzieci, Tosia nie ma uczuleń po zwykłym proszku.
Tosia już biega od wczoraj, także chyba już zapomniała o urazie. W poniedziałek mamy jeszcze konsultacje u lekarza od rehabilitacji co prawda ws tego obniżonego napięcia, które było rehabilitowane. Także zapytam też o tą nogę, że miała uraz itd. Zobaczymy co powie, czy trzeba rehabilitacje z tego względu czy nie. Bo tak ogólnie mieliśmy już zakończyć rehabilitacje.

Ciąża - no tak jak wyżej napisalam, już lepiej z nogą Tosi. A co do jedzenia, no wiesz u nas bywa różnie. Czasem jest jakby wiecznie głodna. A czasem to mam wrażenie że woda jej na cały dzień wystarczy. Dziś np mało zjadła, a dwa razy wyrzuciła na podłogę, że chyba było więcej na podłodze niż co ona zjadła. Potem chciała wyjść z krzesełka, ale jej mówię, ze teraz musi czekać, bo muszę posprzątać, a obecnie mi się nie chce :D

Renia, Tosia jak się obleje wodą na polu (np jak jej daje pić) to też pokazuje, że ma mokre.

Sylwia, fajnie że w pracy ci się podobalo :)

Mam dziś jakis taki dzień, że wziełabym sobie urlop na żądanie, tyle że nie ma do kogo wystąpić o niego ;)

Jak nie ma??? Do Tosi zloz wniosek i juz!!! Niech kobita wie ze masz jakies praw i niech radzi sobie sama:D heehheh Byla kiedys taka reklama viksa ( tak to chyba sie nazywa) :D

My jestesmy w Darlowku:D Wiesz czesto jest tak ze ludzie najchetniej by szklem dupsko podtarli jakby mogli. Np mnie czasem smieszy ze ludzie jak jada nad morze to nie jedza ryby bo drogo tylko chodza na zestawy dnia po 19 zl. No kurcze po to sie przyjezdza zeby chociaz ze 2 razy isc na rybe:D Ja sie jej tak najem ze od wyjazdu mysle juz o nastepnym roku kiedy ja zjem ponownie :D heheh

No podroz niestety jest nie fajna... Chociaz nam udalo sie tak w miare... Hanula spala 1h czyli prawie cala autostrade nam przespala a potem po obiadku usnela na jakies 40min.

Wzielam troche zabawek ale ona nie lubi sie bawic zabawkami. Jak wroce do domu to wypierdziele wsxystkie i tyle :D Co sie na stacji zatrzymalismy albo na jedzonku to pozwalalismy jej pochodzic i pocudowac troche:D

Madika
Renia74
Ciąża
Mój Michaś też często jest taki "głodzilla" ale niech je jak głodny :) Ale je tylko to co chce, jak nie chce czegoś to mu nie wcisnę. Obiad też jak je to najpierw marchewki wyjada zawsze a dopiero potem na co jeszcze ma ochotę, czasem wszystko zje z talerza.
Ale ma taki wystający brzuszek i nie wiem czy przejedzony czy to jakiś problem z napięciem mięśni czy normalne w tym wieku ?
Czy nadal dajecie dzieciom wit D? Zapomniałam zapytać o to pediatrę jak byłam. Czy w słoneczne dni też się daje ?

Moj endo powiedzial ze to bujda na resorach ze w naszym klimacie nie trzeba podawac wit D3 w sloneczne dni. Podobno ze slonca u nas jest 1:8 jednostki i teraz wogole sa bardzo wysokie zalecenia. Odoba dorosla powinna przyjmowac podobno ok 5000 ale stwierdzil ze to jest przesada i ja biore 3000. Ale ja dopiero przekroczylam prog. Wogole z Hanula mamy niewystarczajacy poziom wit.

Hanula nie dostaje tak rozbudowanych obiadkow jak Wasze dziecie. Ja gotuje jej zupy a reszte probuje od nas. Ona nie przepada za miesem w typie kotleta. I ziemniakow nie lubi. Odtatnio nawet zaczela odrzucac marchewke bez ktorej kiedys nie bylo niczego :D

Ja się zastanawiam czy nie przez euthyrox mam okres co 17 dni, nigdy tak nie miałam i nigdy tsh nie przekroczylo 4, nawet jak nie brałam tabletki. Z zajściem w ciąże też nie miałam problem. Może ja tak mam mieć?

Zastanawiam się czy w jakimś sensie tarczyca się nie rozleniwia dostając gotowy hormon?

A co do wit D, sama nie biorę, ale Tosi daje, nawet jak danego dnia uda się że wytworzy sobie sama odpowiednią dawkę wit d, to ta z tabletki nie zaszkodzi :)
A w sumie to jest 9ty ząb (może dlatego, bo długo była posucha, a tu dolne 2 i teraz 4), jedna czwórka jak na razie. Czy zęby trzonowe wyrastają tak jakby trochęz boku?

Tak kalae, to wygląda jakby bokiem szły czwórki ale wyjdą normalnie. Tak było u Anki. Aktualnie Ani wychodzą dwie trójki, już się przebiły, a jedną już ma. Także na liczniku jest 15 zębów :D przy waszych ząbkujących dzieciach, ja czuję się już jak pieprzona wróżka zębuszka :D

Madika, super zdjęcie!

Mimo, że od urodzenia mieszkam na Śląsku, to śląska gwara mi się nie podoba. Jest taka "twarda", mało melodyjna, jak języki germańskie, które też mi się nie podobają. Ale nie mam uprzedzenia, gdy ktoś godo po naszymu.

Już myślałam, że Ania się odstawiła, dwa dni nie dopominała się o pierś na noc, a ja też nie proponowałam. Było mi trochę smutno, ale wiem, że kiedyś to musi nastąpić.
Natomiast dziś już zawołała "cycy" :)

Co do spotkania to, jak już wiele razy mówiłam, mi wystarczy powiedzieć wcześniej i się dostosuję.

Sylwia gratuluję udanego dnia w pracy :)

A co do witaminy D, to już nie dajemy. No chyba, że nie miała możliwości wytworzyć sobie samodzielnie, czyli w pochmurne dni. Wtedy 400 j.

A wczoraj rozłożyłam Ance wanienke turystyczną na balkonie, założyłam pampersa do wody i dzieć się chlupał prawie godzinę :D ale była radość!

~Lili jka
A co do witaminy D, to już nie dajemy. No chyba, że nie miała możliwości wytworzyć sobie samodzielnie, czyli w pochmurne dni. Wtedy 400 j.

A wczoraj rozłożyłam Ance wanienke turystyczną na balkonie, założyłam pampersa do wody i dzieć się chlupał prawie godzinę :D ale była radość!

Tosia ma takie plastikowe (jakby pół muszli(nie klozetowej:D)) może być na piasek albo wodę. Ale ona w domu do tego wchodzi bez problemu, a na balkonie się boi i beczy. Może dam wodę to się przekona :D

Hejka. Ja tylko sygnalizuje ze jestem. Super urlop z nie-super zakonczeniem bo ze szpitalna przygoda. W ostatnim dniu wyjazdu nela dostala ostra reakcje uczuleniową-spuchlo jej oko ze nie mogla otworzyc potem drugie i cala twarz i gdyby nie zyrtec z ktorym finalnie przesadzilam to nie wiem jak by sie to skonczylo. Karetka. A wczesniej zejscie z gory na ktorej mieszkalismy a reaczej zbiegniecie bo autem tam nie idzie wjechac chyba ze terenowym no ale karetka nie dalaby rady. Potem hospitalizacja w jakiejs miescinie 300km od domu. No i po leczeniu sterydem jesteśmy w domu. Najgorsze ze nie wiemy co ją uczulilo. Jakis ogolnie trudny czas.

Co do spotkania u mnie wt i sr ok, moze byc po 14 jesli Strunce tak pasuje albo soboty-tylko z wyprzedzeniem musialabym wiedziec

https://www.suwaczki.com/tickers/2nn36vgcou73qeg3.png

http://fajnamama.pl/suwaczki/ic529mw.png

~kalae
Madika
Renia74
Ciąża
Mój Michaś też często jest taki "głodzilla" ale niech je jak głodny :) Ale je tylko to co chce, jak nie chce czegoś to mu nie wcisnę. Obiad też jak je to najpierw marchewki wyjada zawsze a dopiero potem na co jeszcze ma ochotę, czasem wszystko zje z talerza.
Ale ma taki wystający brzuszek i nie wiem czy przejedzony czy to jakiś problem z napięciem mięśni czy normalne w tym wieku ?
Czy nadal dajecie dzieciom wit D? Zapomniałam zapytać o to pediatrę jak byłam. Czy w słoneczne dni też się daje ?

Moj endo powiedzial ze to bujda na resorach ze w naszym klimacie nie trzeba podawac wit D3 w sloneczne dni. Podobno ze slonca u nas jest 1:8 jednostki i teraz wogole sa bardzo wysokie zalecenia. Odoba dorosla powinna przyjmowac podobno ok 5000 ale stwierdzil ze to jest przesada i ja biore 3000. Ale ja dopiero przekroczylam prog. Wogole z Hanula mamy niewystarczajacy poziom wit.

Hanula nie dostaje tak rozbudowanych obiadkow jak Wasze dziecie. Ja gotuje jej zupy a reszte probuje od nas. Ona nie przepada za miesem w typie kotleta. I ziemniakow nie lubi. Odtatnio nawet zaczela odrzucac marchewke bez ktorej kiedys nie bylo niczego :D

Ja się zastanawiam czy nie przez euthyrox mam okres co 17 dni, nigdy tak nie miałam i nigdy tsh nie przekroczylo 4, nawet jak nie brałam tabletki. Z zajściem w ciąże też nie miałam problem. Może ja tak mam mieć?

Zastanawiam się czy w jakimś sensie tarczyca się nie rozleniwia dostając gotowy hormon?

A co do wit D, sama nie biorę, ale Tosi daje, nawet jak danego dnia uda się że wytworzy sobie sama odpowiednią dawkę wit d, to ta z tabletki nie zaszkodzi :)
A w sumie to jest 9ty ząb (może dlatego, bo długo była posucha, a tu dolne 2 i teraz 4), jedna czwórka jak na razie. Czy zęby trzonowe wyrastają tak jakby trochęz boku?

Kalae co do wplywu euthyroxu na okres to nie mam pojecia bo ja raptem rok mialam okres bez niego. Ale ja zawsze cykl mialam co 27 dni i okres trwal 5 dni. Teraz po ciazy troche mi to warjuje...

Tarczyca chyba sie nie rozleniwia bo albo nie produkuje wogole hormonow albo trzeba ja powstrzymac bo az tyle ich produkuje.

~Lili jka
Tak kalae, to wygląda jakby bokiem szły czwórki ale wyjdą normalnie. Tak było u Anki. Aktualnie Ani wychodzą dwie trójki, już się przebiły, a jedną już ma. Także na liczniku jest 15 zębów :D przy waszych ząbkujących dzieciach, ja czuję się już jak pieprzona wróżka zębuszka :D

Madika, super zdjęcie!

Mimo, że od urodzenia mieszkam na Śląsku, to śląska gwara mi się nie podoba. Jest taka "twarda", mało melodyjna, jak języki germańskie, które też mi się nie podobają. Ale nie mam uprzedzenia, gdy ktoś godo po naszymu.

Już myślałam, że Ania się odstawiła, dwa dni nie dopominała się o pierś na noc, a ja też nie proponowałam. Było mi trochę smutno, ale wiem, że kiedyś to musi nastąpić.
Natomiast dziś już zawołała "cycy" :)

Co do spotkania to, jak już wiele razy mówiłam, mi wystarczy powiedzieć wcześniej i się dostosuję.

Sylwia gratuluję udanego dnia w pracy :)

Nooo Lilijka to Ania ma pelna gebusie juz zabkow prawie:D My nadal czekamy na 3... Niby widac po dziaslach ze szykuja sie na wyplucie ich ale jeszcze dluga droga przed nami:D

Olija
Hejka. Ja tylko sygnalizuje ze jestem. Super urlop z nie-super zakonczeniem bo ze szpitalna przygoda. W ostatnim dniu wyjazdu nela dostala ostra reakcje uczuleniową-spuchlo jej oko ze nie mogla otworzyc potem drugie i cala twarz i gdyby nie zyrtec z ktorym finalnie przesadzilam to nie wiem jak by sie to skonczylo. Karetka. A wczesniej zejscie z gory na ktorej mieszkalismy a reaczej zbiegniecie bo autem tam nie idzie wjechac chyba ze terenowym no ale karetka nie dalaby rady. Potem hospitalizacja w jakiejs miescinie 300km od domu. No i po leczeniu sterydem jesteśmy w domu. Najgorsze ze nie wiemy co ją uczulilo. Jakis ogolnie trudny czas.

Co do spotkania u mnie wt i sr ok, moze byc po 14 jesli Strunce tak pasuje albo soboty-tylko z wyprzedzeniem musialabym wiedziec

Ojjj kurcze!!!! Ja mialam podobna reakcje uczuleniowa na salicylany. Z reszta caly czas mam na nie uczulenie.
Zastanow sie co jej dalas do jedzenia.
Powiem Wam ze ja odkad zachorowalam kiedys to czesto jak gdzies wyjezdzamy to sie zastanawiam "a jak tam dojedzie karetka?" Wiem ze to chore ale tak mam :(

Gość strrrunka

Alexann
Dzisiaj koło 13 wybieram się na spacer z mlodymi na Paprocany, jeśli ktoras z was ma ochote sie razem przejsc ;)

Szkoda, ze dzis inne plany... Ale dawaj znać kiedy tam będziesz jechała ;) moja koleżanka z pracy stamtąd pochodzi :D

Gość strrrunka

Takie oczy spuchnięte kojarzą mi się z uczuleniem na jakieś chemikalia.
Nie wiem czy są takie zmiany alergiczne na pyłki... Ale kiedyś dzieciak na koloniach miał taką reakcję na wypicie napoju, do którego jakaś dziewczyna napsikała dezodorant i chyba trochę proszku do prania. Dziewczynie właśnie spuchły oczy po wypiciu takiej mieszanki.

Olija - czytałam, że filtry uv w kremach/sprayach mogą uczulać.parzyć w kontakcie ze słońcem. Pokazane były zdjęcia dzieci to własnie miały spuchnięte oczy/twarz. Tam akurat był opisany konkretny specyfik konkretnej firmy z USA, ale nie dostępny w PL.

~strrunka
Olija, najważniejsze, że dobrze się skończyło.

Co do terminów (u mnie) to pisałam wcześniej kiedy mogę się spotkać.
Laski, konkrety, konkrety!!!! Krótka piłka :-P

7.7.2017 haha:D:D:D:D

za dużo tych terminów podałaś, jeden daj :D ja już nie pamiętam jakie były

Znow sie skasowalo....az mi sie odechciewa pisac:(

Kalae faktycznie tego 20.06 bylo mrga ostre slonce tak ze mam spalone uda i czolo. Ja sie smarowalam olejkiem i potem nie mylam rak woec na pewno dotykalam Nelę tymi rakona z olejku. Ona nie byla posmarowana bo jej krem zostawiłam w aucie i trzebaby bylo schodzic z gory wiec soedzoala w cieniu w kapelusiku (wielm woem w cieniu tez mozma sie opalic;)

Lekarze co prawda obstaeiaja ukąszrnie ale nie znalezli sladu zobacze co nspisza na wypisie bo maja przyslac pocztą a ja mam swoją liste 15 czynnikow na ktore mogla tak zareagowac..... :(

https://www.suwaczki.com/tickers/2nn36vgcou73qeg3.png

http://fajnamama.pl/suwaczki/ic529mw.png